Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku v Monoštru

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes, 4. 2. 2022, udeležila proslave ob slovenskem kulturnem prazniku, ki sta jo v gledališki dvorani v Monoštru v Porabju pripravili Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava. Ministrica je zbrane tudi pozdravila. Proslave so se udeležili tudi zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Kiss Köleš, župana Monoštra in Murske Sobote ter številni drugi ugledni gostje.
Nadtopajoči  stojijo na odru, med priklonom.

Nastopajoči. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 2

V svojem pozdravu se je ministrica dr. Jaklitsch spomnila številnih pesnikov, pisateljev in umetnikov, ki so ustvarjali tudi zato, da bi prek slovenske besede utrjevali ljubezen do slovenstva in narodno identiteto. Še posebej je izpostavila pomembnega Slovenca in duhovnika Janoša Küharja, ki je skoraj pol stoletja v Porabju ohranjal in spodbujal slovensko narodno zavest. »Slovenski kulturni dan je zagotovo pravi dan, da se njega in vseh drugih neutrudnih kulturnih delavcev in ustvarjalcev s hvaležnostjo spomnimo in ozavestimo, da je vsak izmed nas soodgovoren za ohranitev domače slovenske besede. Da je vsak izmed nas soodgovoren, da bogastvo domače besede, ki smo jo dobili od svojih staršev, z nami ne zamre, ampak da jo prenesemo na mlajši rod,« je povedala ministrica in rojake ob tej slovesni priložnosti tudi spodbudila, da v letošnjem letu, ko jih čaka popis prebivalstva, samozavestno in upravičeno ponosno povedo »Slovenec sem«!

Proslavo so s svojim srčnimi in slovensko obarvanimi nastopi sicer zelo lepo oblikovali učenci Dvojezične osnovne šole Števanovci, dijaki monoštrske gimnazije svetega Gotarda in odrasli kulturnih skupin Zveze Slovencev na Madžarskem. O pomembnosti kulture in jezika je kot osrednja gostja spregovorila slavistka in novinarka Ibolya Dončec Merkli, profesorica slovenskega jezika in književnosti na sombotelski univerzi. Kot zanimivost velja omeniti, da je imela celoten govor v porabščini. Kot glavna urednica oddaje Slovenski utrinki«, ki letos praznuje 30 let delovanja in je namenjena Slovencem v Porabju, je letošnja častna govorka iz rok predsednice Zveze Slovencev na Madržarskem prejela tudi posebno priznanje.