Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti Evropskega centra za kibernetsko varnost

Upravni odbor Evropskega centra za kibernetsko varnost (ang. European Cybersecurity Competence Centre – ECCC) je na zasedanju 16. 2. 2022 izvolil predsednika Upravnega odbora.

Upravni odbor centra je sestavljen iz predstavnikov držav članic (27 predstavnikov), Evropske komisije (dva predstavnika) in Evropske agencije za kibernetsko varnost ENISA (en stalni opazovalec). V času vzpostavljanja ECCC postopke v imenu centra vodi Evropska komisija.

Člani odbora so za predsednika upravnega odbora izvolili Pascala Steichena iz Luksemburga (predstavitev v angleščini).

Odbor je prav tako potrdil seznam nacionalnih koordinacijskih centrov in jih tudi objavil na svoji spletni strani. Povezovanje evropske skupnosti na področju kibernetske varnosti pa je proces, ki se bo nadaljeval tudi v prihodnje. Odbor je razpravljal tudi o prioritetah in drugih vprašanjih povezanih s polno vzpostavitvijo centra in mreže (v nastajanju).

Evropski center za kibernetsko varnost, ki bo imel sedež v Bukarešti v Romuniji, bo skupaj z mrežo nacionalnih koordinacijskih centrov prispeval h krepitvi evropskih zmogljivosti na področju kibernetske varnosti. Poleg tega bo spodbujal raziskovalno odličnost in konkurenčnost industrije iz EU na tem področju. Center bo v prihodnje pristojen tudi za upravljanje s programoma Digitalna Evropa in Obzorje Evropa v delu, ki se nanaša na področje kibernetske varnosti. Prvi razpis za vzpostavitev nacionalnih koordinacijskih centrov bo predvidoma objavljen 22. 2. 2022.

Celotno sporočilo in druge informacije povezane s to temo si lahko ogledate na uradni spletni strani ECCC.

Logotip Evropskega centra za kibernetsko varnost v obliki navzdol obrnjene velike črke E zgoraj in treh navzgor obrnjenih črk C spodaj

Logotip Evropskega centra za kibernetsko varnost | Avtor: ECCC