Skoči do osrednje vsebine

Britanski obrambni minister Ben Wallace na uradnem obisku v Sloveniji

Na povabilo ministra za obrambo Republike Slovenije mag. Mateja Tonina se je, v sredo, 2. februarja, na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudil minister za obrambo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Ben Wallace.

Glavna tema ministrskega srečanja je bilo predvsem dvostransko sodelovanje med državama na obrambnem in vojaškem področju, ki že več let uspešno poteka na več ravneh. Sogovornika sta izmenjala tudi stališča glede trenutnih varnostnih vprašanj na območju Zahodnega Balkana in razmer na ukrajinsko-ruski meji.

Po sprejemu z vojaškimi častmi na Ministrstvu za obrambo so danes dopoldne potekali uradni pogovori med delegacijama. Velika Britanija je pomembna strateška partnerica Slovenije tudi na obrambno-vojaškem področju. Državi imata podobne poglede na mednarodna vprašanja ter skupne vrednote in interese, ki jih delita v okviru Nata ter različnih forumov. Ministra sta v pogovorih izpostavila obojestranske koristi sodelovanja obeh vojsk pri izobraževanju in usposabljanju, kot so skupna mednarodna vojaška vaja Triglavska zvezda (angleško Triglav Star) in usposabljanja v okviru Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje, ter rednih obrambnih konzultacij, ki se bodo marca nadaljevale v Sloveniji. Vojaška vaja Triglavska zvezda bo letos potekala v okviru osrednje vojaške vaje Slovenske vojske Preskok 2022 in bo namenjena usposabljanju iz gorskega bojevanja. Vzpostavljeni so tudi specialistično šolanje pripadnikov Slovenske vojske za uvajanje koncepta bojnega streljanja in usposabljanja kontrolorjev združenih ognjev, prav tako je na visoki ravni sodelovanje Šole za častnike Centra vojaških šol Slovenske vojake s Kraljevo vojaško akademijo, pripadniki pa se uspešno izobražujejo tudi v okviru Royal College of Defence Studies.

Pomemben del razprave med delegacijama je bil namenjen varnostnim razmeram na ukrajinsko-ruski meji, ki ostajajo napete in negotove. Sogovornika sta podprla prizadevanja za iskanje rešitev v podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine po diplomatski poti in enoten odziv mednarodne skupnosti. Kot je v izjavi za javnost povedal minister Tonin, je sporočilo zaveznikov, da je cena vojne preprosto previsoka.  Slovenija se bo kot kredibilna članica konstruktivno vključila v Natove razprave o prihodnji odvračilni in obrambni drži.

Glede razmer na Zahodnem Balkanu je minister Tonin v pogovorih z britanskim kolegom opozoril, da ob veliki pozornosti mednarodne skupnosti na razmere v Ukrajini ne smemo pozabiti na zaostrene razmere na Zahodnem Balkanu, še posebej v Bosni in Hercegovini, kjer mora mednarodna skupnost narediti več za ohranitev miru v regiji. Da je Zahodni Balkan visoko na seznamu prednostnih nalog obrambne politike obeh držav, je izpostavil tudi minister Wallace. Varnostne razmere v regiji so namreč krhke in nepredvidljive ter pogojene predvsem s trenutnim političnim dogajanjem v državah regije, prisotnost mednarodnih sil pa še naprej ostaja porok stabilnosti v regiji.

Ena izmed pomembnih tem današnjega srečanja je bila tudi razprava o nekaterih stičnih točkah Natovega strateškega koncepta in strateškega kompasa Evropske unije. Kot je povedal minister Tonin, sta bili objava osnutka strateškega kompasa in prva razprava o dokumentu med najpomembnejšima dosežkoma slovenskega predsedovanje Svetu Evropske unije na obrambnem področju in predstavljata dobro podlago za nadaljnje delo. Dosežek Slovenije na tem področju je kot velik korak ocenil tudi minister Wallace, saj so dobri odnosi med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom v strateškem interesu. Oba procesa po besedah ministra Tonina ponujata možnosti za iskanje sinergij za nadaljnje strateško partnerstvo med Evropsko unijo in Natom.

Prav večja energetska učinkovitost je bila ena izmed prednostnih nalog slovenskega predsedovanja. Slovenska stran je v tem okviru predstavila slovenski projekt RESHUB Network in EU, ki temelji na uvajanju vodikovih tehnologij v energetsko oskrbo vojašnic in vojaško mobilnost ter na vzpostavitvi vozlišč RESHUB po vsej Evropi. V razpravi je britanska stran pozdravila zavezanost naše države k iskanju dolgoročnih rešitev v okviru zelenih tehnologij, rabe energije iz obnovljivih virov ter vzpostavljanju energetske učinkovitosti vojaških infrastruktur. Kot je poudaril minister Wallace, moramo krepiti zavedanje, da so podnebne spremembe potencialna varnostna grožnja.

Delegaciji sta si izmenjali tudi izkušnje in stališča o obrambnih reformah in razvoju zmogljivosti. Minister Tonin je sogovornika seznanil s sprejetjem posebnega zakona o investicijah v Slovenski vojski, ki omogoča posodobitev vojske in nakupe najpomembnejše vojaške oborožitve. Minister Tonin je ministru Wallaceu povedal, da se je Slovenija tako kot Združeno kraljestvo odločila za nakup srednjih oklepnih kolesnih vozil 8 × 8, in izrazil upanje, da bo odločitev o nadaljevanju postopka nakupa čez Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (francosko Organisation Conjointe de Coopération en matičre d'Armement OCCAR). podprl tudi Državni zbor, ki ravno danes razpravlja o tej temi. Minister Wallace je prepričan, da gre za zelo dobra vozila, ki bodo uspešno varovala pripadnike obeh vojsk. Kot možnost nadaljnje krepitve sodelovanja med vojskama obeh držav sta ministra izpostavila tudi skupna usposabljanja pri uvajanju vozil Boxer v operativno uporabo.