Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. februarja 2022.

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.00 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,0 v bližini Litije, 15 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili predvsem prebivalci širšega nadžariščnega območja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.07 sta planinca na poti z vrha Prisojnika proti Vršiču, občina Bovec, našla planinca, ki ni kazal znakov življenja. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec in policijski helikopter Letalske policijske enote (LPE) z dežurno ekipo na krovu, ki je truplo preminulega planinca prepeljal v Trento, tam pa ga je prevzela komunalna služba.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.01 so v Kranjski Gori gorski reševalci GRS Kranjska gora nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice pri prenosu poškodovane pohodnice do reševalnega vozila.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.12 se je v gozdu pri vasi Porezen, občina Tolmin, zgodila nesreča pri delu v gozdu, kjer si je gozdar huje poškodoval glavo. Gorski reševalci GRS Tolmin in reševalci NMP Tolmin so ponesrečenca na kraju nesreče oskrbeli, policijski helikopter LPE z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu pa ga je na zdravljenje prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) v Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.51 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP z Brnika poletela v Mursko Soboto in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.04 je na območju naselja Sv. Vid, občina Vuzenica, pod vodstvom policije potekala iskalna akcija za pogrešano osebo. V iskalni akciji so sodelovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vuzenica, gorski reševalci GRS Maribor in lovci Lovske družine (LD) Zeleni Vrh. Aktivirani so bili tudi vodniki reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije Skupina za iskanje pogrešanih (SIP) skupina 3 in Zvezi vodnikov reševalnih psov Slovenije Zahodnoštajerske. Okoli 14.44 so pogrešano osebo našli mrtvo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 19.33 je na Pristaniški ulici v Kopru osebni avto zapeljal z vozišča. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 22.56 je v bližini naselja Dolenja vas, občina Divača, osebno vozilo zapeljalo z vozišča, drselo po brežini in se pri tem prevrnilo. Pri tem je ena oseba padla iz vozila. Gasilci PGD Senožeče in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom izpod vozila rešili poškodovano osebo, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Sežana, ki so poškodovanca dokončno oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Izola. Gasilci so tudi nudili pomoč policiji pri osvetljevanju kraja dogodka in dežurnemu delavcu cestnega podjetja pri sanaciji vozišča.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.46 so v Tajni v občini Gornji Grad zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gornji Grad so zavarovali kraj dogodka, objekt pregledali s termo kamero in prezračili prostore.

Izpostava Kranj

Ob 16.21 so se v Šolski ulici v Tržiču vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Tržič so nadzorovali izgorevanje saj in do prihoda dimnikarja prepovedali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.17 so v naselju Koreno, občina Lukovica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Krašnja so zavarovali kraj dogodka, pogasili in očistili tleče saje v dimniku ter pregledali okolico.

Izpostava Maribor

Ob 18.26 so se v naselju Froleh, občina Sveta Ana, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sveta Ana in Benedikt so zavarovali objekt, iz kurišča peči odstranili žerjavico, očistili dimnik in pregledali s termovizijsko kamero. Stanovalcem pa so gasilci odsvetovali do prihoda dimnikarja nadaljnjo kurjenje.

Ob 20.46 so se na Gubčevi ulici v naselju Gabernik, občina Slovenska Bistrica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zgornja Polskava so požarno varovali okolico dimnika do izgoretja saj in nato okolico dimnika še pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 3.57 je na parkirišču v Kozlovičevi ulici v Kopru gorelo osebno vozilo. Ob prihodu gasilcev JZ GB Koper na kraj dogodka je požar zajel že celotno vozilo in del sosednjega vozila. Gasilci so požar pogasili. V požaru je je bilo poškodovano še tretje v bližini parkirano vozilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.14 je v Savinjskem nabrežju v naselju Jagoče, občina Laško, gorelo v gozdu. Požar so pogasili gasilci PGD Laško.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.55 je pri osnovni šoli Koseze v Ljubljani na igrišču zagorel otroški tobogan. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Šipka so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 14.39 je na manjši deponiji gradbenega materiala v Laporju, občina Slovenska Bistrica, gorel odpadni les na površini okoli 10x10 metrov. Požar, ki se je začel širiti v gozd, so pogasili gasilci PGD Laporje. Gasilci so požarišče še prekopali in dodatno zalili z vodo.

Izpostava Postojna

Ob 18.01 sta v naselju Škrbina, občina Komen, zagoreli trava in grmovje. Gasilci PGD Komen so pogasili požar na površini okoli trideset kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 17.20 sta na komunalnem otoku na Cankarjevi cesti v Radovljici zagorela zabojnika za ločeno zbiranje odpadkov. Gasilci PGD Radovljica so pogasili požar, ki je uničil zabojnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.52 so na Sejmiški ulici v Domžalah gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Domžale-mesto pogasili gorečo vsebino zabojnika za papir. Materialna škoda ni nastala.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 8.01 je iz jaška tovarne Paloma v Sladkem vrhu, občina Šentilj, prišlo do iztekanja neznane snovi v potok. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, dežurni delavec Vodno gospodarskega podjetja (VGP) Drava, policisti Policijske postaje (PP) Šentilj in predstavnik za ekologijo v tovarni papirne industrije. Odvzeti so bili vzorci snovi, nadaljnje onesnaženje pa so preprečili delavci tovarne, ki že izvajajo sanacijo onesnaženega območja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.32 so v gozdu nad Ročinjem, občina Kanal, delavci pri gozdnih delih naleteli na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev, v skupni masi 48,7 kg, iz obdobja 1. svetovne vojne. Najdbe sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije.

Ob 9.15 je v kraju Vrtojba, občina Šempeter - Vrtojba, občan v zemlji naletel na vžigalnik, mase 2 kg, iz obdobja Avstro-Ogrske. Najdbo sta varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 10.24 sta v naselju Vojščica, občina Miren-Kostanjevica, občana na parceli naletela na topovska granata kalibra 149 mm, mase 36 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja uskladiščila.

Ob 11.47 je krajan v Kemperščah v občini Šempeter - Vrtojba pri zemeljskih delih naletel na italijansko topovsko granato kalibra 149 mm, mase 35,4 kg, topovski vžigalnik 75 mm, mase 0,5 kg, italijanske izdelave in avstro-ogrski topovski vžigalnik 100 mm, mase 2 kg. Najdbe sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 14.21 je krajan v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, ob potoku Vrtojbica naletel na 4 kose neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 7,52 kg. Najdbo sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.27 je v Podpeči pri Šentvidu v občini Šentjur občanko obšla nenadna slabost. Posredovali so reševalci NMP z dežurnim zdravnikom, ki so obolelo osebo oskrbeli na kraju dogodka in jo s pomočjo gasilcev PGD Planina prenesli na najbližje primerno in varovano mesto, od koder jo je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal na zdravljenje v UKC Maribor.

Ob 15.05 je v kurilnici stanovanjske hiše na Ulici Marjana Jerine v Celju prišlo do izliva vode. Gasilci PGD Lokrovec - Dobrova so zaprli ventile ter iz kurilnice izčrpali okoli 3 kubične metre vode.

Izpostava Kranj

Ob 11.50 so na Koroški cesti v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in Elektro Gorenjska odklopili daljnovod iz omrežja ter odstranili vrvico, ki je visela iz daljnovoda.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.55 so v Mokrški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana vstopili v stanovanje, v katerem je bila poškodovana oseba in jo v oskrbo predali reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 17.18 so v Ferkovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem so našli onemoglo osebo. Reševalci NMP so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/