Skoči do osrednje vsebine

Strokovna posvetovalna skupina na Brdu pri Kranju pretresala postopno sproščanje ukrepov

Zdravstveno ministrstvo in predstavniki razširjene strokovne skupine za covid-19 so dorekli nekaj priporočil, kako polagoma sproščati protiepidemične ukrepe. Srečanje je potekalo na Brdu pri Kranju, udeležili so ga je 34 različnih strokovnjakov slovenske zdravstvene stroke.
Minister Janez Poklukar na Brdu s strokovnjaki slovenske zdravstvene sfere. Na fotografiji Krek, Beović, Logar, Fafangel in drugi.

Strokovni posvet slovenske zdravstvene stroke na Brdu

Danes je v Kongresnem centru Brdo, na Brdu pri Kranju potekal »Posvet slovenskega zdravstva v luči aktualnih epidemioloških razmer« s številnimi strokovnjaki; posvetovalno skupino in epidemiologi, mikrobiologi ter infektologi. Strokovna skupina je preučevala epidemiološko stanje ter generirala nove smernice za postopno vrnitev v novo realnost.

Diskusija je bila konstruktivna, celovita in se je dotaknila tako postopne spremembe protokola PCT, postopnega zmanjševanja testiranj in protokolov, ki so v veljavi na smučiščih, javnem prevozu in drugod.

Minister Poklukar je na novinarski konferenci ob robu zasedanja spomnil, kako se je virus natanko pred dvema letoma pojavil v Italiji, kjer je število obolelih rapidno naraščalo: "Z razglasitvijo epidemije, 13.3. 2020 smo tudi v Sloveniji začeli sprejemati ukrepe za zajezitev širjenja epidemije. Ukrepi so se iz tedna v teden spreminjali, kakor se je spreminjal in mutiral tudi sam virus. Pri tem so bili ključnega pomena agilnost, ažurnost in odzivnost oziroma naglo ukrepanje, ki zahteva hitro in učinkovito prilagajanje ukrepov aktualnim zdravstvenim razmeram."

Minister se je zahvalil vsem, ki so prispevali k raziskovanju in razvoju, ozaveščanju in zdravljenju bolnikov ter izrazil svoje veselje do razvoja cepiva in zdravil proti COVIDU-19, ki odraža naprednost in inovativnost današnje znanosti. Obenem je povedal, da virusa še nismo premagali, kar nakazujejo številke v bolnišnicah. 

V nadaljevanju se je zahvalil tudi sodržavljanom in sodržavljankam za strpnost, solidarnost in upoštevanje priporočil ter ukrepov.

S strokovnjaki so začrtali smer izhoda iz epidemičnega obdobja ter napovedali 'endemično obdobje', kar pomeni, da to je obdobje, ki obeta vrnitev v normalnost, ki smo jo poznali pred pandemijo, v kateri bo bolezen sicer ostala med nami, vendar v milejši obliki.  Število covidnih bolnikov v bolnišnicah, še posebej v intenzivnih enotah, pa bo upadlo na obvladljivo številko.

Minister je izrazil veselje zaradi umirjanja situacije, veseli pa se tudi trenutka, ko bomo lahko živeli podobno normalnost kot pred epidemijo. Ob tem je povedal: »Virus bo sicer med nami, nadejam pa se, da strožjih ukrepov ne bo potrebno več sprejemati. Iskrena hvala vsem za zaupanje in prilagodljivost.«

Minister je še povedal, da je v svojem mandatu, torej v zadnjem letu, poleg boja z virusom, kar je ena izmed prioritetnih vpoklicanosti, pozornost posvečal tudi področjem v zdravstvu, ki so bila desetletja spregledana. Omenil je predsedovanje Svetu Evropske unije, v času katerega so na ministrstvu pripravili zakona, ki sta bila sprejeta: Zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031 in Zakon o dolgotrajni oskrbi.