Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. februarja 2022.

Potresi

Ob 16.01 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,9 v bližini Šmarja pri Jelšah, 75 kilometrov vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občin Vojnik, Celje, Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 10.49 je pri naselju Podljubelj, občina Tržič, občan padel z lestve z višine približno štirih metrov in se huje poškodoval. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič in reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič so ga na kraju oskrbeli, posadka s helikopterjem Slovenske vojske pa ga je v spremstvu združene dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) in Gorske reševalne službe (GRS) Brnik prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 11.33 se je na tekaški progi na Jezerskem, občina Jezersko, poškodoval smučarski tekač. Na kraju nesreče so mu gorski reševalci GRS Jezersko nudili prvo pomoč, ga oskrbeli in transportirali do bližnjega parkirišča, kjer so ga predali reševalcem NMP Kranj. O nesreči so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Ob 12.14 sta se na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, zaletela smučarja. Mlajša smučarka se je huje poškodovala. Oskrbeli so jo reševalci na smučišču in reševalci NMP Kranj. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske jo je v spremstvu združene dežurne ekipe HNMP in GRS prepeljala v UKC Ljubljana.

Ob 12.31 se je na smučišču Vogel, občina Bohinj, poškodovala smučarka. Na kraju so jo oskrbeli reševalci na smučišču, posadka s helikopterjem Slovenske vojske jo je v spremstvu združene dežurne ekipe HNMP in GRS prepeljala v UKC Ljubljana.

Ob 14.58 se je na smučišču Vogel, občina Bohinj, težje poškodovala smučarka. Na kraju so jo oskrbeli reševalci na smučišču, posadka s helikopterjem Slovenske vojske jo je v spremstvu združene dežurne ekipe HNMP in GRS prepeljala v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.51 si je na poti proti Planini nad Vrhniko, malo pod vrhom, pohodnica poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Ljubljana so jo prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Ljubljana so jo prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.36 si je na Sv. Treh Kraljih, občina Radlje ob Dravi, pri padcu pohodnica zlomila nogo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radlje so nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu in prevozu poškodovanke do reševalnega vozila, s katerim je bila odpeljana v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.16 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Slovenj Gradca v UKC Maribor.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.19 je v Andražu nad Polzelo, občina Polzela, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Andraž nad Polzelo, Polzela, Ločica ob Savinji, Velenje in Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so kraj zavarovali, odklopili akumulator ter na električnem vozilu deaktivirali napajanje. V prometni nesreči se je ena oseba poškodovala.

Izpostava Kranj

Ob 19.45 je na avtocesti od Kranja proti Vodicam voznik izgubil nadzor nad vozilom in se prevrnil v obcestni jarek na streho. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom vozilo dvignili in postavili na kolesa na odstavni pas, do prihoda reševalcev NMP poškodovano osebo oskrbeli in odklopili akumulator.

Izpostava Maribor

Ob 22.43 je na lokalni cesti Rogoza–Miklavž v občini Hoče - Slivnica vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in odstranili drevo z vozila. Reševalci NMP Maribor so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.27 je na lokalni cesti Potoče–Kamnje v občini Ajdovščina voznica z osebnim vozilom iz neznanega vzroka zapeljala z vozišča in se prevrnila. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, na vozilu opravili protipožarno zaščito, ga postavili na kolesa in poskrbeli za nevtralizacijo manjše količine razlitih motornih tekočin. Lažje poškodovano voznico so oskrbeli reševalci NMP Ajdovščina.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.15 je na Stražišču v občini Ravne na Koroškem s ceste zdrsnilo tovorno vozilo. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so s tehničnim posegom potegnili vozilo nazaj na cesto.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 19.07 so v Ulici Stanke Salmičeve v Leskovcu pri Krškem, občina Krško, v dimniku stanovanjskega objekta gorele saje. Gasilci PGE Krško in PGD Leskovec so goreče saje pogasili, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in njegovo okolico ter lastnikom odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Celje

Ob 7.31 je v Ravnah, občina Šoštanj, zagorela električna napeljava hladilnika v stanovanjskem objektu. Požar so začeli gasiti lastniki, gasilci PGD Šoštanj pa so ob prihodu na kraj zavarovali območje, dokončno pogasili požar, prezračili prostor in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Ob 14.56 je v Črnovi, občina Velenje, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše, ogenj se je razširil na sosednje prostore. Požar je pričel gasiti lastnik objekta, nato pa so gasilci PGD Bevče, Velenje in Vinska Gora požar omejili in pogasili ter prezračili in pregledali prostore. Ogenj je del stanovanjske hiše popolnoma uničil.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.19 je na polju pri vasi Spodnje Duplice, občina Grosuplje, gorel kozolec. Požar so pogasili gasilci PGD Gatina, Grosuplje, Šmarje Sap, Veliko Mlačevo, Malo Mlačevo in Zagradec pri Grosupljem. Kozolec je delno uničen.

Ob 23.58 je ob Cesti v Mestni log v Ljubljani gorela lesena baraka. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Trnovo so pogasili požar, ki je uničil barako.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.33 so v Ravnah pri Cerknem, občina Cerkno, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ravne pri Cerknem so pogasili goreče saje in očistili dimniško tuljavo.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.53 je v naselju Žvabovo, občina Šentjernej, gorel pomivalni stroj v kuhinji lesenega stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šentjernej so pogasili stroj, omarice in lesene stenske obloge na površini okoli šest kvadratnih metrov, prezračili objekt, iznesli ožgane stvari iz objekta in ga pregledali s termovizijsko kamero. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 13.16 so v naselju Slape, občina Majšperk, v stanovanjski hiši gorele saje v dimniku krušne peči. Gasilci PGD Ptujska Gora in Majšperk so odstranili goreč les iz peči, očistili dimniško tuljavo, prezračili prostore in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 8.29 je v Podlogu pod Bohorjem, občina Šentjur, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Planina in Dobje so goreče vozilo pogasili.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.35 je v Frankolovem v občini Vojnik zagorela podrast v gozdu. Gasilci PGD Frankolovo in Vojnik so požar omejili in pogasili.

Ob 21.55 je v Jeronimu, občina Vransko, zagorelo več kupov odpadnega vejevja na travniku, požar se je razširil tudi na travnik. Gasilci PGD Tešova in Vransko so požar omejili in ga dokončno pogasili.

Izpostava Koper

Ob 10.21 je v Borštu, občina Koper, pri kurjenju krajanu ogenj ušel iz nadzora. Gasilci JZ GB Koper in PGD Babiči so požar pogasili. Zgorelo je okoli hektar trave in grmičevja.

Izpostava Kranj

Ob 6.23 je pri naselju Bačne, občina Gorenja vas – Poljane, prišlo do požara v naravi. Gasilci PGD Gorenja vas, Poljane in Trebija so požar pogasili.

Ob 12.34 je pri naselju Zgornja Lipnica, občina Radovljica, gorela podrast ob robu gozda. Gasilci PGD Lancovo in Radovljica so pogasili požar na okoli 10 kvadratnih metrih ter pogorišče dodatno zalili z vodo.

Ob 15.02 sta ob Poljski poti v Radovljici zagoreli trava in podrast. Gasilci PGD Radovljica in Lesce so požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov pogasili, prekopali in z vodo zalili pogorišče ter ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.45 sta v naselju Griček pri Željnah, občina Kočevje, na rudniških sipinah goreli suha trava in podrast na površini okoli 4000 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Šalka vas.

Ob 15.48 je ob Novomeški cesti v Kočevju gorela trava na površini okoli 1000 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 18.41 je ob Novomeški cesti v Kočevju gorela trava na dveh lokacijah. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje. Na prvi lokaciji je gorelo na površini okoli 500 na drugi pa na okoli 1500 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.10 je v kraju Kromberk v občini Nova Gorica pri sežiganju zelenega odpada zaradi nepazljivosti ogenj preskočil na bližnjo trato in podrastje. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica so požar, ki je zajel površino okoli 0,5 ha, pogasili in požarišče preventivno namočili.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.53 je v ulici Pod Barončevim hribom v Novem mestu gorela suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili okoli 100 kvadratnih metrov brežine.

Ob 17.58 sta na Mirnopeški cesti v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 12.43 je med Plešivico in Merčami, občina Sežana, kurjenje ušlo izpod nadzora. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana, PGD Sežana in Povir so pogasili in izdatno zalili okoli pol hektarja gorečega travnika in površine v zaraščanju.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 20.23 je v parku na Trgu generala Maistra v Mariboru gorel koš za smeti. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor. Goreča vsebina koša je do prihoda gasilcev ugasnila sama, večje škode ni.

Izpostava Postojna

Ob 23.58 je v Ulici Luke Čeč v Postojni gorel zabojnik za biološke odpadke. Požar, ki je zabojnik uničil v celoti, so pogasili gasilci PGD Postojna.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.13 je pred trgovskim centrom na Trgu revolucije v Trbovljah gorel koš za smeti in kartonska embalaža. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so pogasili gorečo vsebino koša za smeti in kartonsko embalažo ter pregledali okolico.

Ob 18.16 je pri paviljonu v Mestnem parku v Trbovljah gorel koš za smeti. Gasilci PGD Trbovlje mesto so požar pogasili in pregledali okolico. Na kraju so bil tudi policisti PP Trbovlje.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 12.43 so v Dolenjah pri Jelšanah, občina Ilirska Bistrica, na gradbišču našli Neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so na lokaciji uničili ročno bombo, tromblon, tri protiletalske naboje in štiri kose pehotnega streliva vse nemške izdelave, ostanek iz 2. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.15 so na ulici Trški hrib v Rogaški Slatini gasilci PGD Rogaška Slatina s pomočjo dvigala odstranili odlomljeno vejo, ki je ogrožala obiskovalce igrišča.

Izpostava Kranj

Ob 3.17 je v Podlubniku, občina Škofja Loka, iztekala voda iz stanovanja in zalivala spodnje stanovanje. Gasilci PGD Stara Loka so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, zaprli ventil in tako preprečili nadaljnjo iztekanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.42 so v Nevljah, občina Kamnik, gasilci PGD Kamnik s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem NMP Kamnik dostop do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 19.22 so na Slivniškem Pohorju v občini Hoče-Slivnica gasilci JZ GB Maribor z gasilsko avtolestvijo nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu nenadno obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/