Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Jože Podgoršek na delovnem obisku v Gorskem kotarju

Na povabilo Kmetijske izobraževalne skupnosti (KIS) Gorski kotar se je minister dr. Jože Podgoršek skupaj z ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Heleno Jaklitsch danes udeležil delovnega srečanja s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Gorskem kotarju. Ministru so predstavili dosedanje delo in aktivnosti na področju kmetijstva, ogledal pa si je tudi gradnjo stavbe bodoče Vzorčne turistično - izobraževalne kmetije v Prezidu.
Bodoča vzorčna turistično - izobraževalna kmetija v Prezidu

Bodoča vzorčna turistično - izobraževalna kmetija v Prezidu | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

1 / 3

Minister dr. Podgoršek si je ob prihodu v Gorski kotar skupaj z ministrico dr. Jaklitschevo ogledal gradnjo bodoče Vzorčne turistično-izobraževalne kmetije (VTIK) v Prezidu. Gradnja se je začela leta 2020, končala pa se bo prihodnje leto. Projekt je vreden 1.281.000,00 evrov, sofinancirata pa ga tako Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot tudi Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, in sicer vsak polovico. Minister je ob obisku gradbišča povedal »Vidi se napredek in zavzetost, da želite napredovati. To, kar delate, je osnova za delo naprej. Tudi v Republiki Sloveniji se ne bi sramovali takih projektov, kot je projekt VTIK, ki ga bo potrebno hitro vsebinsko napolniti in takrat boste dosegli svoj cilj, ta kraj pa bo še bolj zaživel«.

V nadaljevanju se je minister srečal s predstavniki Kmetijske izobraževalne skupnosti (KIS), ki z ministrstvom za kmetijstvo sodelujejo že 11 let. Ti so ministru predstavili projekte in aktivnosti na področju kmetijstva. Vse od začetka KIS sodeluje tudi s Kmetijsko gozdarskim zavodom Ljubljana, ki je zadolžen za izobraževanje kmetov na področju živinoreje, sadjarstva, zelenjadarstva in čebelarstva. Organizirali so tudi različne strokovne ekskurzije, kjer so si lahko kmetje primere dobrih praks ogledali na terenu. V zadnjih letih namenjajo velik poudarek čebelarstvu, v ta namen so organizirali posvet slovenskih in hrvaških čebelarjev ter odprli čebelarsko učno pot. Poleg tega so izpeljali tudi projekte goranskega vrta in zgradili rastlinjake. Cilj KIS Gorski kotar je pridobivanje znanja in dobrih praks na področju kmetijstva, predvsem pa zavedanje, da je slovenska narodna skupnost v Gorskem kotarju povezana med seboj ter lahko z lokalnimi pridelki in proizvodi oblikuje skupno blagovno znamko, s katero bo širila prepoznavnost in ustvarjala turistično ponudbo.