Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Tonin na srečanju s predstavniki Združenja poklicnih gasilcev

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes sprejel predsednika Združenja poklicnih gasilcev Mirana Korošaka in vodjo strokovnega sveta združenja Borisa Žnidarka.

Na srečanju, na katerem sta bila prisotna še državni sekretar mag. Janez Žakelj in namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič, so se pogovarjali o noveli Zakona o gasilstvu, o poteku pogajanj s Sindikatom poklicnih gasilcev Slovenije, o morebitnem iztopu poklicnega gasilstva iz enotnega plačnega sistema javnih uslužbencev.

V izjavi za javnost po koncu srečanja je minister na kratko predstavil štiri ključne teme pogovorov s predstavnikoma Združenja poklicnih gasilcev. Glede predloga novega Zakona o gasilstvu je minister izrazil zadovoljstvo, da nam je  v relativno kratkem času uspelo pripraviti usklajen predlog novele zakona. Pri pripravi besedila novele zakona je ob Gasilski zvezi Slovenije zelo konstruktino sodelovalo tudi Združenje poklicnih gasilcev, za kar se jim je minister že posebej zahvalil. Vlada je predlog novele zakona že sprejela in sedaj čaka na obravnavo v Državnem zboru. Minister je ob tem izrazil upanje, da bo ob maksimalnem naporu vseh deležnikov v parlamentarnem postopku zakon čim prej sprejet. Nov zakon za gasilstvo prinaša številne novosti in predstavlja velik korak naprej pri urejanju statusa gasilcev, je še poudaril minister.

Predsednih Združenja poklicnih gasilcev Miran Korošak je v svoji izjavi izpostavil tisti del novega Zakona o o gasilstvu, ki se nanaša na področje poklicnega gasilstva in predstavlja pomemben korak naprej pri urejanju njihovega statusa. Ob tem se je zahvalil ministru Toninu za njegovo prizadevanje pri pripravi predloga zakona, ki je sedaj že v parlamentarnem postopku. Pri pripravi so s svojimi predlogi sodelovale vse članice Združenja poklicnih gasilcev. V zakonu je združenje omenjeno kot najvišja oblika povezovanja poklicnega gasilstva v Sloveniji, v njem pa so določili tudi naloge poveljnikov poklicnih gasilskih enot, obdržali gasilsko šolo v takšni obliki, kot je sedaj. V zakonu je tudi določeno, da se poklicne enote ustanavljajo s pogodbami. Kot je še poudaril, se je zakon pripravljal zadnjih sedem let in aktualna vlada je res aktivno pristopila k pripravi usklajenega besedila, ki je sedaj tik pred sprejetjem. Ob tem je izrazil upanje in veselje, da bo zakon čim prej sprejet, saj bo znatno izboljšal položaj poklicnega gasilstva.

Glede poteka sindikalnega dialoga s Sindikatom poklicnih gasilcev Slovenije je državni sekretar Janez Žakelj, ki ga je minister Tonin pooblastil za vodenje dialoga s poklicnimi gasilci, povedal, da so pogajanja potekala korektno. V vladni pogajalski skupini, ki se pogovarja s sindikatom, poleg Uprave RS za zaščito in reševanje in Ministrstva za obrambo, sodelujejo še vsa tri združenja občin in predstavnik Združenja poklicnih gasilcev. Od maja lani so imeli devetnajst srečanj v dolžini več kot 80 ur. Med pogajanji so se vseskozi usklajevali z ustanoviteljicami poklicnih enot in do sedaj so uskladili že 45 členov normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva. Usklajeno je praktično že skoraj vse, ostal pa je še najtrši oreh, to pa je vprašanje letnega dopusta.

Kot je povedal Stanislav Lotrič iz Uprave RS za zaščito in reševanje, so neusklajeni le še členi, ki določajo kriterije za določitev letnega dopusta. Predlog, ki ga je pripravila vladna pogajalska skupina, je korekten in upošteva tiste specifike poklica gasilec, ki so dejansko odraženi v teh kriterijih. Po njegovem mnenju bo tudi ta del besedila pogodbe mogoče relativno hitro uskladiti. Kot je v nadaljevanju izpostavil  minister Tonin, je  glede dopusta potrebno povedati, da večje, kot je število dni dopusta, več potrebujejo tudi zaposlenih. Ocenil je, da je ta pogajanja mogoče ob pripravljenosti sprejemanja kompromisov hitro zaključiti, s temi rešitvami pa bodo lahko slovenski poklicni gasilci veliko pridobili.

Tretja točka današnjih pogovorov  je bil  mogoč izstop poklicnih gasilcev iz enotnega plačnega sistema javnih uslužbencev. Ob napovedih izstopa zdravnikov iz tega sistema  in napovedi  o pripravah novega plačnega sistema za zdravnike se odpirajo vrata za vse ostale poklicne skupine, če si želijo oblikovati svoj plačni sistem. Danes je bila s predstavnikoma Združenja poklicnih gasilcev opravljena prva razprava. Stališča združenja je predstavil vodja strokovnega sveta združenja Boris Žnidarko, ki je povedal da v združenju budno spremljajo dogajanje okrog z enotnega plačnega sistema javnih uslužbencev in ob tem izrazil zaskrbljenost. Kot je poudaril, se bodo o možnosti izstopa iz enotnega plačnega sistema pogovarjali tudi še znotraj združenja, sam pa je menil, da bi morebitni izstop lahko omogočil tudi večjo prožnost, kar sovpada tudi s kariernim sistemom poklica gasilcev.

Minister Matej Tonin je ob koncu poudaril, da je bilo veliko energije vloženega v socialni dialog s Sindikatom poklicnih gasilcev Slovenije in da bo gredo naša prizadevanja v smer, da bi se pogajanja uspešno zaključila.

Na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo si lahko ogledate video posnetek novinarske konference.

Minister in predstavnik združenja poklicnih gasilcev na izjavi stojita za govornicama. Za njima je moder pano ministrstva

V izjavi za javnost po koncu srečanja je minister na kratko predstavil štiri ključne teme pogovorov s predstavnikoma Združenja poklicnih gasilcev | Avtor: Monika Sušanj