Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. februarja 2022

Potresi

Ob 14.49 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,9 v bližini Metlike, 85 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili predvsem prebivalci občin Črnomelj in Metlika. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 12.51 je v naselju Smuka, občina Kočevje, občan padel s strehe objekta in se poškodoval. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Kočevje so ga na kraju oskrbeli in pripravili za prevoz s helikopterjem. Helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) ga je prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Mesto pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Kočevje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 8.38 sta na cesti Pod gozdom, občina Grosuplje, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorje na vozilih ter posuli iztekle tekočine. Poškodovana oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.08 sta na Glavni cesti v Mirni trčili dve osebni vozili. Poškodovala se je ena oseb, ki so jo na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Trebnje in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, posuli iztekle tekočine in pomagali policistom pri usmerjanju prometa. Za čiščenje posledic nesreče je poskrbel dežurni delavec cestnega podjetja.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 18.05 je v Groharjevem naselju, občina Škofja Loka, zagorelo v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so požar pogasili, pregledali prostor s termovizijsko kamero in prezračil stanovanje. Oseba, ki se je nadihala dima je bila prepeljana v ZD Škofja Loka. Stanovanje ni primerno za bivanje, aktiviran je bil tudi Občinski štab civilne zaščite (OŠ CZ) Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.59 je zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše v naselju Vojsko v občini Vodice. Gasilci PGD Polje in Šinkov turen, so požar pogasili, iznesli ožgane predmete iz kurilnice ter prezračili prostore. V požaru je bilo poškodovano okno in centralna peč.

Ob 23.51 je na Letališki cesti v Ljubljani gorela vrtna lopa velikosti 16 kvadratnih metrov. Požar, ki je barako v celoti uničil so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova Sneberje Novo Polje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.15 se je v naselju Serdica, občina Rogašovci, zaradi okvare na centralni napeljavi kadilo iz kurilnice stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Serdica so pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.35 so vnele saje v dimniku stanovanjske hiše v Brunovem drevoredu v Tolminu. Gasilci PGD Tolmin so dimniški požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo.

Ob 14.15 so v Grajski ulici v Tolminu gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tolmin so pogasili goreče saje in pregledali okolici dimnika.

Izpostava Ptuj

Ob 14.38 je v naselju Mala vas pri Ormožu, občina Sveti Tomaž, zagorel transformator. Gasilci PGD Koračice so do prihoda Elektro Maribor varovali kraj dogodka.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.07 so na Taborski cesti v Grosuplju na parkirišču gorela tri osebna vozila. Požar so pričeli gasiti zaposleni v podjetju, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Grosuplje, ki so vozila in okolico tudi preventivno pregledali.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.19 je v naselju Spodnje Grušovlje, občina Žalec, na njivi gorel hmeljski plevel. Dim se je širil na avtocesto in oviral promet. Gasilci PGD Šempeter in Žalec so pogasili ogenj in pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.34 je ob Cesti v Hrastje v Ljubljani gorel kup odpadkov. Gasilci GB Ljubljana so požar na površini okoli enega kvadratnega metra pogasili.

Ob 14.46 je v naselju Sneberje, občina Ljubljana, ob poljski cesti v bližini reke Save gorelo suho grmovje na površini okoli 300 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.45 je v Vučji Gomili, občina Moravske Toplice, gorela suha trava. Travniški požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Vučja Gomila.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.47 je na Kvedrovi cesti v Ljubljani gorel zabojnik za papir. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 12.42 je za Tremi ribniki v Mariboru zagorel zabojnik za plastiko. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 10.46 je na cesti Vitan–Godeninci, občina Ormož, iz vozila iztekalo hidravlično olje. Gasilci PGD Ormož so cestišče v dolžini okoli štiri kilometre posuli z vpojnimi sredstvi.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 12.02 sta pri naselju Kal pri Dolah, občina Litija, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije na kraju najdbe varno uničila dve najdeni jugoslovanski ročni bombi, kalibra 55 mm, iz obdobja 2. svetovne vojne. Zavarovanje kraja uničenja so zagotavljali policisti Policijske postaje Litija.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 18.29 so v naselju Gora, občina Krško, gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila v katerem se je nahajal otrok.

Izpostava Celje

Ob 6.19 je v Škofji vasi, občina Celje, zaradi počene vodovodne cevi voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje so prečrpali vodo iz objekta.

Izpostava Kranj

Ob 11.43 so v Dražgoški ulici v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.30 so v Ulici bratov Kotar v Trzinu gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 21.20 so na Papirniškem trgu v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 6.53 je na Goriški ulici v Mariboru zaradi poškodovane vodovodne cevi v večstanovanjskem objektu iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli glavni ventil in tako preprečili nadaljnje iztekanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/