Skoči do osrednje vsebine

Aktualne informacije glede prehajanja hrvaške meje

Aktualne informacije glede prehajanja hrvaške meje za potnike, ki potujejo na Hrvaško iz Slovenije (velja od 1. 2. 2022).

Ažurne informacije o pogojih za vstop v Republiko Hrvaško v skladu z začasnimi omejitvami, ki veljajo zaradi nadzora širjenja bolezni COVID-19, se nahajajo na spletni strani hrvaškega Ministrstva za notranje zadeve.

Ob vstopu na Hrvaško morajo potniki predložiti EU digitalno covid potrdilo ali eno od naslednjih dokazil:

  • PCR negativni test na SARS-CoV-2 ali hitri antigenski test - HAG, pri čemer mora biti test HAG s Skupnega seznama hitrih antigenskih testov, ki so ga države članice Evropske unije vzajemno priznale in ga objavila Evropska komisija. Rezultati PCR testa ne sme biti starejši od 72 ur, rezultat HAG testa pa ne starejši od 24 ur (šteto od časa odvzema brisa do prihoda na mejni prehod).
  • potrdilo o cepljenju (ne starejše od 270 dni) o prejemu drugega odmerka cepiva COVID-19, ki se uporablja v državah članicah EU (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm) ali je odobreno s strani WHO za nujno uporabo (Covishield, Covaxin, CoronaVac) od katerega je preteklo najmanj 14 dni oziroma potrdilo o preteku 14 dni od cepljenja s cepivom prejetega v enkratnem odmerku (Janssen/Johnson&Johnson) ali potrdilo o prejemu poživitvenega odmerka cepiva.
  • potrdilo o pozitivnem PCR ali HAG testu, ki potrjuje, da je oseba prebolela okužbo z virusom SARS-CoV-2 (test je bil opravljen pred največ 180 dnevi, a je starejši od 11 dni od datuma prihoda na mejni prehod) ali zdravniško potrdilo o preboleli bolezni Covid-19,
  • potrdilo o preboleli bolezni Covid-19 in prejemu ene doze cepiva, ki se uporablja v državah EU, v obdobju 8 mesecev od pričetka bolezni; velja po preteku najmanj 14 dni od prejema doze cepiva in največ 270 dni od prejema doze cepiva,
  • odreditev samoizolacije ob vstopu v Republiko Hrvaško z možnostjo PCR ali HAG testiranja na SARS-CoV-2 (na lastne stroške) ob obveznosti samoizolacije do prejema izvida testa. V primeru nezmožnosti testiranja se določi ukrep samoizolacije za obdobje 7 dni.

Izjeme od zgornjih obveznosti so:

  • delavci ali samozaposlene osebe, ki opravljajo ključne naloge, vključno z zdravstvenimi delavci, obmejnimi in napotenimi delavci ter sezonskimi delavci, kot je določeno v Smernicah o prostem gibanju delavcev med pandemijo COVID-19;
  • učenci, študenti in pripravniki;
  • pomorščaki in delavci v transportnem sektorju ali ponudniki prevoznih storitev, vključno z vozniki tovornjakov, ki prevažajo blago za uporabo na ozemlju države in tisti, ki so samo v tranzitu;
  • diplomati, osebje mednarodnih organizacij in osebe, ki prihajajo na vabilo mednarodnih organizacij in katerih fizična prisotnost je potrebna za delovanje teh organizacij, vojaško osebje in policisti ter osebje humanitarne in civilne zaščite pri opravljanju njihovih nalog;
  • osebe, ki potujejo zaradi družinskih ali poslovnih razlogov, vključno z novinarji pri opravljanju svojih nalog;
  • potniki v tranzitu z obvezo, da zapustijo Republiko Hrvaško v 12 urah po vstopu;
  • bolniki, ki potujejo zaradi zdravstvenih razlogov.

Prav tako veljajo kot izjema (brez testa in samoizolacije) otroci, mlajši od 12 let, ki potujejo s staršem/skrbnikom, če le-ti izpolnjujejo pogoje za vstop.

Za potnike iz nekaterih tretjih držav velja poseben režim

Potniki iz držav, ki so uvrščene na seznam držav Hrvaškega inštituta za javno zdravje, za katere veljajo posebni epidemiološki ukrepi, morajo ob vstopu na Hrvaško:

  • predložiti negativni izvid PCR testa, ki ni starejši od 72 ur, in jim je obenem odrejen ukrep obvezne samoizolacije na Hrvaškem za 14 dni (velja za države 1.kategorije, trenutno Zanzibar (Tanzanija). Trajanje samoizolacije se lahko skrajša, če oseba najpozneje sedmi dan samoizolacije na lastne stroške opravi PCR testiranje na SARS-CoV-2 in je rezultat negativen.
  • predložiti negativni izvid PCR testa, ki ni starejši od 72 ur, ali negativni izvid hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 48 ur, ne glede na status cepljenja oziroma prebolelosti (za države 2. kategorije, trenutno je na spisku Brazilija).

Objava na spletni strani hrvaške vlade glede koronavirusa.

Dodatne informacije

V primeru nejasnosti ali želje po podrobnejših informacijah oziroma potrebni dokumentaciji lahko pristojne hrvaške organe kontaktirate prek spletnega obrazca ali povprašate za informacije neposredno na mejnem prehodu, kjer nameravate prečkati mejo (seznam hrvaških mejnih prehodov s kontakti). Tolmačenje izjem je v pristojnosti hrvaške mejne policije.

Hrvaški organi potnikom svetujejo predhodno najavo vstopa preko spletne aplikacije EnterCroatia, da bi se skrajšali mejni postopki (ni pa to obvezno).