Skoči do osrednje vsebine

Politični in generalni direktor Müller na političnih konzultacijah s Severno Makedonijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Politični direktor in generalni direktor za skupno zunanjo in varnostno politiko Jernej Müller se je v okviru političnih konzultacij med Slovenijo in Severno Makedonijo srečal z generalnim direktorjem Direktorata za bilateralne odnose z evropskimi državami Belevskim in generalnim direktorjem Direktorata za EU Sejfulo.
delegaciji Slovenije in Severne Medkeonije sedita za mizo, pogovori

Politični in generalni direktor Müller na političnih konzultacijah s Severno Makedonijo o dvostranskem sodelovanju in širitvi EU | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Sogovorniki so v pogovorih obravnavali dvostranske odnose na področju gospodarskega in kulturnega sodelovanja.  Predstavili so tudi izzive v zvezi s približevanjem Severne Makedonije Evropski uniji in predstavili trenutno stanje dvostranskih pogovorov z Bolgarijo. Politični in generalni direktor Müller je pri tem poudaril kontinuirano slovensko podporo Severni Makedoniji na njeni poti v EU. Ta je bila, med drugim, razvidna v aktivnostih slovenskega predsedovanja Svetu EU, ter zagotovil nadaljnjo aktivno vlogo Slovenije pri iskanju poti za nadaljevanje in krepitev širitvene politike EU ter evropske prihodnosti Severne Makedonije.

V nadaljevanju so sogovorniki izmenjali tudi mnenja in poglede na sodelovanje med državama na multilateralnem področju. Med drugim so se gostitelji zahvalili za dosedanje aktivnosti Slovenije na področju razvojnega sodelovanja in izrazili interes za nadaljevanje tovrstne podpore Slovenije. Zavzeli so se tudi za oživitev sodelovanja pri projektih dvostranske tehnične pomoči v procesu približevanja EU. 

Politični direktor in generalni direktor Müller je v kontekstu konzultacij v Skopju opravil tudi pogovor s predsednikom Nacionalnega sveta za evropske integracije Nikoloskim.