Skoči do osrednje vsebine

Zimska gospodarska napoved Evropske komisije

Evropska komisija ocenjuje, da je gospodarska rast v Sloveniji v 2021 znašala 6,9 %. Vse komponente bruto domačega proizvoda so robustno okrevale, še posebej so se povečale investicije. Raven bruto domačega proizvoda je že konec tretjega četrtletja 2021 presegla raven leta iz 2019.

Evropska komisija za Slovenijo dodaja, da se bo rast investicij nadaljevala in ostala visoka tudi v letu 2022, k čemur bodo prispevale tudi investicije iz načrta za okrevanje in odpornost. Evropska komisija pričakuje tudi krepitev potrošnje zaradi visoke stopnje zaposlenosti in rasti plač, kljub temu, da se pričakujejo nadaljnje motnje v dobavnih verigah in nadaljnja rast cen.

Evropska komisija napoveduje, da bo gospodarska rast v Sloveniji v letu 2022 znašala 3,8 % bruto domačega proizvoda in 3,6 % bruto domačega proizvoda v letu 2023. Zadnje ocene Evropske komisije tako predvidevajo hitrejše okrevanje slovenskega bruto domačega proizvoda v prihodnjih dveh letih od povprečja Evropske unije in evroobmočja; kumulativna rast bruto domačega proizvoda v 2022-2023 naj bi namreč v Sloveniji znašala 7,4 %, v evroobmočju in Evropski uniji pa 6,7 % oziroma 6,8 %.

Napoved gospodarske rasti se je tako za Evropsko unijo in evroobmočje kot tudi za Slovenijo od jesenske napovedi za leto 2022 znižala predvsem zaradi izbruha različice omikron, motenj v dobavnih verigah in visoke rasti cen energentov. Kljub temu, da se gospodarstvo prilagaja virusu, pandemija še vedno vpliva na njegovo delovanje.

Nova napoved Evropske komisije se je v primerjavi z jesensko napovedjo za Evropsko unijo in evroobmočje poslabšala tudi z vidika inflacije. V zimski napovedi Evropska komisija napoveduje, da bo inflacija za evroobmočje znašala 3,5 % (jeseni 2,2 %) in 3,9 % za Evropsko unijo (jeseni 2,5 %). Za Slovenijo Evropska komisija napoveduje 3,7-% inflacijo za leto 2022, ki pa bo predvidoma višja na začetku leta in se do konca leta umirila ter se v letu 2023 znižala na 2,1 %.