Skoči do osrednje vsebine

Poslovilna vožnja policijskega čolna P-111

Najstarejši policijski čoln P-111 je danes po 26 letih končal svojo kariero v slovenski policiji. Postal bo del zbirke Muzeja slovenske policije in bo kot največji policijski eksponat stalno razstavljen v Parku vojaške zgodovine Pivka. Dogodka ob zadnji plovbi po slovenskem morju se je udeležilo tudi vodstvo ministrstva in policije.
Čoln P-111 na zadnji plovbi po slovenskem morju.

Čoln P-111 na zadnji plovbi po slovenskem morju. | Avtor: MNZ

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob zadnji plovbi v Kopru povedal, da ima to plovilo simboličen in zgodovinski pomen, saj pred tem slovenska policija ni imela čolna: »Zato je bil junij 1995 zelo pomemben dan.«

»Čas je neusmiljen in ni prizanesel niti P-111,« je povedal. »Plovilo bo umeščeno v dve muzejski zbirki: v redni del muzejske zbirke slovenske policije – to bo največji predmet v muzeju, kot razstavni eksponat pa bo razstavljen v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Ta dvojna funkcija in dvojna skrb, ki jo bosta imela oba muzeja, bo še dodatno podkrepila našo željo, da spomin na čase naše osamosvojitve, na čase, ko smo dobili to plovilo, in spomin na vse, kar je bilo s plovilom opravljeno v teh 26 letih, našim zanamcem, otrokom, vnukom nikoli ne izgine.«

V ministrstvu se od lani trudimo nadomestiti to plovilo, je dejal Hojs, z italijansko stranjo dogovora žal ni bilo možno doseči. Tako je že objavljeno javno naročilo za nov policijski čoln. Kupujemo namreč policijski patruljni čoln z dvema štiritaktnima dizelskima motorjema (s predpripravo za hibridni pogon), z vgrajenimi napravami, sistemi in opremo, preizkusi in preverjanja skladnosti čolna. Javno naročilo je odprto do 8. 12. 2021.

Zadnje vožnje čolna P-111 so se udeležili minister za notranje zadeve Aleš Hojs, namestnik generalnega direktorja policije Danijel Žibret, državna sekretarja Franc Kangler in dr. Božo Predalič, vodja kabineta ministra Klemen Štibelj, generalni direktor Direktorata za logistiko in nabavo Matjaž Vede, direktor Parka vojaške zgodovine Pivka mag. Janko Boštjančič in Lilijana Kozlovič kot nekdanja policijska inšpektorica in botra plovila P-111 ob njegovi slovesni splavitvi 21. junija 1995.

Daljše sporočilo za javnost je objavljeno na spletni strani policije.