Skoči do osrednje vsebine

Srečanje predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja s papežem Frančiškom, 7. februar 2022

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v ponedeljek, 7. februarja, mudil na uradnem obisku pri Svetem sedežu.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v okviru obeležitve 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem (8. februar 1992), ki je sicer Slovenijo priznal mesed dni pred tem (13. januar 1992), obiskal Sveti sedež in se srečal s papežem Frančiškom.

Član delegacije predsednika RS je bil med drugim tudi minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

Obisk se je začel s sveto mašo v slovenskem jeziku v baziliki svetega Petra, ob grobu svetega Janeza Pavla II., ki jo je vodil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. Navzoč je bil tudi kardinal Franc Rode, slovesno mašo pa je s petjem spremljal Slovenski oktet.

Veleposlanik RS pri Svetem sedežu Jakob Štunf  je uvodoma izpostavil, da je Sveti sedež proces slovenskega osamosvajanja spremljal in podpiral z veliko naklonjenostjo in da je bila pri tem odločilnega pomena osebna podpora papeža Janeza Pavla II. Pri tem je lepo simbolno naključje, da dan vzpostavitve diplomatskih odnosov s Svetim sedežem, 8. februar, sovpada s Prešernovim dnem, praznikom slovenske kulture.

Spomnil je tudi na besede tedanjega ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja, ki je v imenu  Slovenske škofovske konference izrazil prepričanje, "da je ob mednarodnem priznanju državo Slovenijo priznal tudi Bog sam".

Po maši se je predsednik Pahor v zasebni avdienci srečal s papežem Frančiškom. Med drugim sta pregovorila sta o pomenu dialoga in moči sprave ter simbolnih gest.

V nadaljevanju se je slovenska delegacija srečala z državnim tajnikom Svetega sedeža Pietrom Parolinom in tajnikom za odnose z državami Paulom Richardom Gallagherjem. Delegaciji sta obravnavali aktualne mednarodne in regionalne teme.

Uradni del obiska predsednika Pahorja pri Svetem sedežu se je zaključil s koncertom Slovenskega okteta v papeški baziliki Marije Snežne, ki je z izjemnim repertoarjem sakralne glasbe navdušil obiskovalce.