Skoči do osrednje vsebine

Podelitev Bloudkovih priznanj za leto 2021

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
V petek, 11. februarja 2022, bodo znani prejemniki Bloudkovih priznanj za leto 2021.

Priznanja Stanka Bloudka so najvišja državna priznanja na področju športa v Republiki Sloveniji, ki se podeljujejo za delo in dosežke na področju športa.

Bloudkova priznanja se podeljujejo v obliki Bloudkovih nagrad in Bloudkovih plaket.

Bloudkovo nagrado lahko prejme posameznik za izjemen prispevek k razvoju športa v Sloveniji ali med Slovenci v tujini, ki ga je dosegel z ljubiteljskim ali poklicnim delom na naslednjih področjih: znanstveno-raziskovalno delo na področju športa, publicistično delo na področju športa, organizacijsko delo na področju športa, načrtovanje in izgradnja športne infrastrukture. Bloudkovo nagrado lahko prejme športnik ali športna ekipa za vrhunski mednarodni športni dosežek. Posameznik lahko prejme Bloudkovo nagrado tudi za življenjsko delo, če je v športu deloval najmanj 30 let.

Bloudkovo plaketo lahko prejme posameznik ali organizacija za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa. Športnik ali športna ekipa lahko prejme Bloudkovo plaketo za pomemben tekmovalni dosežek. Športnik lahko prejme plaketo tudi ob koncu tekmovalne kariere, če je s svojimi dosežki, osebnostjo in zgledom pomembno prispeval k razvoju in popularizaciji določene športne panoge oziroma športa v Sloveniji. Posameznik lahko prejme Bloudkovo plaketo tudi za življenjsko delo, če je v športu deloval najmanj 20 let.

Več o priznanjih Stanka Bloudka

Od začetka podeljevanja pa do danes, je bilo skupno podeljeno 1298 priznanj, od tega je 298 nagrad in 1000 plaket. Bloudkovo priznanje je prejelo skupno 757 športnih delavcev, 352 športnikov ali ekip in 190 športnih organizacij.

Višina Bloudkove nagrade znaša 9.000 EUR, Bloudkove plakete pa 3.000 EUR.

Prva podelitev je bila leta 1965, letos bo že 57. po vrsti

Zaradi epidemiološke situacije tudi letos ne bomo mogli izpeljati svečane podelitve na običajen način v živo z gledalci.

V petek, 11. februarja 2021, bomo zato širši javnosti preko spleta predvajali film o prejemnikih Bloudkovih priznanj za leto 2021, hkrati pa bomo istega dne, 11. februarja, ob 18. uri (na dan rojstva Stanka Bloudka) za vse prejemnike Bloudkovih priznanj za leto 2021 organizirali sprejem in podelitev na Brdu pri Kranju.

Prejemnike Bloudkovih priznanj za leto 2021 bodo na dogodku nagovorili:

  • predsednik Republike Slovenije Borut Pahor;
  • ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec ter
  • predsednik Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj Viktor Grošelj