Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. februarja 2022.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 8.56 je v Grobelnem v občini Šentjur občan pri gradbenih delih padel z višine in se poškodoval. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šentjur so nudili pomoč reševalcem pri prenosu. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) so poškodovanca oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.26 se je v naselju Vanča vas, občina Tišina, pri delu na višini poškodovala oseba. Posredovali so gasilci PGD Vanča vas in Murska Sobota. S pomočjo vrvne tehnike so poškodovano osebo spustili in predali v oskrbo reševalcem NMP Murska Sobota.

  

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.50 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor na krovu poletela v Slovenj Gradec in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 20.26 je pri mostu čez reko Rižano v Dekanih, občina Koper, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se ustavilo ob vznožju reke Rižane. V vozilu sta bili dve osebi, eno osebo so pregledali reševalci NMP in jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in se prepričali, da ne prihaja do izpusta motornih tekočin.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.13 je prišlo na štajerski avtocesti v predoru Trojane v smeri proti Ljubljani do naleta dveh osebnih vozil. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja na vozilih. V nesreči ni bilo poškodovanih. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Maribor

Ob 13.44 sta na cesti med Laporjem in Poljčanami v občini Poljčane trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli po izteklih motornih tekočinah in očistili vozišče.

Ob 14.51 sta v naselju Brengova, občina Cerkvenjak, pri nadvozu čez avtocesto trčili osebni vozili. Gasilci PGD Radgona, JZ GB Maribor in PGD Cerkvenjak so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz poškodovanega vozila rešili poškodovano osebo, odklopili akumulatorja in očistili po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Maribor reševalci NMP Maribor in NMP Lenart.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 19.31 so v Črnotičah, občina Koper, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Koper in PGD Osp so zaprli dovod zraka v peči in pregledali dimnik s termovizijsko kamero. Lastniku so svetovali, da pred nadaljnjim kurjenjem očisti dimnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.48 je v naselju Vrzdenec, občina Horjul, zagorelo gospodarsko poslopje v izmeri 10 x 6 metrov. Požar, ki je uničil osebno vozilo, več bal in kozolec, so pogasili gasilci PGD Vrzdenec in Horjul.

Ob 15.27 je v Brilejevi ulici v Ljubljani gorelo v kuhinji v devetem nadstropju večstanovanjske stavbe. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, PGD Dravlje in Ljubljana-Šentvid so požar pogasili, iznesli ožgano pohištvo pred stavbo in objekt prezračili. Evakuacija stanovalcev ni bila potrebna.

Ob 17.55 so v Ponikvah, občina Dobrepolje, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Videm in PGD Ponikve so ogenj pogasili, očistili dimnik ter opravili pregled z termovizijsko kamero. Odsvetovali so kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 11.05 je v Trničah, občina Starše, zagorelo v kleti stanovanjskega objekta. Aktivirani so bili gasilci PGD Trniče, Starše in JZ GB Maribor. Še pred njihovim prihodom na kraj dogodka so domači sami pogasili požar. Gasilci so objekt prezračili ter preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 13.12 so v naselju Selce, občina Pivka, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Pivka so pogasili goreče saje.

Izpostava Ptuj

Ob 15.06 je v Stopercah, občina Majšperk, zagorela kuhinjska napa v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Stoperce so požar, ki je uničil napo in kuhinjske elemente, pogasili in pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Ob 20.49 so se v naselju Formin, občina Gorišnica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Formin in Gorišnica so požar pogasili, očistili dimnik in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.50 se je na avtocesti Dramlje–Tepanje v občini Šentjur zaradi okvare na motorju tovornega vozila razlilo olje po cestišču, pri čemer se je močno kadilo. Požara ni bilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 1.38 je pri Studencah, občina Žalec, gorela suha trava na površini okoli 5000 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Ponikva pri Žalcu, Velika Pirešica in Zavrh pri Galiciji so požar omejili in pogasili.

Ob 11.27 sta na Klancu v občini Dobrna zagorela travnik in grmičevje na površini okoli hektar in pol. Gasilci PGD Dobrna so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.37 sta na Ljubljanski cesti v Kočevju ob železniški progi gorela podrast in grmičevje. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini petsto kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 11.51 sta na Dupleški cesti v naselju Dogoše, občina Maribor, goreli podrast in suha trava. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dogoše in JZ GB Maribor.

Ob 14.22 je v naselju Za Kalvarijo v Mariboru zaradi vetra občanu ušel ogenj izpod nadzora. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Maribor-mesto in JZ GB Maribor.

Ob 14.33 je v Spodnjih Hočah, občina Hoče-Slivnica, gorela suha trava. Aktivirani so bili gasilci PGD Hoče in JZ GB Maribor. Pogasili so požari na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

Ob 15.58 je v Gradišču na Kozjaku v občini Selnica ob Dravi zagorelo na travniku. Požar so pogasili gasilci PGD Kapla in PGD Selnica ob Dravi.

Ob 17.42 sta na Zrkovski cesti v Mariboru gorela suha trava in listje. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Maribor-Pobrežje in JZ GB Maribor.

Ob 21.10 je ob Dupleški cesti v Mariboru gorela suha trava in podrast v izmeri okoli 500 kvadratnih metrov. Gasilci JZ GB Maribor in gasilci PGD Dogoše so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.33 so v naselju Hudo, občina Novo mesto, gorela suha trava, grmičevje in podrast na površini okoli enega hektarja. Požar so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence.

Ob 15.58 so v ulici Brezje v Novem mestu gorela suha trava, grmičevje in podrast. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Ob 18.07 sta v ulici Ob potoku v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli tri četrt hektarja.

Ob 18.07 je nad Poganško ulico v Novem mestu gorela suha trava, grmičevje in podrast. Požar na površini okoli sto kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 9.37 se je v trgovskem centru supernova Šiška v Ljubljani zaradi prenove v eni od trgovin širil močan vonj po laku oziroma barvah. Gasilci GB Ljubljana so skupaj z vzdrževalcem stanje pregledali in opravili meritve. Povišali so nivo prezračevanja trgovskega centra. Eno od obiskovalk so zaradi slabosti preventivno odpeljali v UKC Ljubljana.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.08 so v Merljakih, občina Renče-Vogrsko, naleteli na topovski granati kalibra 75 milimetrov, skupne mase 13,3 kilogramov. Aktivirana sta bila pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske in Gorenjsko ter Ljubljanske regije. Odstranila sta nevarni najdbi italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 10.54 sta v Ilirski Bistrici nad poligonom Bač pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno vadbeno tankovsko granato kalibra 100 milimetrov, iz obdobja po 2. svetovni vojni.

Ob 15.49 sta v Sežani v bližini stare smodnišnice pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato kalibra 100 milimetrov, mase 13,5 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 15.52 so v ulici Naselje heroja Maroka v Sevnici gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, v katerem se na tleh ležala onemogla oseba. Onemoglo osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Sevnica. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu osebe v reševalno vozilo. Oseba je bila prepeljana v ZD Sevnica.

Izpostava Koper

Ob 23.56 so v mandraču na Semedelski cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem Prehospitalne enote Obala pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Kranj

Ob 19.43 so v naselju Hrastje v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili vstop policistom, reševalcem NMP Kranj in svojcem do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.48 so na Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe iz petega nadstropja večstanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 21.12 je v bližini železniške postaje v Višnji Gori obstal vlak. Gasilci PGD Višnja Gora so nudili pomoč potnikom pri sestopu in jih pospremili na varno do železniške postaje. Vlak je ostal na tirih zaradi okvare na progi.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.05 so na Metliški cesti v Semiču gasilci PGD Semič z uporabo lestve skozi balkonska vrata vstopili v stanovanje stanovanjskega bloka ter policiji in reševalcem NMP Črnomelj omogočili vstop do osebe, ki je potrebovala pomoč.

Izpostava Postojna

Ob 12.23 so v naselju Lož, občina Loška Dolina, gasilci PGD Stari Trg nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri prenosu mrtve osebe do vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/