Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. februarja 2022.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.07 je v Konjskem v občini Vojnik osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno poškodovano osebo in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP), ki so poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 17.07 je v naselju Gozd Martuljek, občina Kranjska Gora, osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo na boku. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka, poškodovano vozilo postavilo na kolesa in ga odstranili s cestišča. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.56 se je v naselju Podlipa, občina Vrhnika, kombinirano vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 12.28 je pri odcepu za naselje Velike Poljane, občina Ribnica, osebno vozilo zletelo s ceste in se prevrnilo. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenih, nevtralizirali razlite tekočine in odklopili akumulatorje. Dve lažje poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP Ribnica.

Ob 13.22 so na Litijski cesti pri naselju Podrečje v Domžalah trčila tri osebna in tri kombinirana vozila. Poškodovanih ni bilo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, iztekle motorne tekočine posuli z vpojnimi sredstvi, odklopili akumulatorje in pomagali vlečni ter cestni službi pri sanaciji kraja dogodka.

Izpostava Maribor

Ob 7.58 je na cesti v naselju Rošpoh - del v Mariboru osebno vozilo zapeljalo s cestišča, trčilo v drevo ter pričelo goreti. Začetni požar so do prihoda gasilcev pogasili mimoidoči. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, pregledali vozilo in nudili prvo pomoč poškodovani osebi. Reševalci NMP Maribor so eno poškodovano osebo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.52 je na cesti Ušnik–Plave, pri Doblarju, občina Kanal, zaradi spolzkega cestišča osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa ter razlite motorne tekočine posuli z absorbenti in cesto počistili.

Izpostava Postojna

Ob 16.44 sta na avtocesti med počivališčem Povir in izvozom Dane, občina Sežana, trčila osebno in tovorno vozilo. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter prečrpali okoli 300 litrov goriva iz rezervoarja tovornega vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 6.24 je v kamnolomu v Veliki Pirešici v občini Žalec zagorelo pri peči v prostoru delavnice. Zaposleni so požar omejili. Gasilci PGD Velika Pirešica, Ponikva pri Žalcu in Zavrh pri Galiciji so požar pogasili ter pregledali in prezračili prostor.

Ob 18.15 so v Gotovljah v občini Žalec zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gotovlje so pogasili požar z gasilnikom na prah in pregledali okolico dimnika. Odsvetovali so kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 10.45 so se v naselju Spodnji Otok v Radovljici vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mošnje in Radovljica so požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo in okolico dimnika.

Ob 11.17 so v Grosovi ulici v Kranju zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Pred prihodom gasilcev GARS Kranj je lastnik sam odstranil gorljive materiale iz peči. Lastniku so gasilci odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.23 se je v obrtni coni v Logatcu v podjetju kadilo iz filtrirnega sistema. Aktivirani so bili gasilci PGD Dolnji Logatec. Ti so na kraju ugotovili, da v filtrirnem sistemu še vedno gori. Pogasili so požar, prezračili prostore in evakuirali zaposlene iz objekta.

Izpostava Maribor

Ob 10.32 je v ulici Proti jezam v Slovenski Bistrici zagorela fasada na stanovanjski hiši. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica so požar omejili in pogasili, odstranili okoli 7 kvadratnih metrov poškodovane fasade ter prezračili prostore stanovanjske hiše.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.21 je v Arkovi ulici v Idriji dim iz peči zadimil prostor. Gasilci PGD Idrija so prostore prezračili, očistili dimno tuljavo ter lastniku peči svetovali naj preneha z uporabo dokler peč ne pregleda serviser.

Ob 18.18 je v Črnem Vrhu, občina Idrija, zagorelo v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Črni Vrh in Idrija so pogasili požar na stanovanjskem objektu.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.31 je v naselju Novi dom v Hrastniku na parkirišču zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Hrastnik in Dol pri Hrastniku so pogasili požar in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 2.30 je na Voglu, občina Kranj, na vrtu stanovanjskega objekta gorel kompostnik. Gasilci GARS Kranj in PGD Besnica so požar pogasili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.19 je v naselju Podpeca, občina Črna na Koroškem, zagorelo na travniku. Gasilci PGD Črna na Koroškem so požar pogasili, prekopali območje in ga dodatno zalili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.14 so v Prešernovi ulici v Tolminu gasilci PGD Tolmin posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah na cestišču na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 4.20 se je v naselju Ravne v Bohinju, občina Bohinj, v stanovanjski hiši poškodovala starejša oseba. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so s tehnično pomočjo odprli vrata in reševalcem NMP Bled omogočili dostop do poškodovane osebe.

Ob 8.29 je v osnovni šoli v Bohinjski Bistrici, občina Bohinj, zaradi padavin zamakala streha objekta. Voda je pritekla v vse tri telovadnice. Zaradi zimskih razmer je nastala ledena obloga prekrita s snegom, ki je na širšem območju ostrešja privzdignila strešnike. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so odmetali sneg, razbili ledene ploskve in prekrili ostrešje s ponjavo na površini okoli 210 kvadratnih metrov.

Ob 11.37 je v Ulici Tuga Viktorja v Kranju oseba ostala ujeta v kabini okvarjenega dvigala. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom osebo rešili iz kabine, dvigalo izklopili in obvestili servisno službo.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.36 so v Glavarjevi ulici v Trebnjem gasilci PGD Trebnje s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP Trebnje so onemoglo osebo oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.51 je v Šentjanžu pri Dravogradu, občina Dravograd, zaradi padavin zamakala streha telovadnice. Gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu so s ponjavo prekrili okoli štirideset kvadratnih metrov strehe.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.47 so v naselju Kešetovo v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto odstranili del ometa, ki je odstopil od stanovanjskega objekta in ogrožal mimoidoče.

Ob 22.32 se je na regionalni cesti Trbovlje–Prebold v naselju Gabrsko, občina Trbovlje, čez cesto podrlo več dreves. Gasilci PGD Trbovlje - mesto in dežurni Cestno gospodarskega podjetja (CGP), so drevesa razžagali in odstranili s cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/