Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan z namestnico avstralske zunanje ministrice Cooper o dvostranskem sodelovanju

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je ob 30. obletnici priznanja Slovenije s strani Avstralije in vzpostavitve diplomatskih odnosov preko avdio-video konference opravil pogovor z namestnico avstralske zunanje ministrice Katrino Cooper. V ospredju pogovorov so bile aktualne mednarodne in dvostranske teme.
Državni sekretar dr. Raščan med pogovorom

Državni sekretar dr. Raščan med pogovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med Slovenijo in Avstralijo odlični ter da obstaja še veliko priložnosti za njihovo nadaljnjo krepitev, predvsem na področju gospodarstva, znanosti in kulture.

Državni sekretar dr. Raščan je z namestnico avstralske zunanje ministrice Cooper spregovoril o sodelovanju na multilateralnem področju. Slovenija si prizadeva za čim prejšnjo sklenitev sporazuma o prosti trgovini med Evropsko unijo in Avstralijo. Državni sekretar dr. Raščan je prav tako poudaril, da bi na krepitev gospodarskega sodelovanja med državama pozitivno vplivala hitra sklenitev sporazuma o odpravi dvojnega obdavčenja.

Glede razmer v Ukrajini sta se državni sekretar dr. Raščan in namestnica zunanje ministrice Avstralije Cooper strinjala, da je treba poiskati rešitev po diplomatski poti. V zvezi s tem je državni sekretar dr. Raščan poudaril, da je nujen enoten in odločen odziv Nata in EU.

Namestnica avstralske zunanje ministrice Cooper je državnega sekretarja dr. Raščana seznanila z avstralskimi stališči do dinamičnega geopolitičnega dogajanja v indopacifiški regiji. Sogovornika sta se strinjala, da se tako EU kot Avstralija zavzemata za mir in stabilnost v indopacifiški regiji. Poudarila sta tudi, da naj se meddržavni spori rešujejo po mirni poti in v skladu z načeli mednarodnega prava.