Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša obiskal Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije

Predsednik vlade Janez Janša se je danes srečal z vodstvom Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. Na srečanju so spregovorili o delovanju Zveze in aktualnih izzivih, s katerimi se soočajo slepi in slabovidni v Sloveniji.
Predstavniki Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in Janez Janša sedijo za mizo.

Predsednik vlade Janez Janša se je srečal z vodstvom Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 15

Predstavniki Zveze so v pogovoru izpostavili predvsem problematiko dostopa do različnih storitev za slepe in slabovidne, prav tako pa so predstavili projekt knjižnice za slepe in slabovidne.

Po pogovorih je predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Matej Žnuderl predsedniku vlade Janezu Janši predal monografijo Od točkopisa do e-bralca in Antologijo kulturno umetniškega ustvarjanja slepih in slabovidnih ustvarjalcev. Obe knjigi so izdali ob 100. obletnici organiziranega delovanja slepih in slabovidnih na Slovenskem.

V okviru obiska si je predsednik vlade ogledal snemalne studie in tehnične prostore za izdajo zvočnih časopisov in zvočnih knjig Zveze za potrebe prilagoditev informacij v avdio obliki, ki je dostopna slepim in slabovidnim. Prav tako so predsednika vlade seznanili z nekaterimi značilnimi tehničnimi in medicinskimi pripomočki slepih in slabovidnih in mu predstavili izposojevalnico prilagojenih igrač za slepe in slabovidne otroke in mladostnike. Prilagojene igrače so narejene na način, da slepi in slabovidni otroci in mladostniki razvijajo druga čutila, recimo tip in sluh. Zveza slepih in slabovidnih pripravlja tudi tabore za slepe in slabovidne otroke in mladostnike.

V prostorih Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije deluje tudi edina tiskarna v Sloveniji, ki knjige tiska v brajici in v kateri so prikazali in obrazložili način tiskanja.