Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. januarja 2022

Plazovi

Izpostava Celje

Ob 16.35 se je v naselju Strmec pri sv. Florjanu v občini Rogaška Slatina na vozišče vsula večja gmota kamenja. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sv. Florjan so zavarovali kraj in očistili vozišče. Dežurni delavec cestnega podjetja pa je postavil prometno signalizacijo.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 20.14 so na območju Stola, občina Žirovnica, pogrešali turnega smučarja. Posredovali so gorski reševalci postaje Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica, Bohinj in Tržič. Pregledali so južno pobočje Stola in greben Stola, pogrešanega niso našli. Iskanje bodo nadaljevali zjutraj naslednji dan

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 19.09 si je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, oseba pri sankanju poškodovala hrbtenico. Reševalci na smučišču so jo oskrbeli in z gondolo prepeljali do spodnje postaje, kjer so poškodovano osebo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 10.51 se je v naselju Grenc, občina Škofja Loka, prevrnilo osebno vozilo. Gasilci PGD Škofja Loka so prometno in naletno zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Škofja Loka.

Ob 13.11 sta na Zlatem polju v Kranju v križišču trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so kraj nesreče prometno in požarno zavarovali, na vozilih odklopili akumulatorja in očistili po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.30 je na cesti Podpeč–Rakitna, občina Brezovica, osebno vozilo zaneslo s cestišča. Dve osebi sta se pri tem lažje poškodovali. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana

Ob 22.26 je na ljubljanski obvoznici na razcepu Malence v smeri proti Grosupljem, občina Ljubljana, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS)

Izpostava Maribor

Ob 20.32 se je na avtocesti Maribor–Ljubljana pri počivališču Polskava zgodila prometna nesreča, v kateri so bila udeležena tri vozila. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo, odklopili akumulatorje in po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Tri poškodovane osebe so reševalci NMP oskrbeli in z reševalnim vozilom prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Ob 21.45 so na avtocesti Maribor–Ljubljana pred počivališčem Polskava trčila štiri vozila. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo, odklopili akumulatorje in z vpojnimi sredstvi posipali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 19.04 je v Selu pri Bledu, občina Bled, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Selo pri Bledu, Bled in Ribno so požar pogasili in iznesli izgorele predmete. Ob 22.30 so opravili ponoven ogled požarišča. Na kraju so bili prisotni tudi policisti PU Kranj.

Ob 19.12 so v Zgornjih Bitnjah, občina Kranj, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj so goreče saje pogasili, očistili dimniško tuljavo in preverili okolico dimnika. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.04 je na Brodarjevem trgu v Ljubljani v stanovanju bloka gorela razdelilna elektro omarica. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Bizovik, ki so pogasili gorečo elektro omarico in vhodna vrata, pregledali in prezračili stanovanje ter nadstropje nad gorečim stanovanjem in najvišje nadstropje. Elektro omarica je popolnoma zgorela, stanovanje pa je potrebno beljenja. Gasilci so še izmerili prisotnost plinov. Obveščen je bil dežurni delavec Elektra.

Ob 18.33 so ob Cesti na Mesarico v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo pogasili požar vrtne lope velikosti okoli 3x8 metrov. Lopa je bila v požaru popolnoma uničena.

Ob 19.09 so gorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše na Ihanski cesti v Zaborštu, občina Domžale. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Domžale mesto so požar pogasili in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.05 je v Ulici Štefana Raja v Turnišču gorela garaža ločena od hiše, v kateri je bilo orodje. Posredovali so gasilci PGD Turnišče, ki so požar pogasili, ohladili in odstranili dve jeklenki in pregledali pogorišče s termovizijsko kamero. Garaža je v celoti uničena.

Izpostava Postojna

Ob 10.46 so na Ljubljanski cesti v Postojni zagorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Postojna so goreče saje pogasili, prezračili in pregledali prostore ter stanovalcem odsvetovali kurjenje do sanacije dimnika.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.26 je na Dunajski cesti v Ljubljani v tretji etaži garaže zagorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica so požar pogasili, pregledali okolico in se z upravnikom stavbe dogovorili za vklop vgrajene prezračevalne naprave. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.15 je v Sladki Gori, občina Šmarje pri Jelšah, gorela gozdna podrast in gozd. Požar na površini okoli 1,2 hektarja so pogasili gasilci PGD Sladka Gora in Šmarje pri Jelšah.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.59 je na Bevkovi ulici v Kamniku gorela živa meja. Občan je požar pogasil pred prihodom gasilcev PGD Kamnik, ki so nato dokončno pogasili pogorišče in s termovizijsko kamero preventivno pregledali okolico.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.46 je pri Intersparu v Nemčavcih, občina Murska Sobota, zagorel odpadni material v kontejnerju. Požar so pogasili gasilci PGD Nemčavci in Murska Sobota.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Maribor

Ob 12.33 so v Košaškem dolu v Mariboru na gradbišču odkrili topovsko granato iz obdobja druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije sta najdbo odstranila in do uničenja shranila na varno. O dogodku so bili obveščeni vsi pristojni organi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.54 je pri naselju Sela na Krasu, občina Miren–Kostanjevica, občan v bližnjem gozdu našel topovski granati. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila na varno iz obdobja 1. svetovne vojne najdeni topovski granati kalibra 149 milimetrov, mase 35,4 kilogramov in kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 19.24 so na Slovenčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom skozi okno vstopili v stanovanje ter policistom in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 Ob 21.32 so na Vurnikovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in ujeti osebi omogočili izhod.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/