Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. februarja 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Novo mesto

Ob 16.42 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala poškodovano osebo iz Metlike v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 14.16 je v Depali vasi, občina Domžale, osebno vozilo trčilo v kolesarja. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale. Poškodovanega kolesarja so oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.41 je v Lučah, občina Grosuplje, voznik z osebnim vozilom zapeljal čez škarpo in se prevrnil na streho. Gasilci Gasilske brigad (GB) Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovanega voznika, nudili pomoč reševalcem pri prenosu in oskrbi ter s pomočjo dvigala dvignili vozilo in odklopili akumulator.

Izpostava Maribor

Ob 13.33 sta v Perhavčevi ulici v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in razlite tekočine posuli z absorbentom. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 23.05 je na cesti Fram–Bukovec, občina Rače – Fram, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe ter odklopili akumulator. Poškodovana oseba je bila prepeljana v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.54 se je na regionalni cesti Bača–Dolenja Trebuša pri Slapu ob Idrijci v občini Tolmin prevrnilo osebno vozilo in pristalo na strehi. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, nudili zdravniško pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator, avto postavili na kolesa ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. Poškodovano osebo so reševalci NMP Tolmin prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin.

Izpostava Ptuj

Ob 13.06 sta na cesti Dornava–Polenšak, občina Dornava, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP Ptuj pa so eno poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnico (SB) Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.36 so v Trnavi v občini Braslovče gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Braslovče, Gomilsko in Trnava so očistili peč in pregledali okolico dimnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.54 se je na Linhartovi cesti v Ljubljani zaradi pozabljene hrane na štedilniku kadilo iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, odstavili hrano s štedilnika in prezračili prostore. Osebo, ki se je zastrupila z ogljikovim monoksidom, so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 19.16 je v Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani gorela vrtna lopa velikosti 4 x 4 metre. Požar, ki je lopo uničil, so pogasili gasilci PGD Črnuče in GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 3.56 je v Železnikovi ulici v Mariboru zagorelo v objektu namenjenemu komunalnim zabojnikom za odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Pobrežje. Zgorela sta dva plastična zabojnika.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.48 je v Klemenčičevi ulici v Novem mestu gorela elektro omarica v trgovskem objektu. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so požar pogasili in nato prezračili objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.42 je v Ulici Ane Ziherlove v Ljubljani na parkirišču zagorelo osebno vozilo. Občan je z ročnim gasilnikom pogasil požar. Gasilci GB Ljubljana so opravili pregled in sanacijo kraja dogodka.

Ob 1.23 je na parkirišču v Merčnikovi ulici v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Vič so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.22 je v Hruševcu v občini Šentjur občanu pri kurjenju odpadkov ogenj ušel iz nadzora. Gasilci PGD Šentjur in Slivnica so požar omejili in pogasili.

Ob 13.06 je v Breznu v občini Vitanje gorelo na travniku na težje dostopnem terenu. Gasilci PGD Vitanje, Socka, Stranice, Zreče in Nova Cerkev so pogasili požar trave in podrasti na površini okoli 4 hektare.

Ob 13.59 sta v Hrastju v občini Šentjur goreli suha trava in podrast v gozdu na površini okoli 5000 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Loka pri Žusmu, Slivnica, Dobrina in Prevorje so požar omejili in pogasili.

Ob 14.11 je v Hrastju ob Bistrici v občini Bistrica ob Sotli gorel travnik zaradi kurjenja v naravi. Gasilci PGD Bistrica ob Sotli so požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov omejili in pogasili.

Ob 14.27 je pri Žahenbercu v občini Rogatec zaradi neprevidnega kurjenja zagorela podrast v mešanem gozdu. Gasilci PGD Donačka Gora, Rogatec in Dobovec pri Rogatcu so požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov omejili in pogasili.

Ob 14.30 so v Podkraju v občini Žalec goreli podrast, grmičevje in drevesa v mešenem gozdu. Gasilci PGD Ponikva pri Žalcu in Velika Pirešica so požar na površini okoli 7000 kvadratnih metrov omejili in pogasili.

Izpostava Koper

Ob 15.02 je med Trsekom in Popetrami, občina Koper, občanu pri kurjenju ogenj ušel iz nadzora. Pred prihodom gasilcev JZ GB Koper in PGD Babiči na kraj je občan sam pogasil ogenj. Gasilci so zalili pogorišče.

Izpostava Kranj

Ob 12.58 sta pri naselju Jazbine, občina Gorenja vas – Poljane, na strmem, težko dostopnem pobočju, goreli trava in podrast. Gasilci PGD Gorenja vas, Poljane, Javorje in Trebija so pogasili požar na površini okoli dveh hektarov in požarišče pregledali.

Ob 14.31 sta pri naselju Grahovše, občina Tržič, goreli trava in podrast. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, Lom pod Storžičem, Križe in Tržič so požar na površini okoli 250 kvadratnih metrov pogasili in prekopali.

Ob 18.05 sta v bližini naselja Vrba, občina Žirovnica, goreli bala sena in grmovje. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice, so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.27 je v bližini Ceste v Prod v Ljubljani gorela suha podrast na površini okoli 250 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 21.31 je pred romskim naseljem Smrekec v občini Grosuplje gorela trava. Gasilci PGD Grosuplje so pogasili kup smeti in travo na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Ob 15.01 je pri naselju Tunjiška Mlaka, občina Kamnik, pri požigu odpadnega listja in suhe trave, ogenj ušel nadzoru ter zajel listje v bližnjem gozdu. Gasilci PGD Tunjice in Kamnik so pogasili požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Ob 16.11 so ob Neveljski poti v Kamniku goreli suha trava, podrast in grmičevje ob gozdu na površini okoli 6000 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Kamnik so požar pogasili.

Ob 17.46 je ob cesti Dobrova–Stranska vas, občina Dobrova-Polhov Gradec, gorela trava. Požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dobrova.

Izpostava Maribor

Ob 16.42 je pri naselju Vrhole pri Laporju, občina Slovenska Bistrica, gorela podrast v gozdu na površini okoli 400 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Laporje in pregledali širšo okolico kraja.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.22 sta pri naselju Gornji Križ, občina Žužemberk, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Žužemberk in Križi so požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov pogasili.

Ob 16.39 so v naselju Ručetna vas, občina Črnomelj, na divjem odlagališču gorele smeti. Gasilci PGD Petrova vas so pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Ob 17.10 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 17.40 je na drugi lokaciji ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na okoli 600 kvadratnih metrih.

Izpostava Postojna

Ob 11.34 je v Kraški ulici v Sežani gorela paleta ob industrijskem objektu. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so pogasili paleto in pregledali okolico.

Ob 12.22 je med Radohovo vasjo in Klenikom, občina Pivka, gorela suha trava na površini okoli 250 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Pivka so požar pogasili in požarišče dodatno zalili z vodo.

Ob 12.53 je med Radohovo vasjo in Parjami, občina Pivka, gorela suha trava. Gasilci PGD Pivka so požar na površini približno 150 kvadratnih metrov pogasili in požarišče dodatno zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 22.46 se je na Cankarjevi cesti v Tržiču kadilo iz komunalnega zabojnika. Gasilci PGD Tržič so pogasili požar in pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.58 je na Gosposvetski cesti v Ljubljani tlelo v manjšem košu za smeti pritrjenem na drogu javne razsvetljave. Tlenje so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.00 je v naselju Osek v občini Nova Gorica gorel plastičen zabojnik za komunalne odpadke. Požar, ki je v celoti uničil zabojnik, sta pogasila gasilca JZ GRD GE Nova Gorica in domačin.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 7.34 je v ulici Pod gozdom cesta I v Grosupljem v kletnih prostorih Zdravstvenega doma Grosuplje puščala ena od cistern za kurilno olje. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so iztekajoče mesto na cisterni zatesnili, preostalo kurilno olje, okoli 650 litrov, pa prečrpali v nadomestne posode. Madež okoli cisterne so gasilci sanirali z absorpcijskimi pivniki in absorbentom.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.00 je pri naselju Rosalnice, občina Metlika, ribiški čuvaj v potoku Obrh, pri izlivu v reko Kolpo, opazil neznano črno tekočino. Gasilci PGD Črnomelj so v potok namestili pivnike. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.19 so na območju Izlak, občina Zagorje ob Savi, opazili onesnaženje potoka Medija z belo snovjo. Gasilci PGD Trbovlje mesto in Zagorje mesto so izmerili ph vrednost vode, ki ni bila povišana, pregledali strugo potoka, vendar povzročitelja onesnaženja niso našli. Na kraju je bila patrulja PP Zagorje.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 11.44 je v Ulici Vita Kraigherja v Mariboru občan pri čiščenju prostorov naletel na 25 kosov ročnih bomb iz obdobja pred 2. svetovno vojno. Policija je zavarovala kraj najdbe, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije pa sta bombe odstranila in shranila na varno.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.58 so ob Kostanjeviški cesti v Novi Gorici naleteli na topovsko granato, kalibra 150 milimetrov, mase 31,6 kilogramov. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila nevarno najdbo avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.27 so v Ulici Kozjanskega odreda v Rogaški Slatini gasilci PGD Rogaška Slatina nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Koper

Ob 19.59 so v Domu upokojencev v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala rešili osebo.

Izpostava Kranj

Ob 8.37 je na Savski cesti v Kranju voda poplavila klet in jašek dvigala v stanovanjskem bloku. Gasilci GARS Kranj so zaprli vodo in izključili elektriko. Vzrok poplave je bila pretrgana vodovodna cev v 3. nadstropju. Gasilci so posesali vodo iz stanovanj pod navedenim nadstropjem in kleti ter prečrpali vodo iz jaška dvigala. Dvigalo bo ostalo izklopljeno do prihoda serviserja.

Ob 9.32 je v Vrečkovi ulici v Kranju v stanovanje v bloku iz zgornjega stanovanja pritekla voda. Gasilci GARS Kranj so zaprli ventil okvarjenega ogrevalnega sistema in posesali razlito vodo.

Ob 16.42 je v Ulici Gorenjskega odreda v Kranju v večstanovanjski zgradbi obstalo dvigalo. Gasilci GARS Kranj so iz dvigala rešili osebo, izklopili dvigalo in obvestili serviserja.

Izpostava Maribor

Ob 10.07 so v Makedonski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala obolela, onemogla oseba. Osebo so predali v oskrbo reševalcem NMP Maribor in pomagali pri prenosu do reševalnega vozila.

Ob 19.32 so v Ipavčevi ulici v Pekrah, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP so osebo oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.42 so na Starem gradu, očina Vipava, reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin, skupina Ajdovščina, nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 15.51 so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana v Ulici Ivana Turšiča v Sežani s tehničnim posegom odprli vhodna vrata varovanega stanovanja in omogočili reševalcem NMP Sežana dostop do onemogle osebe.

Ob 18.45 so v Kidričevem naselju v Postojni gasilci PGD Postojna s pomočjo avtolestve preko okna vstopili v stanovanje in omogočili reševalcem NMP Postojna dostop do onemogle osebe ter jo nato prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.05. je na Partizanski cesti v Trbovljah v praznem stanovanju iztekala voda, katera je pronicala v spodnji dve stanovanji. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so vodo zaprli in obvestili upravljalca objekta.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/