Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan v Berlinu o dvostranskem sodelovanju

Državni sekretar Gašper Dovžan se je v Berlinu srečal z državno ministrico za Evropo in podnebje na nemškem zunanjem ministrstvu dr. Anno Lührmann. Glavna tema pogovora je bila krepitev dvostranskih odnosov v luči strateškega dialoga med državama in nadaljevanje konstruktivnega sodelovanja na področju evropskih zadev.

Državni sekretar Dožvan in državna ministrica Lührmann sta potrdila odlične politične in gospodarske odnose med Slovenijo in Nemčijo, ki je z blagovno menjavo v višini 11 milijard evrov najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Državni sekretar Dovžan se je zahvalil Nemčiji za odlično sodelovanje v okviru tria predsedstev Svetu EU in predstavil ključne dosežke slovenskega predsedovanja. Izrazil je podporo evropskemu zelenemu dogovoru s ciljem, da do leta 2050 dosežemo podnebno nevtralnost.

Sogovornika sta se strinjala o pomenu vladavine prava in nadaljevanju dialoga med državami članicami. Izmenjala sta tudi poglede na širitev Evropske unije na Zahodni Balkan in se zavzela za nadaljevanje širitvenega procesa. V zvezi s pandemijo covida-19 sta sogovornika podprla izmenjavo izkušenj med državami članicami glede ukrepov za večji napredek pri cepljenju. Prav tako sta izrazila zaskrbljenost zaradi krepitve ruskih vojaških sil ob ukrajinski meji ter se zavzela za diplomatsko rešitev in deeskalacijo razmer.

Državni sekretar Dovžan je sogovornici predstavil kandidaturo Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov za obdobje 2024-2025.

V okviru obiska v Berlinu se je državni sekretar Dovžan srečal še z državno sekretarko v nemškem zunanjem ministrstvu Susanne Baumann in s predsedujočim Odboru za zunanje zadeve v Nemškem zveznem parlamentu Michaelom Rothom.