Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. februarja 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.22 si je pod Iztokovo kočo pod Golaki, občina Ajdovščina, pohodnica pri padcu huje poškodovala glavo. Gorski reševalci iz Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin, skupina iz Ajdovščine, so ponesrečenko na kraju nesreče oskrbeli, dežurna ekipa GRS iz Brnika so jo s pomočjo helikopterja Slovenske vojske (SV) prepeljali na zdravljenje na Univerzitetni klinični center (UKC) v Ljubljano.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.06 si je na smučišču Krvavec, smučarka pri padcu poškodovala hrbtenico. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj so obolelo osebo z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.54 se je na Ratitovcu, občina Železniki, poškodovala turna smučarka. Posredovali so gorski reševalci GRS Škofja loka in dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske s katerim so poškodovano turno smučarko prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.50 je na Kersnikovi ulici v Celju prišlo do prometne nesreče z udeležbo dveh osebnih vozil. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so kraj zavarovali, odklopili akumulatorje, posuli vozišče z vpojnimi sredstvi ter nudili pomoč policiji.

Ob 22.13 je v Šentjanžu, občina Rečica ob Savinji, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo na brežini prevrnjeno na bok. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nazarje so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulator, oskrbeli poškodovanega voznika do prihoda NMP, izvlekli vozilo in pomagali pri nalaganju na avtovleko.

Izpostava Koper

Ob 23.05 je v Portorožu, občina Piran, osebno vozilo zapeljalo izven cestišča in trčilo v drog javne razsvetljave. Tri osebe so se poškodovale. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče in s tehničnim posegom rešili iz vozila dve ukleščeni osebi. Poškodovane so reševalci NMP prepeljali v izolsko bolnišnico. Delavci Elektro podjetja so izklopili elektriko droga razsvetljave, delavci Cestnega podjetja pa so počistili cestišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.59 je pri naselju Ivanci, občina Moravske Toplice, voznik osebnega vozila zletel iz cestišča, vozilo pa je pri tem zadelo več dreves. Gasilci PGD Murska Sobota so pomagali policiji ter izvajali požarno varovanje.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.36 je v Spodnjih Negonjah, občina Rogaška Slatina gorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Rogaška Slatina in PGD Steklarna Rogaška Slatina so odklopili elektriko v objektu ter požar pogasili. Objekt so pregledali s termo kamero, ker je bilo ugotovljeno, da je poškodovan tudi elektro vodnik, so lastniku prepovedali vklop električne energije do pregleda strokovne osebe.

Ob 12.55 je v Rakovljah, občina Braslovče, zagorelo v sobi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Braslovče so požar omejili in pogasili, iznesli zgoreli material, prezračili prostore ter opravili pregled s termo kamero. Lastnik stanovanjske hiše se je med požarom zastrupil z ogljikovim monoksidom, zato je bil z reševalnim vozilom, odpeljan v bolnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.22 je v naselju Kandrše del, občina Litija, gorelo v praznem hlevu. Posredovali so gasilci PGD Vače, Kandrše in Zagorje, ki so požar pogasili. Hlev je v celoti uničen. Vzrok požara še raziskujejo pristojne službe.

Ob 21.17 je v naselju Zaboršt, občina Domžale, zaradi kratkega stika zagorela električna napeljava v sobi stanovanjske hiše. Ogenj se je razširil na pohištvo. Lastnik je izklopil varovalko in ga pogasil še pred prihodom gasilcev. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Domžale-mesto so opravili ogled s termovizijsko kamero, iznesli ožgano pohištvo in prezračili prostore.

Izpostava Maribor

Ob 16.04 so se v Spodnji Brežnici, občina Poljčane, so se zaradi dimnika pričele smoditi stenske obloge. Gasilci PGD Poljčane so obloge odstranili in dimnik ter okolico pregledali z termo kamero.

Ob 20.29 so na Hočkem Pohorju, občina Hoče-Slivnica, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Aktivirani so bili gasilci JZ GB Maribor in PGD Hoče. Odstranili so gorljivo snov in s pomočjo termovizijske kamere pregledali celoten dimnik in ga očistili. Odsvetovali so nadaljnje kurjenje, ker je dimnik močno razpokan.

Izpostava Murska Sobota

Ob 0.07 so v naselju Zgornji Kocjan, občina Radenci, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kapela in Radenci - Boračeva so požar pogasili ter prostore pregledali z termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.12 so v Kanižarici, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Črnomelj so nadzorovali izgorevanje saj, dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do pregleda dimnikarja.

Izpostava Trbovlje

Ob 3.36 so v Ulici Španskih borcev v Trbovljah zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so požar pogasili, objekt pregledali s termovizijsko kamero in prezračili ter odsvetovali nadaljnje kurjenje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 19.28 je v ulici Prapreška pot na Otočcu, občina Novo mesto, gorelo osebno vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Otočec so požar pogasili in vozilo pregledali.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.51 je na Hudinji v Vitanju gorela suha trava. Gasilci PGD Vitanje so zavarovali kraj, pogasili ogenj ter pregledali okolico. Zgorelo je približno dvesto kvadratnih metrov suhe trave.

Ob 13.02 je v Andražu nad Polzelo, občina Polzela, lastniku izpod nadzora ušlo požiganje travnika, zaradi česar se je ogenj razširil v bližnji gozd. Gasilci PGD Andraž nad Polzelo, PGD Polzela in PGD Ločica ob Savinji so požar omejili in ga pogasili. Zgorelo je okoli 0,3 hektarja travnika in gozda.

Ob 16.33 je v Velenju gorelo v naravi med velenjskim in šoštanjskim jezerom. Gasilci PGD Pesje so pogasili 10 kvadratnih metrov trstja.

Ob 18.00 so v Črnem vrhu, občina Tabor, gorele odpadne suhe veje. Gasilci PGD Ojstriška vas Tabor so ogenj pogasili ter pregledali okolico.

Izpostava Koper

Ob 15.12 je v naselju Baredi, občina Izola, pri kurjenju v naravi ogenj ušel iz nadzora. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so požar omejili in pogasili, robove požara pa dodatno zalili z vodo. V požaru je zgorelo okoli 6000 kvadratnih metrov površine.

Izpostava Kranj

Ob 14.43 se je na Rečiški cesti na Bledu gorelo v naravi. Gasilci PGD Rečica in domačini so skupaj pogasili požar in pregledali požarišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.46 so v Zagradcu pri Grosupljem, občina Grosuplje, po požigu suhe trave na polju gorela še 3 žarišča. Požar so pogasili gasilci PGD Zagradec pri Grosupljem.

Ob 19.13 je v Stegnah v Ljubljani zagorel kompostnik. Aktivirani so bili gasilci GB Ljubljana ter PGD Dravlje in požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 0.16 je ob Ulici Veljka Vlahovića v Mariboru gorela trava na manjši površini. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor - Pobrežje so požar pogasili.

Ob 19.05 je v naselju Makole ob robu gozda zagorela suha trava. Ogenj, ki je zajel površino 0,5 hektarja, so pogasili gasilci PGD Makole.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.38 so na Bevkovem trgu v Novi Gorici gorele mize gostinskega lokala. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so požar pogasili. Kraj dogodka so si ogledali tudi policisti.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.26 je pri naselju Šentjošt, občina Novo mesto, gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Stopiče.

Ob 13.44 je pri naselju Klenovik, občina Škocjan, gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Zagrad. Ogenj je uničil tudi del vinograda. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 13.25 je pri kraju Brestovica pri Povirju v občini Sežana, ponovno zagorel kup odpadle slame. Gasilci PGD Povir so požar pogasili.

Ob 14.48 je ob Vilharjevi cesti v Ilirski Bistrici, gorela suha trava in podrastje. Požar na površini okrog tristo kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ilirska Bistrica.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 17.23 je v Nazorjevi ulici, občina Kranj, gorel zabojnik za odpadke velikosti 8 kubičnih metrov. Ogenj, ki je poškodoval tudi fasado objekta in napušč, so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj. Gasilci so še pregledali streho objekta in notranjost trgovine.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.39 je na Trgu zbora odposlancev v Kočevju gorelo v košu za odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 20.20 je v Koprski ulici v Ljubljani gorel zabojnik za biološke odpadke. Pogasili so ga gasilci GB Ljubljana. Zabojnik je uničen.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 9.55 se je na Šlandrovem trgu v Žalcu, po poslovno-stanovanjskem objektu širil vonj po plinu. Gasilci PGE Celje in PGD Žalec so na kraju ugotovili, da je pred skladiščem plinska jeklenka, ki je imela okvarjen ventil. Jeklenko so odstranili ter prezračili prostore.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 15.52 je pod mostom Ižice na Peruzzijevi cesti v Ljubljani občan našel raketni pogon bazuke iz II. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarno najdbo v bližini uničila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 19.27 so na Poti na Zajčjo goro v Sevnici gasilci PGD Sevnica pomagali reševalcem NMP Sevnica pri prenosu obolele osebe v reševalno vozilo.

Izpostava Kranj

Ob 11.06 si je na Sv. Joštu nad Kranjem, občina Kranj, v Domu Puščava oseba poškodovalo koleno. Posredovali so gasilci GARS Kranj in reševalci Nujne medicinske pomoči iz Kranja, ki so koleno imobilizirali in osebo prepeljali do vozila reševalcev NMP Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 10.26 so v Štrekljevi ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor, nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe iz drugega nadstropja stanovanjskega bloka do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 12.15 so na Humu pri Ormožu , občina Ormož , gasilci PGD Ormož s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in v njem našli preminulo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/