Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. februarja 2022

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.54 se je na smučišču Vogel, občina Bohinj, pri padcu poškodovala smučarka. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik so poškodovano smučarko na kraju oskrbeli. Helikopter Slovenske vojske (SV) jo je prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 17.38 se je na Zgornjem Jezerskem, občina Jezersko, pri sankanju poškodovala oseba. Reševalci GRS Jezersko so poškodovano osebo na kraju oskrbeli ter jo prenesli v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 14.33 se je v kraju Vonarje, občina Podčetrtek, pri delu v gozdu poškodoval občan. Posredovali so reševalci NMP Šmarje pri Jelšah in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Pristava pri Mestinju. Ponesrečenca so oskrbeli na kraju dogodka. Poletel je tudi helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor in poškodovanca prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci PGD Pristava pri Mestinju so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Ob 14.33 se je v kraju Vonarje, občina Podčetrtek, pri delu v gozdu poškodoval občan. Posredovali so reševalci NMP Šmarje pri Jelšah in gasilci PGD Pristava pri Mestinju. Ponesrečenca so oskrbeli na kraju dogodka. Poletel je tudi helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor in poškodovanca prepeljal v UKC Maribor. Gasilci PGD Pristava pri Mestinju so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.28 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor poletel v Radlje ob Dravi, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 15.11 so ob Zupančičevem sprehajališču v Novem mestu potapljači Podvodne reševalne službe Novo mesto na reki Krki nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešane osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.19 sta na Mariborski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Celje in policiji.

Ob 6.36 sta na glavni cesti Slovenske Konjice–Stranice, občina Slovenske Konjice, trčila tovorno in osebno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Slovenske Konjice in Zreče, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter očistili cestišče.

Ob 14.48 sta na Partizanski cesti v Velenju trčili osebni vozili, pri tem sta se poškodovali dve osebi. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, očistili cestišče ter nudili pomoč drugim službam. Reševalci NMP Velenje so poškodovani osebi prepeljali v zdravstveni dom (ZD) Velenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.15 so na avtocesti Ljubljana–Celje, občina Lukovica, pred predorom Podmilj, trčili dva tovorna in osebno vozilo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in vršili urejanje prometa do prihoda policije. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 14.16 je na cesti med Postojno in Planino pri Ravbarkomandi, občina Postojna, osebno vozilo zapeljalo izven cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Postojna in Planina so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanim osebam in odklopili akumulator. Reševalci NMP Postojna so tri poškodovane osebe prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 16.52 so v naselju Hardek v občini Ormož na obvozni cesti trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, ki so eno osebo prepeljala v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 18.49 so na Gornjem trgu v Lovrencu na Pohorju gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so počakali, da so saje dogorele.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.09 je v naselju Velika Polana v istoimenski občini zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velika Polana in Brezovica so požar pogasili, prezračili in pregledali prostore z termovizijsko kamero. Kurilnica je bila v celoti uničena.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.30 so v ulici Prekomorskih brigad v Tolminu zagorele saje v dimniški tuljavi večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tolmin so ogenj pogasili ter prezračili prostore.

Ob 7.38 je v Bevkovi ulici v Desklah, občina Kanal, zagorelo na električnem delu bojlerja v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kanal in gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, prezračili prostore in opravili preventivno detekcijo monoksida. Zaradi vdihovanja dima so reševalci NMP Nova Gorica oskrbeli eno osebo.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.03 sta se v Sadinji vasi v Semiču zaradi pregretja dimnika v stanovanjski hiši vnela lesen strop mansarde in del ostrešja. Gasilci PGD Kot - Brezje so odstranili ožgan les, pogasili požar ter objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 18.51 so v ulici Turopolje v Šentjerneju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjernej so pogasili saje in očistili dimnik ter okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.40 je na avtocestnem odseku Lukovica–Blagovica, občina Lukovica, v smeri Maribora gorelo kombinirano vozilo. Do prihoda gasilcev CZR Domžale so mimoidoči vozniki reševali imovino iz tovornega dela vozila. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar na vozilu in odklopili akumulator. Vozilo je uničeno.

Ob 17.51 je na Storževem griču, občina Vrhnika, gorel kmetijski delovni stroj. Gasilci PGD Vrhnika, Stara Vrhnika in Verd so požar pogasili, pregledali okolico in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 13.45 je v Straži pri Dolu, občina Vojnik, zagorel travnik. Gasilci PGD Frankolovo in Vojnik so ogenj pogasili, pri tem pa je ena oseba vdihnila preveliko količino dima, zato so na kraju posredovali tudi reševalci NMP Celje, ki so osebo oskrbeli.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.42 sta ob Cesti na Trato v Kočevju goreli suha trava in podrast na površini približno 4.500 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Maribor

Ob 15.32 je na Limbuški cesti v Limbušu, občina Maribor, ob cesti gorela trava. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Pekre so pogasili okoli 100 kvadratnih metrov goreče trave ob cestišču.

Ob 18.26 sta pod gradom Štatenberg v občini Makole gorela suha trava in podrastje na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Makole so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.43 sta ob Belokranjski cesti v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 18.17 so ob Poganški ulici v Novem mestu gorele smeti na površini okoli 100 kvadratnih metrov ter suha trava in podrast na površini okoli 150 kvadratnih metrov. Oba požara so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 19.20 sta na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani trčili tovorni vozili, pri tem se je na enem vozilu predrl rezervoar za gorivo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so prečrpali iz rezervoarja približno 630 litrov goriva v namensko cisterno in razlito gorivo posuli z absorbentom. Na kraju je bila prisotna tudi policija. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 8.49 so na Zadobrovški cesti v Ljubljani delavci Elektra med odstranitvijo zelene podrasti pod stebrom električnega daljnovoda v Ljubljani naleteli na nemško minometno mino, kalibra 81mm iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta zavarovala kraj dogodka, pregledala območje z detektorjem kovin in ubojno sredstvo uničila na kraju najdbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.02 je v naselju Kromberk v občini Nova Gorica občan med delom na svoji parceli naletel na tri topovske granate različnih kalibrov, v skupni masi 43 kg. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta najdbe iz obdobja 1. svetovne vojne, italijanskega in francoskega porekla odstranila in prepeljala v za to namenjeno začasno skladišče. 

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.46 je v razdelilni transformatorski postaji Murska Sobota prišlo do izpada električne energije. Delavci Elektra Maribor so ob 14.37 napako odpravili. Med tem časom je bilo 99 odjemalcev brez električne energije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 8.54 je na Kočevski cesti v Škofljici iztekajoča voda zamakala stanovanje. Gasilci PGD Škofljica so zaprli dovod vode, posesali izteklo vodo in odklopili elektriko.

Ob 11.23 so v naselju Kompolje v občini Lukovica gasilci PGD Krašnja odprli vrata osebnega vozila, v katerem se je nahajal otrok.

Ob 20.45 so v Igriški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom, ob navzočnosti policije, odprli vrata stanovanja, kjer se je nahajala obolela oseba. Reševalci NMP UKC Ljubljana so osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 10.57 so v Bezenškovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor skozi okno vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala onemogla oseba in s tem omogočili reševalcem NMP Maribor dostop do onemogle osebe. Gasilci so nudili tudi pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.19 je v Beblerjevi ulici v Idriji v večstanovanjskem objektu obtičala občanka. Gasilci PGD Idrija so jo s tehničnim posegom rešili iz dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/