Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti položil venec k spomeniku dr. Franceta Prešerna v Ljubljani

Minister za kulturo dr. Simoniti je venec k spomeniku dr. Franceta Prešerna v Ljubljani položil skupaj s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in predsednikom Upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožefom Muhovičem. Slovesnosti na Prešernovem trgu so se udeležili letošnji Prešernova nagrajenca in nagrajenci Prešernovega sklada.

Prešernovo nagrado za leto 2022 sta prejela klasični filolog in prevajalec dr. Kajetan Gantar ter muzikolog in dirigent dr. Mirko Cuderman. Nagrade Prešernovega sklada so za leto 2022 prejeli pesnica in pisateljica Anja Štefan, dramska igralka Jette Ostan Vejrup, skladatelj Damijan Močnik, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, slikar Dušan Kirbiš in režiserka ter avtorica animiranih filmov Špela Čadež.

Po slovesnosti na Prešernovem trgu je v Predsedniški palači potekalo srečanje predsednika Boruta Pahorja, ministra za kulturo, predsednika Upravnega odbora Prešernovega sklada ter Prešernovih nagrajencev in nagrajencev sklada. Minister dr. Simoniti se je letošnjim lavreatom za doprinos k slovenski kulturi in umetnosti zahvalil in jim ob prejemu najvišjih priznanj Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti iskreno čestital.

V počastitev slovenskega kulturnega praznika sta v Veliki dvorani Predsedniške palače zbrane nagovorila predsednik Borut Pahor ter Prešernov nagrajenec klasični filolog in prevajalec dr. Kajetan Gantar.