Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Tonin sprejel latvijskega zunanjega ministra Rinkēvičsa

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes v okviru njegovega uradnega obiska v Republiki Sloveniji sprejel latvijskega ministra za zunanje zadeve Edgarsa Rinkēvičsa.

Ministra Tonin in Rinkēvičs sta med srečanjem na Ministrstvu za obrambo največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom med državama na obrambno-vojaškem področju, sodelovanju obeh držav v mednarodnih operacijah in na misijah ter obrambnim naložbam in krepitvi obrambnih zmogljivosti. Velik del pogovorov sta posvetila tudi varnostnim razmeram v vzhodnem delu Evrope, ki jih narekujejo napete razmere na ukrajinsko-ruski meji in ki vplivajo tudi na druge varnostne izzive, zlasti na Zahodnem Balkanu, dotaknila pa sta se tudi izzivov s katerimi se baltske države soočajo na meji z Belorusijo.  Latvijski minister se je ob tem ministru Toninu zahvalil za podporo Slovenije.

Obrambno in vojaško sodelovanje med Slovenijo in Litvo je trenutno osredotočeno predvsem na sodelovanje pripadnikov Slovenske vojske v Natovi misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji. Slovenija bo to sodelovanje v kratkem še razširila z vključitvijo pripadnikov makedonske vojske v slovenski kontingent, v katerem sodelujejo že pripadniki črnogorske vojske. Sodelovanje pa je mogoče v prihodnosti utrditi tudi s skupnimi vajami in drugimi usposabljanji.

Ministra sta se pogovarjala tudi o obrambnih reformah in naložbah ter razvoju zmogljivosti. Minister Tonin je sogovornika seznanil s sprejetjem posebnega zakona o naložbah v Slovenski vojski, ki naši državi po več kot desetletju omogoča posodobitev vojske in nakupe najpomembnejše vojaške oborožitve.

Pomemben del pogovorov sta ministra Tonin in Rinkēvičs namenila varnostnim razmeram na ukrajinsko-ruski meji, ki ostajajo napete ter negotove. Strinjala sta se, da je treba še naprej podpirati diplomatska prizadevanja pri iskanju rešitev v podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine in enoten odziv mednarodne skupnosti. Minister Tonin je poudaril, da je cena morebitnega vojaškega spopada preprosto previsoka in da smo si glede tega zavezniki enotni. Zato se bo Slovenija kot kredibilna članica konstruktivno vključila v Natove razprave o morebitnih prilagoditvah odvračalne in obrambne drže.

Ministra pred začetkom srečanja stojita pred zastavami Latvije in Slovenije ter EU. Za njima je moder pano ministrstva.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes v okviru njegovega uradnega obiska v Republiki Sloveniji sprejel latvijskega ministra za zunanje zadeve Edgarsa Rinkēvičsa. | Avtor: Vekoslav Rajh

1 / 2