Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. februarja 2022.

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 21.33 se je Ljubljansko cesto v Velenju zaradi vetra podrlo drevo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj ter drevo razžagali in odstranili.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.34 si je na Kotovem sedlu v Ratečah, občina Kranjska Gora, turna smučarka poškodovala ramo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Rateče in dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik so poškodovano smučarko na kraju oskrbeli. Helikopter Slovenske vojske (SV) jo je prepeljal v Splošne bolnišnice (SB) Jesenice.

Ob 14.19 je na Stegovniku, občina Tržič, planinka padla v globino okoli 130 metrov. Reševalci GRS Tržič so planinko našli mrtvo ter jo prenesli v dolino in v Tržiču predali pogrebni službi. Pobočje, kjer je planinka padla v globino, je pregledoval tudi helikopter SV.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.23 si je med potjo iz Ajdovščine proti Otliškem oknu, občina Ajdovščina, pohodnica poškodovala nogo. Reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina so poškodovano pohodnico oskrbeli na kraju samem in jo nato prenesli do reševalnega vozila Nujne medicinske pomoči (NMP) Ajdovščina. Prepeljali so jo v SB Šempeter pri Gorici.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 16.04 je v Ulici 4.oktobra v Cerkljah na Gorenjskem obolela oseba potrebovala pomoč. Gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem so oboleli osebi nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 17.19 so na Drvarski poti v Lovrencu na Pohorju gasilci PGD Lovrenc na Pohorju nudili nenadno oboleli osebi prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Maribor.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.59 je na avtocesti v smeri Ljubljane, za izvozom Kranj–zahod, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, posuli iztekle tekočine ter nudili pomoč cestni službi pri čiščenju cestišča. Eno osebo, ki se je lažje poškodovala, so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.50 je na povezovalni cesti na Bakovniku pri hidroelektrarni v Kamniku osebno vozilo zapeljalo pod cesto. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje motornih tekočin, z avto dvigalom vozilo izvlekli iz globeli ter ga naložili na vozilo vlečne službe, nudili pomoč policiji in usmerjali promet. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 16.13 je na cesti Topole–Šinkov Turn, občina Mengeš, osebno vozilo zapeljalo s ceste v jarek ter nato obstalo na cesti. Gasilci PGD Kamnik in Mengeš so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator na vozilu ter posuli izrekle tekočine. Reševalci NMP Domžale so poškodovano osebo prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.18 sta v industrijski ulici v Murski Soboti trčili osebni vozili. Pri tem se je eno vozilo prevrnilo na bok, poškodovale so se štiri osebe. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, z tehničnim posegom rešili tri osebe iz vozila, nevtralizirali vse iztekle tekočine, nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Murska Sobota. Štiri osebe so bile pripeljane v SB Rakičan v nadaljnjo oskrbo.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.03 je v kraju Studence, občina Žalec, zagorel pomožni objekt ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Ponikva pri Žalcu, Velika Pirešica, Gotovlje in Šempeter so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar ter pregledali objekt in okolico.

Ob 13.35 se je na Cesti na Roglo v Zrečah v stanovanju smodila pozabljena hrana na štedilniku. Gasilci PGD Zreče so odstranili posodo in prezračili ter pregledali prostore.

Izpostava Kranj

Ob 8.49 so Pod griči, občina Žiri, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dobračeva so požar pogasili, pregledali dimnik in okolico dimnika ter občanu odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 10.35 je v Šerugovi ulici v Mariboru zagorela hrana na štedilniku, ogenj pa se je delno razširil tudi na kuhinjsko napo. Lastniki so požar pogasili sami, gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Radvanje so prezračili stanovanje, delno odstranili kuhinjsko napo in s termovizijsko kamero pregledali mesto požara ter okolice.

Ob 17.20 je v Zgornjih Hočah, občina Hoče – Slivnica, zagorelo na podstrešju stanovanjske hiše, zaradi napake na elektro napeljavi. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Hoče so požar, kateri se je delno razširil na ostrešje, pogasili in pregledali objekt. Na kraju je bil prisoten dežurni delavec Elektra Maribor, kateri je izklopil elektriko.

Ob 17.53 so v Ulici Erne Starovasnik v Zgornjih Poljčanah, občina Poljčane, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Poljčane so požar dokončno pogasili, pregledali okolico dimnika in očistili dimniško tuljavo.

Ob 20.44 je na Ptujski cesti v Pragerskem, občina Slovenska Bistrica, gorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Pragersko so dimnik nadzorovali do izgoretja saj in pregledali njegovo okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 8.55 je v Slovenja vasi, občina Hajdina, zagorela slama in ostrešje na gospodarskem poslopju. Gasilci PGD Slovenja vas, Hajdina, Gerečja vas, Draženci in Hajdoše so požar pogasili in ter streho  pokrili s folijo.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.05 je v Ulici Iga Grudna gorelo osebno vozilo, ki ga je ogenj v celoti uničil. Ogenj je zajel tudi garažna vrata in poškodoval del notranjosti garaže. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so požar pogasili, požarišče in neposredno okolico pa pregledali.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.03 je ob sprehajalni poti med Novo vasjo in Lavo v Celju zagorelo trstičje in suha trava. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Ostrožno so pogasili požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.36 je na Vodnikovi cesti v Ljubljani gorelo otroško igralo. Požar so do prihoda gasilcev že pogasili policisti. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so igralo še dodatno ohladili z vodo in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.09 je v Mekinjah nad igriščem za samostanom v gozdu gorelo vejevje in listje na površini okoli 60 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Kamnik so požar pogasili in okolico temeljito polili z vodo, saj je zaradi vetra grozila nevarnost širjenja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.05 je izven naselja Krog, občina Murska Sobota, prišlo do požara. Gorele so štiri odvržene vzmetnice. Požar so pogasili gasilci PGD Krog.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.42 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini 600 kvadratnih metrov.

Ob 18.24 je ob Poganški ulici v Novem mestu gorela suha trava. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.08 je v Merčnikovi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za steklo, ogenj je zajel tudi bližnje drevo. Gorelo je neposredno ob objektu, ki pa ni bil poškodovan. Požar so pogasili gasilci PGD Vič.

Izpostava Maribor

Ob 19.49 so na Tržaški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili tlečo vsebino manjšega koša za smeti pred trgovskim centrom.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 14.31 je v gozdu pri naselju Javorje pri Gabrovki, občina Litija, občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so območje preiskali z detektorji kovin, najdeno 50 kilogramsko letalsko bombo, nemške izdelave iz obdobja druge svetovne vojne, pa so varno transportirali v namensko skladišče, kjer bo uskladiščena do uničenja.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.03 so v naselju Vešenik, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Slovenske Konjice odstranili drevo, ki je ogrožalo bližnji objekt.

Izpostava Maribor

Ob 23.33 so na Ptujski cesti v Mariboru gasilci GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in pomagali onemogli osebi, ki je padla, a ne potrebuje zdravniške pomoči.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/