Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja dr. Raščana s sekretarjem v zunanjem ministrstvu Brazilije Haczynskim da Nobrego

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ob trideseti obletnici priznanja Republike Slovenije s strani Brazilije je državni sekretar dr. Stanislav Raščan opravil pogovor preko avdio-video konference z veleposlanikom Kennethom Felixom Haczynskim da Nobrego, sekretarjem brazilskega zunanjega ministrstva, ki je med drugim pristojen za dvostranske odnose z evropskimi državami.
državni sekretar sedi za mizo

Državni sekretar dr. Raščan med pogovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar dr. Raščan je ponovil zahvalo za priznanje Slovenije pred tridesetimi leti. Takrat nam je hitra odločitev nekaj latinskoameriških držav za ta korak, le v tednu po priznanju evropskih partnerjev, vlila zaupanje in spodbudo, kot novi članici mednarodne skupnosti. Ob tem je spomnil na ključno vlogo slovenske skupnosti, ki ostaja trden člen povezovanja med državama.

Sogovornika sta izrazila zadovoljstvo z dobrimi odnosi, ki sta jih državi razvili v teh desetletjih na številnih področjih in se zavzela za njihovo nadaljnjo krepitev, tudi z izmenjavo medsebojnih obiskov v Ljubljani in Brasilii, tako na političnih kot delovnih ravneh. Izpostavila sta prispevek Mešane gospodarske komisije k okrepitvi dvostranskega povezovanja gospodarstva in spodbudila k nadaljnjim aktivnostim na vseh področjih skupnega interesa, vključno industrij prihodnosti in digitalizacije, umetne inteligence ter krožnega gospodarstva, kjer je nekaj povezav že vzpostavljenih.

Državni sekretar dr. Raščan je pohvalil dosedanjo aktivno vključevanje Brazilije v aktivnosti mednarodne konference ministrstva "Dnevi LAK" ter predlagal razmislek o obisku na visoki ravni in predstavitev Brazilije kot države v središču na eni naslednjih konferenc.

Državni sekretar dr. Raščan in veleposlanik da Nobrega sta poudarila tudi pomen sodelovanja med EU ter Latinsko Ameriko in Karibi. Pri tem sta posebej omenila odnose med EU in povezavo Mercosur. Prav tako sta pohvalila uspešno sodelovanje na multilateralnem področju, kjer državi sodelujeta v več podobno mislečih pobudah.

Državni sekretar dr. Raščan je sogovorniku predstavil odločitev Slovenije za kandidaturo v Varnostni svet Organizacije združenih narodov za obdobje 2024-2025.