Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin pozdravil sprejetje resolucije, ki bo začrtala razvoj Slovenske vojske do 2035

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je na današnji novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo ob odločitvi Državnega zbora, ki je v torek, 2. februarja sprejel dva, za Slovensko vojsko izredno pomembna dokumenta.

Sprejet je bil Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (francosko Organisation Conjointe de Coopération en matičre d'Armement OCCAR) o upravljanju programa Boxer, ter Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske, ki bo začrtala pot njenega razvoja do leta 2035.

Ratifikacija mednarodne pogodbe pomeni začetek postopka nabave srednjih kolesnih oklepnih vozil 8X8. Kot je povedal minister, gre za najnujnejšo opremo v procesu modernizacije Slovenske vojske.  Načrtovan nakup 45 oklepnih vozil bo zagotovil temelje za vzpostavitev ene srednje bataljonske bojne skupine in ne dveh, kot so načrtovale predhodne vlade, kar kaže na racionalen pristop pri porabi razpoložljivih sredstev. Poudaril je, da gre za varna, tehnično dovršena vozila, ki bodo kupljena za daljše časovno obdobje in s katerimi ima dobre izkušnje več zavezniških držav kot so Španija, Nemčija, Nizozemska in tudi Združeno kraljestvo.

Ob tem se je minister odzval tudi na odločitev stranke Levica o začetku zbiranja podpisov državljanov za vložitev zahteve za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o Zakonu o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju. Kot je povedal minister, gre za evidentno zlorabo inštituta referenduma, ki v zvezi z ratifikacijo mednarodnih pogodb ni dovoljen.

Poleg že začetih postopkov modernizacije Slovenske vojske, dobave oklepnih vozil Oshkosh, naročilo transportnega leta ter osebne oborožitve in opreme, se je v zadnjih dveh letih močno izboljšalo tudi kadrovsko področje, ki je poleg modernizacije ključno za nadaljnji razvoj, je še poudaril ministre in izrazil zadovoljstvo, da se vse več mladih odloča tudi za prostovoljno služenje vojaškega roka.

Na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo si lahko ogledate video posnetek novinarske konference.

Minister za govornico med novinarsko konferenco. Za njim je moder pano ministrstva in zastavi Slovenije ter EU

Minister Tonin je na današnji tiskovni konferenci pozdravil sprejetje resolucije, ki bo začrtala razvoj Slovenske vojske do 2035 | Avtor: Vekoslav Rajh