Skoči do osrednje vsebine

Dvodnevno zasedanje obrambnih ministrov Nata v luči razmer v in okoli Ukrajine

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je v Bruslju udeležil dvodnevnega zasedanja obrambnih ministrov zveze Nato, ki je tokrat potekalo predvsem v luči razmer v in okoli Ukrajine. Razprave so bile namenjene tudi pripravam na Vrh Nata v Madridu junija letos.

V dveh dneh zasedanja obrambnih ministrov je potekalo več srečanj, poleg zasedanj Severnoatlantskega sveta tudi zasedanje Skupine za jedrsko načrtovanje. Minister Tonin pa se je ob robu ministeriala udeležil tudi srečanja držav, ki pod kanadskim vodstvom delujejo na misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji.

V ospredju pogovorov ministrov je bilo dogajanje na vzhodnem krilu Zavezništva. »Spoštovanje suverenosti in ozemeljske celovitosti je naša vrednota,« je povedal minister Tonin in poudaril, da je vse usmerjeno v zagotavljanje miru. »Cena vojne je enostavno previsoka,« je v svojem nagovoru še izpostavil minister Tonin in nadaljeval, da moramo storiti vse za vzdrževanje dialoga. Naša prizadevanja morajo biti usmerjena na krepitev odpornosti Zavezništva in odvračanje, je dodal Tonin.

V nadaljevanju je minister poudaril, da situacija v Ukrajini že močno vpliva na tamkajšnje gospodarstvo. Država je že zaprosila za vojaško in ekonomsko pomoč. Odzvali se bomo na njihove prošnje, saj bo Slovenija zagotovila tehnično pomoč, kot so poljske premične kuhinje in ogrevani šotori, prek mehanizma Evropske unije za civilno zaščito pa bomo pomagali tudi s spalnimi vrečami, škornji ter električnimi agregati, v skupni vrednosti 62.000 evrov.

Kot je poudaril minister Tonin, je srečanje izkazalo tudi poenotenost zaveznic glede vprašanj skupnega interesa. Slovenija je na vzhodnih mejah zavezništva prisotna v misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji, in sicer s 50 pripadniki Slovenske vojske. Znotraj slovenskega kontingenta delujejo tudi črnogorski pripadniki, poleti pa ga bodo dodatno okrepili še s pripadniki Vojske Severne Makedonije.  Minister Tonin je ob tem izrazil pripravljenost, da se v prihodnje skladno z možnostmi okrepi tudi slovenski prispevek.

Ob robu obiska se je minister Tonin ločeno sreča z ministrico za obrambo Severne Makedonije Slavjanko Petrovsko, ministrom za obrambo Gruzije Juansharjem Burchualdzejem in obrambnim sekretarjem Združenih držav Amerike Llydom J. Austinom.