Skoči do osrednje vsebine

Minister Janez Poklukar na regijskem obisku Vlade v Posavju

Minister Poklukar je skupaj z Državnim sekretarjem Francom Vindišarjem obiskal splošno bolnišnico Brežice in se sestal z vodstvom, v nadaljevanju se bo sestal s predstavniki primernega zdravstva v Zdravstvenem domu Krško.

Na sestanku z zaposlenimi so govorili o viziji bolnišnice, katero je predstavilo vodstvo. Sestanek je nadaljnje potekal v luči pogovorov o investicijah, širitvi in prenovi negovalnih prostorov ter zdravniških storitev, obenem pa tudi o nakupu novega aparata za magnetno resonanco. 

Po končanem sestanku sta na izjavi za medije sodelovala Mojca Savnik Iskra, strokovna direktorica in namestnica direktorice. 

Minister je nagovor pričel s podatkom, ki navaja, da ima splošna bolnišnica Brežice 29 covidnih bolnikov, kar je velik delež glede na celoten obseg bolnišnice. Minister se je ob tem zahvalil za trdo delo vseh zaposlenih v bolnišnici .

V nadaljevanju pa je izpostavil, da je epidemija družbeni problem, zato se je vsem zahvalil za trud v vseh pogledih in obvladovanje razmer. Ob tem je dodal: "Kljub temu, da slišimo želje in pobude o sproščanju ukrepov, je to tveganje trenutno še vedno preveliko in bo tako dokler se krivulje dnevno pozitivnih, obolelih in hospitalizacij ne obrnejo navzdol. Epidemija še vedno narašča, saj imamo preko 17.000 okužb, kar 33% več bolnikov smo hospitalizirali samo v tem tednu, v primerjavi s prejšnjim. Nenazadnje smo imel tudi 85 % več smrti, kar kaže, da je neracionalno razmišljati o sproščanju ukrepov."

Minister nadaljuje, da se morda zdi da različica omikron ne povzroča toliko hospitalizacij, pa vendar ob visokem vrhu, ki je trenutno štirikrat višji kot v vrhu pri delta različici.  Kot primer navede sprejem 103-eh bolnikov samo v ponedeljek, kaj je največ po novembru 2021. Kar se tiče enot intenzivne terapije, pa poudari, da ta trenutek še odpuščamo bolnike okužene z delta različico, tako, da je prekmalu za napovedi kaj bo intenzivnih enotam prinesla nova različica.

Minister: »Naj omenim tudi laboratorije, ki so na robu svoje zmogljivosti, ki seveda niso edini. Tudi drugi deležniki so na robu svoje zmogljivost. Zdravstvo, šolstvo in tudi gospodarstvo in mnogi drugi, ponovno velika zahvala vsem, ki vztrajajo in sodelujejo. Naj ponovno poudarim, da je nujno še nadaljnje upoštevanje ukrepov zaradi hitre širitve omikrona in neznank kaj bo le-ta prinesel za tako-imenovani covid z dolgotrajnimi posledicami in kako bo vplival na številne organe.«

S preprečevanjem širjenja virusa tudi obvladujemo razvijanje njegovih novih različic, kar je izredno pomembno, saj omikron različica ne bo zadnja s katero imamo opravka. Minister ponovno omeni, da je najboljše orodje za boj z epidemijo cepljenje in nošnja maske, obenem pa upoštevanje medsebojne razdalje, omejevanje stikov, uporaba razkužila in kjer je le možno delo in doma in redno testiranje. 

Minister in državni sekretar sta v nadaljevanju obiskala še Zdravstveni dom Krško in se sestala s predstavniki primarnega zdravstva, zvečer pa se bo minister udeležil javne tribune v Krškem.