Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. februarja 2022

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 17.10 se je v Olševku, občina Šenčur, čez vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Olševek.

Ob 21.29 je v bližini naselja Pšenična Polica, občina Cerklje na Gorenjskem, zaradi vetra večja veja z drevesa padla na cestišče. Gasilci PGD Cerklje so vejo odstranili.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.00 je na Zavinah v občini Zagorje ob Savi močan veter odkril streho gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Loke so 5 kvadratnih metrov odkrite strehe pokrili s strešniki.

Ob 22.20 se je na lokalno cesto med Tesnim in Zgornjimi Zavinami v občini Zagorje ob Savi, zaradi močnega vetra, podrlo več dreves. Posredovali so gasilci PGD Kotredež, ki so podrta drevesa razžagali, odstranili in počistili cestišče.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 11.15 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj s sekundarno ekipo kliničnega centra Ljubljana prepeljala s helikopterjem obolelo osebo iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v Splošno bolnišnico (SB) Murska Sobota.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.19 sta v naselju Blato, občina Slovenske Konjice, trčila motorno kolo in tovorno vozilo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, očistili po vozišču razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji in reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP), ki so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovani osebi. Ena oseba je zaradi poškodb v nesreči preminula, drugo poškodovano osebo pa so reševalci na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 21.28 je na cesti Škofja Loka–Železniki v bližini naselja Vešter prišlo do prometne nesreče, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. V nesreči se je poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na osebnem vozilu.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.03 je na Štajerski cesti pred krožiščem Tomačevo v Ljubljani, voznik osebnega vozila zapeljal na bankino in nasip. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so odklopili akumulator na vozilu, osebi v vozilu pa sta bili oskrbljeni s strani reševalcev NMP Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.34 je na relaciji Razkrižje – Gornja Bistrica, občina Črenšovci, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Nafta Lendava so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi v nesreči poškodovane osebe.

Ob 16.29 sta v naselju Odranci trčili osebni vozili. Gasilci IGE Nafta Lendava so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi v nesreči poškodovane osebe.

Izpostava Postojna

Ob 5.47 sta na cesti med Hruševjem in Postojno, občina Postojna, čelno trčili osebni vozili, v nesreči sta se poškodovali dve osebi. Gasilci PGD Postojna in Hruševje so naletno in požarno zavarovali kraj prometne nesreče, nudili pomoč ekipi pri prenosu poškodovanih oseb do reševalnega vozila, odklopili akumulatorje na vozilih in razsvetljevali kraj prometne nesreče. Ekipa NMP Postojna je ponesrečeni osebi odpeljala na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 9.36 so se v naselju Prelesje, občina Gorenja vas–Poljane, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lučine in Gorenja vas so požar pogasili, dimnik in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 15.32 so se v naselju Jelendol, občina Tržič, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Jelendol - Dolina so požar pogasili in očistili dimniško tuljavo.

Ob 20.38 je v naselju Zalog pri Cerkljah, občina Cerklje na Gorenjskem, prišlo do dimniškega požara v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Cerklje, Zgornji Brnik in Zalog pri Cerkljah so pogasili saje v dimniku in opravili pregled objekta s termo kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.11 je v Stegnah, občina Ljubljana, ponovno gorelo na včerajšnjem požarišču barake. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje

Izpostava Novo mesto

Ob 7.36 je v ulici Na žago v Straži gorel bivalni vikend v velikosti okoli 9x7 metrov. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto, PGD Dolenja Straža in Vavta vas so požar, ki je uničil celotno ostrešje, mansardo in del stopnišča, pogasili, razkrili streho, objekt pregledali s termovizijsko kamero, iz objekta odstranili plinski jeklenki in ožgano pohištvo.

Izpostava Postojna

Ob 18.19 so se v naselju Hrenovice, občina Postojna, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Studenec so požar pogasili in stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ptuj

Ob 14.00 so se v naselju Podgorci, občina Ormož, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Podgorci in Velika Nedelja so požar pogasili, očistili dimnik in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.47 so v naselju Kandrše, občina Zagorje ob Savi, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše Gasilci PGD Kandrše in Zagorje mesto so nadzorovali gorenje in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika. Na kraj dogodka je prišel tudi dimnikar .

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 17.41 je na avtocesti Dramlje–Tepanje v občini Slovenske Konjice zagorelo osebno vozilo. Požar, ki se je razširil na travo in grmičevje ob avtocesti ter uničil osebno vozilo, so pogasili gasilci PGD Slovenske Konjice, Žiče in Poklicne gasilske enote (PGE) Celje.

Izpostava Maribor

Ob 16.03 je v naselju Veliko Tinje v občini Slovenska Bistrica zagorelo osebno vozilo. Voznik je omejil požar pred prihodom gasilcev PGD Tinje, ki so nato požar dokončno pogasili, odstranili vozilo z vozišča in očistili vozišče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 16.22 je v Šenbricu v občini Velenje zagorelo v naravi. Požar so pogasili gasilci PGD Šalek in Velenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.39 je na Jarški cesti v Ljubljani ob večstanovanjskem objektu gorela vzmetnica. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.03 so na Južni ulici v Murski Soboti gorele ciprese ob stanovanjski hiši. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota.

Izpostava Postojna

Ob 19.55 je pri naselju Jelšane, občina Ilirska Bistrca, gorelo v naravi. Požar odpadkov na površini okoli 15 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Jelšane.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.44 je na Vošnjakovi ulici v Ljubljani na pločniku ob hotelu tlelo v košu za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.48 sta na Vojkovi ulici v Solkanu, občina Nova Gorica, gorela zabojnika za smeti. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so požar, ki se je razširil še na bližnje drevo, pogasili. Zabojnika sta zgorela v celoti.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.33 je na Simoničevem bregu v Gornji Radgoni iz parkiranega osebnega vozila iztekalo gorivo po vozišču. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj in nevtralizirali izteklo dizelsko gorivo na površini okoli 15 kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.52 je na območju Biljenskih gričev, občina Šempeter–Vrtojba, občan našel več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske pokrajine sta odstranila in do uničenja shranila na varno topovsko granato kalibra 75 milimetrov, italijanske izdelave in topovski vžigalnik kalibra 150 milimetrov, avstrijske izdelave.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.22 so v Šmarjeti pri Celju, občina Celje, gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Ob 14.29 se je v Cerovcu v občini Šentjur podrlo drevo čez cesto. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Lokarje.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.32 so na Rovski cesti v občini Domžale gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 21.21 so v Plešičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem je bila mrtva oseba.

Ob 21.40 so na Fabianijevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana skozi odklenjena balkonska vrata vstopili v stanovanje, kjer se je nahajala onemogla oseba in omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 6.06 so na Spodnjem trgu, občina Lovrenc na Pohorju, gasilci PGD Lovrenc na Pohorju, reševalcem NMP Maribor nudili pomoč pri oskrbi in prenosu ponesrečenca.

Izpostava Postojna

Ob 20.26 se je na Cesti v Staro vas v Postojni otrok zaklenil v stanovanje in se ni odzival. Gasilci PGD Postojna so se z avtolestvijo dvignili do petega nadstropja in s trkanjem zbudili otroka, ki je sam odklenil vhodna vrata v stanovanje.

Izpostava Ptuj

Ob 11.26 so v naselju Velika Varnica, občina Videm, gasilci PGD Leskovec s tehničnim posegom vstopili v stanovanjski objekt, v katerem je bila onemogla oseba. Gasilci so do prihoda reševalcev NMP oskrbeli onemoglo osebo in z vrvno tehniko prenesli do reševalnega vozila.

Ob 18.51 je v Ciril-Metodovem drevoredu na Ptuju v kuhinji stanovanja v prvem nadstropju večstanovanjskega objekta počila vodovodna cev. Voda je zalila stanovanji v prvem nadstropju in pritličju ter kletne prostore. Gasilci PGD Ptuj so iz stanovanj prečrpali približno en kubični meter vode. Stanovanje v pritličju ni primerno za bivanje, so pa stanovalci sami poskrbeli za začasno nastanitev v počitniški hiši. O dogodku so bile obveščene pristojne službe, kot tudi regijski poveljnik Civilne zaščite (CZ) za Podravje. Občinski štab CZ Ptuj bo v naslednjih dneh nudil pomoč pri sanaciji stanovanj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.32 so v naselju Kotlje, občina Ravne na Koroškem, gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/