Skoči do osrednje vsebine

Šesti javni natečaj Branju prijazna občina

Namen javnega natečaja za pridobitev naziva Branju prijazna občina je promocija dobrih praks, ki jih za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture izvajajo občine. Javni natečaj je odprt do 30. septembra 2022.
Ilustracija mesta z napisom nad mestom Branju prijazna občina

Branju prijazna občina | Avtor: Združenje splošnih knjižnic

Naziv Branju prijazna občina podeljuje Združenje splošnih knjižnic v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in Ministrstvom za kulturo. Po preteku treh let lahko občina vloži vlogo za podaljšanje veljavnosti naziva.

Javni natečaj za pridobitev naziva je vsako leto objavljen na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, naziv pa se podeli na slovesnem dogodku 3. decembra, na Prešernov rojstni dan, ko praznujemo Ta veseli dan kulture. Vzporedno z javnim natečajem vsako leto poteka tudi poziv za podaljšanje veljavnosti naziva.

Doslej je naziv dobilo skupaj 52 občin. Cilj projekta je, da vsaka slovenska občina (212) postane branju prijazna.

Izboljšanje pismenosti, pri čemer imata bralna pismenosti in bralna kultura temeljno vlogo, je ena izmed prioritetnih nalog Republike Slovenije. Stalno in sistematično razvijanje vseh pismenosti, ki mora biti zagotovljeno državljanom v formalnem in neformalnem izobraževanju, je nujnost.

Številnim aktivnostim, s katerimi si že vrsto let na Ministrstvu za kulturo na različne načine prizadevamo izboljšati bralno kulturo prebivalcev Slovenije, smo z veseljem dodali tudi podporo projektu Branju prijazna občina, ki želi spodbuditi lokalne skupnosti k še večjemu izvajanju ukrepov za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanja branja in razvoj bralne kulture ter k zavedanju, da je branje pomembna življenjska vrednota.