Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar v Kraljevini Saudovi Arabiji s sogovorniki o krepitvi dvostranskega sodelovanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Riadu srečal z ministrom za zunanje zadeve Saudove Arabije princem Fejsalom bin Farhanom Al Saudom, z ministrom za trgovino Madžidom bin Abdulahom Al Kasabijem, z ministrom za investicije Kalidom Al Falihom ter z ministrom za gospodarstvo in načrtovanje Mohamedom Al Džadanom. Razpravljali so predvsem o krepitvi dvostranskega sodelovanja med državama.

Minister dr. Logar in minister Al Saud sta potrdila interes za okrepitev dvostranskih odnosov in sodelovanja med Slovenijo in Saudovo Arabijo. K temu lahko prispeva dokončanje postopkov za sklenitev dvostranskih sporazumov in drugih pravnih podlag za sodelovanje. Kraljevina Saudova Arabija je najpomembnejši gospodarski partner Slovenije v Zalivu. Interes za sodelovanje med državama obstaja še na področju investicij, novih tehnologij in umetne inteligence, prometa, živilske industrije ter podnebnih sprememb in varovanja okolja. Ministra sta spregovorila tudi o razmerah v regiji. Minister dr. Logar je sogovorniku predstavil še kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije Združenih narodov za obdobje 2024-2025.

V pogovorih z ministrom za trgovino Al Kasabijem, z ministrom za investicije Al Falihom in z ministrom za gospodarstvo in načrtovanje Al Džadanom je minister dr. Logar izpostavil možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja in ustvarjanje priložnosti na različnih področjih, vključno z investicijami v Slovenijo.