Skoči do osrednje vsebine

Državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku

Na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja, bo ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala državna proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Slovesnosti se bo udeležil minister za kulturo dr. Vasko Simoniti.
Zajem zaslona iz plesno-gledališke uprizoritve Prešernove pesnitve Krst pri Savici. Pogled od spredaj na Črtomirja , v ozadju več bojevnikov.

Uvod h Krstu pri Savici (video, zajem zaslona) iz gledališko-plesne uprizoritve Prešernove pesnitve Krst pri Savici v režiji Katje Pegan in v izvedbi Gledališča Koper | Avtor: Gledališče Koper

Prireditev bo potekala v živo, a zaradi zdravstvenih razmer z omejenim številom gledalcev. Prireditev bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na prvem programu Televizije Slovenija in na prvem programu Radia Slovenija.

Prešernovo nagrado prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v svojem življenjskem opusu trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Letos bo to priznanje podeljeno klasičnemu filologu svetovnega ugleda, prevajalcu in enemu ključnih slovenskih intelektualcev svoje generacije dr. Kajetanu Gantarju ter muzikologu in dirigentu dr. Mirku Cudermanu, ki je s svojim poustvarjalnim, muzikološkim, pedagoškim in organizacijskim delom temeljno zaznamoval slovensko (zborovsko) glasbo zadnjih desetletij.

Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. Prejemniki šestih nagrad Prešernovega sklada so pesnica in pisateljica Anja Štefan, dramska igralka Jette Ostan Vejrup, skladatelj Damijan Močnik, sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, slikar Dušan Kirbiš in režiserka ter avtorica animiranih filmov Špela Čadež.

Umetniški program letošnje prireditve ob podelitvi nagrad z naslovom Up sreče v prsih hrani je zasnovala režiserka Katja Pegan, ki je za vsebinsko izhodišče postavila Prešernovo pesnitev Krst pri Savici. Katja Pegan se kot režiserka podpisuje tudi pod gledališko-plesno uprizoritev Krsta pri Savici v izvedbi Gledališča Koper, ki bo uprizorjena na odru Gallusove dvorane. Ustvarjalci predstave se s filmsko, plesno in igralsko interpretacijo sprašujejo o času preizkušnje, ki v vseh obdobjih zavezuje človeka k razumevanju predvsem njega samega, njegove borbe in rasti. Osrednja lika Črtomirja in Bogomilo igrata mlada igralca Mak Tepšić in Lea Cok. 

Slavnostni govornik bo dr. Jožef Muhovič, predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada.

Dr. Muhovič je ob pripravah na podelitev nagrad in državno proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku zapisal: "Slovenija je med tistimi redkimi državami, ki je kulturi in umetnosti posvetila poseben državni praznik, ga poimenovala po svojem 'največjem pesniku', praznuje pa ga na obletnico njegove smrti. Organizatorji praznovanja so morali zato ob njem vselej loviti ravnovesje med skrajnostjo protokolarno zresnjene slovesnosti in drugo skrajnostjo zaklinjanja nacionalne pomembnosti kulture s strani kulturnikov. Praznovalci Prešernovega dne smo jim bili hvaležni, kadar so se znali izogniti tako Scili puste resnobe kot Karibdi preveč navitega patosa."  

Ob tem je dodal, da ima letošnja "slovesnost vse standardne elemente, ki so se izoblikovali v 61-letni tradiciji podeljevanja Prešernovih nagrad: državno himno, govor predsednika Upravnega odbora Prešernovega sklada, jedrni kulturni program, v katerem bo letos predstavljena gledališko-plesna uprizoritev Prešernovega Krsta pri Savici v izvedbi Gledališča Koper in režiji Katje Pegan, predstavitve nagrajencev s slavnostno podelitvijo Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada ter Zdravljico, katere optimistično sporočilo bo tudi slovo od slovesnosti in praznika, sporočilo, ki ga bo mogoče vzeti s seboj 'v življenje', kot pravimo".

Zdravljico bosta tokrat interpretirala igralka Patrizia Jurinčič Finžgar in igralec Vladimir Jurc.

Televizijski prenos bo režiral Goran Stojisavljević.

Producent proslave je Upravni odbor Prešernovega sklada v sodelovanju z Generalnim sekretariatom Vlade Republike Slovenije.

Prešernove nagrade