Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. januar 2022.

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 23.27 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 0,9 v bližini Dolenjskih Toplic, 53 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Straže in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.26 so v Breznici pod Lubnikom, občina Škofja Loka, pogrešali osebo. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka. Osebo so našli mrtvo ter jo prenesli do ustrezne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.14 je v koči na planini Koren, občina Kamnik, oseba padla z višine in si poškodovala prsni koš. Reševalci GRS Kamnik so ji na kraju nudili oskrbo do prihoda posadke s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu. Slednji so osebo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.09 si je na Ravnah na Koroškem oseba pri padcu po stopnicah poškodovala hrbtenico. Posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu je osebo prepeljala v UKC Maribor. Gasilca Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem sta zavarovala kraj pristanka helikopterja in nudila pomoč pri prenosu poškodovane osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 23.57 je na cesti Ribčev Laz–Ukanc, občina Bohinj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in čelno trčilo v dve drevesi. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bohinjska Bistrica zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali motorne tekočine, odklopili akumulator ter z dvigalom uničeno vozilo postavili na vozilo avtovleke. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 15.53 je v Gozd Martuljku, občina Kranjska Gora, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj nezgode in vozilo postavili nazaj na cesto. V nesreči se ni nihče poškodoval.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.03 sta v križišču z AC v Zaborštu, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka do odstranitve vozil in sprostitve prometa. Eno poškodovano osebo so reševalci odpeljali na preventivni pregled.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.27 sta v naselju Paričjak, občina Radenci, trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in pomagali pri natovarjanju kombiniranega vozila. Poškodovali sta se dve osebi. Reševalci so ju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.59 je na cesti med Birčno vasjo in Uršnimi seli, občina Novo mesto, vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in očistili cestišče. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so na kraju pregledali in oskrbeli eno osebo.

 

Nesreče v zračnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 10.08 je na ljubljanskem barju, občina IG, strmoglavil balon, eden pa je poleg zasilno pristal. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana ter PGD Ig in posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HENMP na krovu. Štiri osebe so se poškodovale. Reševalci RP Ljubljana so jih oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb in zaprli ventile za plin na obeh balonih.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 16.58 so v Taboru, občina Žiri, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev so saje pogorele. Gasilci PGD Žiri so s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in očistili dimniško tuljavo.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.46 se je v Goričanah, občina Medvode, v stanovanjski hiši zaradi pregretega dimka vnela kuhinjska omarica. Pred prihodom gasilcev je lastnik sam pogasil požar. Gasilci PGD Preska-Medvode so odmontirali kuhinjske elemente in pregledali prostore.

Ob 20.19 so na Šmartinski cesti v Ljubljani gorele saje v dimniški tuljavi večstanovanjskega objekta in zadimile prostor. Gasilci GB Ljubljana in PGD Šmartno ob Savi so izpraznili gorečo vsebino kamina, očistili dimnik in prezračili prostore.

Izpostava Maribor

Ob 12.00 je v Makedonski ulici v Mariboru zagorelo v kuhinji stanovanja. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor-Pobrežje so požar pogasili, iznesli ogorele dele kuhinje, prezračili prostore in z detektorjem preverili prisotnost nevarnih plinov. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP)  Maribor so zaradi vdihavanja dima na kraju pregledali dve osebi.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.47 so v Kajuhovi ulici v Beltincih zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Beltinci so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.20 je na Ajševici, občina Nova Gorica, v stanovanjskem objektu zagorela električna napeljava. Požar so pogasili lastniki objekta. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Nova Gorica so opravili pregled.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.01 je na parkirišču v Stegnah v Ljubljani zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zg. Šiška. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.01 je v kraju Lipoglav, občina Slovenske Konjice, gorela trava na površini okoli 5000 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Slovenske Konjice in Loče so požar pogasili.

Ob 22.02 sta ob sprehajalni poti med Lavo in Novo vasjo v Celju zagorela suha trava in grmičevje. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar na površni okoli 50 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.50 so v gozdu nad Večno potjo v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška pogasili gorečo smreko na težje dostopnemu terenu.

Ob 20.23 je v Imovici, občina Lukovica, med štajersko avtocesto in reko Radomljo, pod avtocestnim nadvozom gorela travnata površina, okoli 20 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Prevoje in Lukovica so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 14.18 je v naselju Hrastovec pod Bočem, občina Poljčane, občanu pri kurjenju trave ogenj ušel izpod nadzora in se razširil v bližnji gozd. Požar so pogasili gasilci PGD Poljčane. Zgoreli sta trava in podrast na površini okoli 2000 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.06 sta na obrežju akumulacijskega jezera Vogršček, občina Nova Gorica, gasilca JZ GRD GE Nova Gorica pogasila gorečo travo na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 15.05 je nad vasjo Tabor, občina Nova Gorica, gorela travnata površina. Požar so pogasili gasilci PGD Dornberk in JZ GRD GE Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.25 sta ob ulici Brezje v Novem mestu goreli trava in podrast na površini okoli enega hektarja. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 1.05 je v bližini mejnega prehoda Lipica, občina Sežana, za igralnim salonom tlelo suho listje. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana so tleče listje pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.30 je na Plešivici, občina Brezovica, zagorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Notranje Gorice-Plešivica.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 17.17 so v Trubarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje v stanovanjskem opravili meritev prisotnosti plinov. Prisotnost plinov ni bila zaznana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.48 so v Ravnah pri Cerknem, občina Cerkno, gasilci PGD Cerkno z absorbentom nevtralizirali razlito dizelsko gorivo na cestišču.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 0.19 je na Oretnekovi poti v Mlaki pri Kranju zaradi okvare ventila centralne napeljave voda poplavila klet stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj so izčrpali vodo iz kleti.

Ob 16.44 je na Križni Gori, občina Škofja Loka, jadralni padalec pristal na drevesu. Padalec se je rešil sam. Gasilci PGD Stara Loka so podrli manjše drevo in rešili padalo.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.00 so v Puhovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu težje osebe v reševalno vozilo.

Ob 16.23 je pod kavarno Dvor, ulica Pot sodarjev v Ljubljani, na levem bregu Save ležala negibna oseba. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in reševalci NMP Ljubljana. Gasilci so nudili pomoč pri oskrbi, s pomočjo vrvne tehnike in nosil iznesli poškodovano osebo iz brežine in nudili pomoč pri transportu.

Izpostava Maribor

Ob 14.12 so v Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP. V stanovanju so našli pogrešano mrtvo osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.15 je v Trenti, občina Bovec, zaradi snežnih zametov in močnega vetra osebno vozilo obstalo v snegu. Gasilci PGD Bovec, skupina Trenta, so z tehničnim posegom izvlekli avtomobil na cestišče.

Izpostava Postojna

Ob 13.58 se je v Kidričevem naselju v Postojni oseba zaprla na balkon, pri tem pa pustila posodo s hrano na štedilniku. Gasilci PGD Postojna so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter balkonska vrata.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/