Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs na obisku v Primorsko-notranjski regiji

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs z delegacijo je danes v okviru vladnega obiska v Primorsko-notranjski regiji v Postojni obiskal Upravo avtocestne policije in Center za tujce, v Pivki Park vojaške zgodovine in se srečal z načelniki in direktorjem Policijske uprave Koper.
Vodja Centra za tujce Jože Konec predstavlja delovanje centra ministru Alešu Hojsu. Konec z roko kaže na steno z zasloni.

Vodja Centra za tujce Jože Konec predstavlja delovanje centra ministru Alešu Hojsu. | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

V Primorsko-notranjski regiji deluje Uprava avtocestne policije s sedežem v Postojni. V okviru uprave je organizirana Specializirana enota avtocestne policije Ljubljana s sedežem v Kompoljah, ki med drugim deluje tudi na primorski avtocesti. Minister Hojs se je sestal z direktorjem uprave Andrejem Juričem, ki je izpostavil zelo učinkovito delo policije na omrežju avtocest in hitrih cest. Od ustanovitve v začetku 2021 so izvedli 11.481 ukrepov zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov. 

"Rezultati delovanja avtocestne policije so po moji oceni izjemno dobri. Odločitev, da vzpostavimo avtocestno policijo kot poseben steber organiziranosti slovenske policije, se je izkazala kot izjemno pozitivna. V prvi polovici leta bomo oblikovali enote v Mariboru, Celju, v nadaljevanju tudi v Kopru, zatem še na Dolenjskem. To bo pomenilo, da bo avtocestna policija delovala na vseh krakih slovenskih avtocest," je povedal minister Hojs.

Na območju občine Postojna deluje Center za tujce, kjer se srečujejo s številnimi izzivi. V letu 2021 je bilo v centru nastanjenih 2367 oseb, letos je dnevno nastanjenih od 30 do 40 oseb. Vodja Jože Konec je delegacijo seznanil z delovanjem centra.

Minister je obiskal muzejsko turistično središče Park vojaške zgodovine v Pivki, kjer je novembra lani svoj novi dom našel tudi najstarejši patruljno-reševalni policijski čoln P-111. Direktor muzeja mag. Janko Boštjančič je predstavil načrte in izzive v prihodnosti. "Ministrstvo za notranje zadeve bo tudi letos prispevalo svoj delež sredstev za nadaljnji razvoj muzeja. Ta muzej je po številu prebivalcev daleč najbolj obiskan na slovenskem ozemlju," je poudaril Hojs.

Obiska sta se udeležila tudi državna sekretarja. Franc Kangler je obiskal Postajo mejne policije Jelšane. Načelnik Aleksander Moran mu je predstavil delovanje mejne policije, skupaj pa sta iskala rešitve za promet med turistično sezono in kadrovsko problematiko na postaji. V nadaljevanju se je sešel z županom Občine Ilirska Bistrica Emilom Rojcem. Govorila sta o migracijah in turistični sezoni. Državni sekretar je obljubil, da bo policija storila vse, kar je v njeni moči, da ne bo prihajalo do prometnih zastojev.

Dr. Božo Predalič se je v Pivki udeležil javne tribune z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v Primorsko-notranjski regiji.