Skoči do osrednje vsebine

31. januar – Dan brez cigarete: Dan brez kajenja

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ko kadilce spodbudimo k opustitvi kajenja. Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja v Sloveniji sicer zmanjšuje, a še vedno kadi vsak četrti odrasli prebivalec Slovenije. Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, v času covida–19 pa pomeni pomembne dodatne koristi za zdravje.

Spletna raziskava (SI-PANDA) je pokazala, da v času pandemije covida-19 precejšen delež kadilcev, kadi več kot pred njo. Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo kajenje opustiti sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenje, svetujemo, da se vključijo v številne brezplačne programe za opuščanje kajenja v Sloveniji.

Vesna Marinko, vodja Sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na Ministrstvu za zdravje, poudarja: »Naj v tem obdobju velikega širjenja covid-19 spomnimo tudi na to, da so kadilci verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo pogosteje težji potek bolezni, zato je opustitev kajenja še toliko pomembnejša. S cepljenjem, ki preprečuje težji potek covida-19, pa bomo še dodatno prispevali k preprečevanju širjenja te nepredvidljive bolezni«.

Kadilci imajo na voljo več vrst pomoči pri opuščanju kajenja

Ves čas je dostopen brezplačen svetovalni telefonu za opuščanje kajenja 080 27 77, ki nudi tudi dalj časa trajajočo pomoč in podporo svetovalcev pri opuščanju kajenja preko telefona. Telefon deluje vsak dan, tudi ob koncih tedna in praznikih, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Klicatelji lahko pokličejo večkrat in prejemajo podporo svetovalk in svetovalcev, dobijo lahko tudi vse potrebne informacije, kako se lotiti opuščanja kajenja, katere so tehnike in metode ter kam se lahko še obrnejo po pomoč.

Svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na forumu Med.Over.Net, na voljo sta brošuri Izzivi opuščanja kajenja in Ne bom več kadil, ne bom več kadila, več informacij lahko kadilci najdejo tudi na spletni strani  Skupaj za zdravje«, pravi dr. Tomaž Čakš iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja (žvečilke, obliži in inhalatorji), ki lahko olajšajo odtegnitvene simptome. Druga zdravila pa lahko na recept predpiše osebni zdravnik.

Individualno in skupinsko svetovanje v Zdravstveno-vzgojnih centrih (ZVC) in Centrih za krepitev zdravja (CKZ) v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji je zaradi COVID-19 žal omejeno. Na spletni strani Skupaj za zdravje lahko preverite trenutno izvajanje programov in kontaktne podatke centrov.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na voljo več informacij s strani zdravstvenih strokovnjakov.