Skoči do osrednje vsebine

Danes je mednarodni dan carine

Carinska skupnost se tradicionalno vsako leto 26. januarja združi ob mednarodnem dnevu carine. Ta dan je edinstvena priložnost za članice in sekretariat Svetovne carinske organizacije (angleško World Customs Organization – WCO) ter partnerje carinskih organov po svetu, da razmislijo o določeni temi in ukrepajo v skladu z njo.
Infografika ob mednarodnem dnevu carine, ki je posvečen digitalizaciji

Infografika ob mednarodnem dnevu carine, ki je posvečen digitalizaciji | Avtor: Svetovna carinska organizacija

Letošnji 26. januar je posvečen digitalizaciji carine. Carinska skupnost se bo  v letu 2022 pod sloganom »Širitev digitalne preobrazbe carine z uvajanjem podatkovne kulture in izgradnjo podatkovnega ekosistema« osredotočila na to, kako delovati v popolnoma digitalnem okolju in kako izgraditi operativni model, ki bo zajemal in izkoriščal podatke iz celotnega trgovinskega ekosistema.

Tudi v Republiki Sloveniji bo v letu 2022 ena glavnih prioritet Finančne Uprave Republike Slovenije (FURS), znotraj katere deluje carinski del službe, proces digitalne preobrazbe s ciljem zagotovitve kakovostnejših, učinkovitejših, prijaznih, dostopnih, varnih in zaupanja vrednih  storitve za državljane, podjetja in organe.

Slovenija je glede stopnje digitalizacije, hitrosti obdelave carinskih deklaracij in ciljnega izvajanja kontrol že nekaj let v samem vrhu Evropske Unije. Carinski elektronski sistemi so na razpolago 24 ur na dan in vse dni v letu, blago se carini na lokacijah v podjetjih in. v logističnih centrih. Carinske deklaracije, ki so izključno elektronske, so obdelane v nekaj minutah, nivo odrejenih kontrol pa je sorazmerno nizek. 

S 1. januarjem  2022 je bil v Sloveniji uveljavljen nov uvozni carinski sistem. FURS bo v letu 2022 nadaljeval z razvojem in prilagajanjem slovenskih elektronskih carinskih sistemov »Večletnim strateškem načrtu za elektronsko carino“ in Carinskemu zakoniku Evropske Unije. Nadaljevali bomo z izgradnjo novega carinskega tranzitnega sistema in novega izvoznega sistema, ki bosta v produkcijo uvedena v začetku in sredi leta 2023.

FURS bo  še naprej  sodeloval v pilotnem projektu enotnega carinskega okenca, ki omogoča avtomatsko preverjanje predpisanih dovoljenj/potrdil/certifikatov, potrebnih za prepustitev blaga v izbrani carinski postopek. Nadaljnji razvoj nacionalnih informacijskih rešitev za izvajanje enotnega carinskega okenca bo tekel s postopnim vključevanjem novih dokumentov, ob upoštevanju novega zakonodajnega okvira, ki se pripravlja na ravni EU.