Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. februarja 2022.

Potresi

Izpostava Trbovlje

Ob 18.02 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,5 v bližini Zagorja ob Savi, 35 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Zagorja, Hrastnika in Litije. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici (Evropski makroseizmični lestvici (EMS-98)).

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 13.41 se je na gozdni cesti v naselju Poženik, občina Cerklje na Gorenjskem, prevrnil večji bager s katerim so opravljali gradbena dela na cesti. Poškodovana oseba je ostala ukleščena v kabini, iz delovnega stroja so iztekale nevarne snovi. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili osebo iz kabine, nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila in jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj. Preprečili so nadaljnje iztekanje goriva in preostanek prečrpali v ustrezne posode za nevarne snovi

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 15.05 se je v naselju Stražišče v Kranju med hojo po tankem ledu zaledenelega jezera osebi udrlo pod nogami in je do ramen obtičala v vodi. Ob prihodu gasilcev GARS Kranj in potapljačev Podvodno reševalne službe Kranj na kraj dogodka so mimoidoči osebo že potegnili na led. Gasilci so jo prevzeli in predali v oskrbo reševalcem NMP Kranj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.26 sta v Dobravi na cesti relacije Brežice–Bizeljsko, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, usmerjali promet do prihoda policistov, vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah in počistili cestišče. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Celje

Ob 19.28 je v naselju Lopata, občina Celje, na avtocesti v smeri Ljubljana osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočin ter nudili pomoč policiji in delavcem Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a). V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 20.34 je v naselju Lisce, občina Celje, zaradi podrtega drevesa osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v drevo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in z vozišča odstranili podrto drevo. V nesreči udeleženi osebi so na kraju pregledali reševalci NMP Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.40 so v Ponovi vasi, občina Grosuplje, trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Grosuplje so odklopili akumulatorje, po izteklih tekočinah posuli absorbent in pomagali policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovanih ni bilo.

Ob 9.55 se je v Kotu pri Ribnici, občina Ribnica, v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iznesli ponesrečeno osebo ter posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.48 sta na cesti Šentjernej–Dolnja Prekopa pri odcepu za naselje Gruča, občina Šentjernej, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja in pomagali reševalcem NMP ZD Novo mesto pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci so jo odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Ob 14.32 je v Lokvah, občina Črnomelj, vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, usmerjali promet do prihoda policije ter oskrbeli poškodovano voznico in jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Črnomelj.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 9.03 je v Ulici Jožeta Jame v Ljubljani na prehodu z železniško progo vlak trčil v osebno vozilo. Ena oseba je na kraju nesreče podlegla poškodbam. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so vozilo potegnili izpod lokomotive, odklopili akumulator in iznesli truplo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.07 so v Topolšici, občina Šoštanj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Topolšica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali dimnik ter ga očistili. Lastniku so odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.44 so na Visokem, občina Ig, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Golo so dimniški požar pogasili in odstranili tleče saje. Lastniku so odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 14.21 je v Srednjem Gasteraju, občina Sv. Jurij v Slovenskih goricah, zagorelo v leseni lopi poleg gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Sveti Jurij so pogasili objekt površine 6 kvadratnih metrov in požarišče prekopali.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.15 je na Stražišču, občina Ravne na Koroškem, zaradi pregretega dimnika zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Lastniki so požar pogasili do prihoda gasilcev Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) in PGD Ravne na Koroškem. Ti so s termovizijsko kamero pregledali ostrešje hiše.

Ob 22.00 je v ulici Čečovje na Ravnah na Koroškem zagorelo v kuhinji stanovanja v večstanovanjskem objektu. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Ravne na Koroškem so v stanovanje vstopili skozi balkonska vrata, požar pogasili, iz kuhinje ostranili ožgano opremo, prezračili prostore stanovanja in celotni objekt. Osebo, ki se je zastrupila z ogljikovim monoksidom, pa so reševalci NMP oskrbeli na kraju in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 21.36 je v Podvrhu v občini Braslovče zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Braslovče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 3.19 je za tržnico v Kopru občan ob komunalnih zabojnikih zakuril ogenj, da bi se ogrel. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so manjši kup gorečih smeti pogasili.

Ob 4.41 je ob Pristaniški ulici v Kopru občan ponovno kuril pri komunalnih zabojnikih. Gasilci JZ GB Koper so manjši požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.42 je v bližini Ulice Iga Grudna v Ljubljani gorela vrtičkarska baraka velikosti okoli 6 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Ljubljana – Vič so požar, ki je barako delno poškodoval, pogasili in skupaj z gasilci GB Ljubljana preventivno pregledali okolico in dodatno ohladili požarišče.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.35 so v Hudovernikovi ulici v Ljubljani goreli trije zabojniki za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.01 sta v bližini Vrtojbe, občina Šempeter-Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila na varno topovsko granato kalibra 75 mm italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.20 je na območju Kašne planine v občini Gornji Grad občan z osebnim vozilom zapeljal v visoki sneg in obstal. Gasilci PGD Gornji Grad in Nova Štifta so s tehničnim posegom izvlekli vozilo iz snega na cesto.

Izpostava Koper

Ob 18.40 so na Pahorjevi ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper nudili pomoč pri prenosu obolele osebe reševalcem NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.54 so na Kidričevi ulici v Kočevju gasilci PGD Kočevje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in s tem omogočili vstop reševalcem NMP Kočevje, ki so oskrbeli onemoglega stanovalca.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.47 so v Tolminu otroci med igro polomili kljuko balkonskih vrat stanovanjske hiše, na katerem so bili drugi otroci. Gasilci PGD Tolmin so s tehničnim posegom odprli balkonska vrata in rešili otroke.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.30 so v Smrečnikovi ulici v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, v katerem je bila onemogla oseba. Na kraju so jo oskrbeli in prenesli iz objekta ter predali v oskrbo reševalcem NMP ZD Novo mesto, ki so jo odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 13.35 so v naselju Dolenja vas, občina Cerknica, gasilci PGD Dolenja vas in Cerknica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala obolela oseba. Obolelo osebo so v oskrbo prevzeli reševalci NMP Cerknica in jo odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.02 so gasilci PGD Zagorje mesto v naselju Zavine, občina Zagorje ob Savi, nudili pomoč pri prekrivanju strehe gospodarskega objekta po včerajšnjem močnem vetru.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/