Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. januarja 2022.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 12.28 je na Cesti ob železnici v Žalcu v podjetju stoj delavcu poškodoval prst. Oskrbeli so ga reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP). Obveščene so bile pristojne službe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 11.39 so v naselju Strmica, občina Škofja Loka, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bukovica nudili pomoč reševalcem pri oživljanju neodzivne osebe.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Celje

Ob 8.58 je v naselju Vrhovo, občina Radeče, občan zdrsnil v reko Savo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, PGD Vrhovo, Radeče in potapljačem so očistili zaraslo brežino, s pomočjo vrvne tehnike navezali občana, potegnili iz vode in nato prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP so poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošni bolnišnici (SB) Celje. Obveščene so bile pristojne službe.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 6.48 je v naselju Dolnje Brezovo, občina Sevnica, na cestno železniškem prehodu osebno vozilo zapeljalo na železniške tire in tam obstalo. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom vozili izvlekli na cestišče in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. V tem času je bil železniški promet ustavljen oziroma oviran. V nesreči se je ena oseba lažje poškodovala, oskrbeli so jo reševalci NMP Sevnica in napotili v domačo oskrbo. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 10.46 sta v naselju Vrh pri Boštanju, občina Sevnica, zaradi poledenele ceste zdrsnili osebni vozili. Eno vozilo je zdrsnilo s cestišča, drugo pa se je prevrnilo na streho. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Sevnica so eno osebo oskrbeli na kraju.

Izpostava Celje

Ob 12.33 je v kraju Galicija, občina Žalec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v manjši potok. Gasilci PGE Celje in PGD Velika Pirešica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in v potok namestili pivnike. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.38 se je v Velikih Lipljenah, občina Grosuplje, voznica z osebnim vozilom prevrnila na bok in obstala na nasprotnem voznem pasu. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj nesreče, vozilo postavili nazaj na kolesa in usmerjali promet. Aktivirani so bili tudi gasilci Gasilke brigade (GB) Ljubljana, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. Voznica je sama nepoškodovana zapustila vozilo.

Ob 16.02 je na cesti Stara Vrhnika–Podlipa, občina Vrhnika, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Stara Vrhnika so odklopili akumulator in vpojna sredstva posuli po izlitih motornih tekočinah. Reševalci NMP so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 19.04 sta na Dolenjski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Eno vozilo je pobegnilo s kraja nesreče, v drugem pa je bila lažje poškodovana sopotnica, ki so jo prevzeli reševalci NMP Ljubljana. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in posuli vpojna sredstva po razlitih motornih tekočinah. Na kraju je bila tudi policija.

Izpostava Postojna

Ob 14.37 se je v naselju Lokev, občina Sežana, osebno vozilo prevrnilo na bok, pri tem se je hudo poškodoval voznik. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili voznika iz vozila, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana, policiji PP Sežana in delavcem cestnega podjetja. Voznika osebnega vozila so reševalci odpeljali v SB Izola.

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 18.30 je v Ulici Alme Vivoda v Izoli zagorelo v zračniku stanovanjske hiše. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Izola so na kraju ugotovili, da se je požar pogasil. Izklopili so ventilator, prezračili prostor in stanovanje pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.36 so na Litostrojski cesti v Ljubljani uporabniki objekta zaznali dim na hodniku in v pisarnah. Gasilci GB Ljubljana so prostore pregledali in pogasili požar v eni od pisarn, kjer je gorela lesena stena, omare in drugi predmeti. Gasilci so odklopili elektriko in prezračili objekt.

Ob 6.49 so v Mestnem logu v Kočevju gasilci PGD Kočevje ponovno posredovali po nočnem požaru na ostrešju stanovanjske hiše, kjer je zjutraj prišlo do ponovnega vžiga. Gasilci so pogasili požar in pregledali objekt.

Ob 8.40 so v naselju Čušperk, občina Grosuplje, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Čušperk, Račna in Grosuplje so nadzorovali izgorevanje nato pa očistili tuljavo in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika. Škoda ni nastala.

Ob 13.23 so na Plešičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili požar vrtne lope velikosti okoli 2x3 metra.

Ob 23.28 je v Ulici Jožeta Jame v Ljubljani gorela lesena baraka velikosti okoli 12 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Šentvid so pogasili uničeno barako.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.17 je v Ulici Slavka Gruma v Novem mestu gorelo na balkonu večstanovanjskega objekta. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar, ki se je razširil iz koša za smeti. Ogenj je ožgal par kvadratnih metrov fasade in stvari, ki so bile na balkonu. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 22.03 so v naselju Gorca, občina Podlehnik, v dimniku stanovanjske hiše, gorele saje. Gasilci PGD Podlehnik so očistili dimniško tuljavo, pregledali okolico dimnika s termo kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.48 se je na Gozdarski cesti, občina Mislinja, v mizarski delavnici med popravilom vnel stroj za dolžinsko spajanje lesa. Požar, ki ga je z gasilnimi aparati delno omejil prisoten delavec so pogasili gasilci PGD Mislinja. Gasilci so s termo kamero pregledali okolico stroja in prezračili prostore.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.52 so v naselju Smrekec, občina Kočevje, gasilci PGD Grosuplje pogasili podvozje priklopnika z vrtljivo sprednjo osjo za prevoz hlodovine.

Izpostava Postojna

Ob 17.25 je v ulici Hrib svobode v Ilirski Bistrici zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili požar, ki je uničil vozilo in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 8.43 so na Vrhovem, občina Radeče, na brežini reke Save občani našli neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske, Gorenjsko in Ljubljanske regije so najdenih sedem minometnih min kalibra 81 milimetrov in eno 120 milimetrov iz obdobja druge svetovne vojne odstranili ter varno brez vpliva na okolje uničili na najbližji primerni lokaciji. Obveščene so bile pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 09.58 so v Keršovi ulici v Vojniku gasilci PGE Celje in PGD Vojnik s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili reševalcem dostop do neodzivne občanke.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.45 so v stanovanju večstanovanjske stavbe na Gregorčičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom zaustavili iztekanje vode iz ogrevalnega sistema.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.13 so v Spodnji Idriji, občina Idrija, gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom odprli vrata dvigala.

Izpostava Ptuj

Ob 8.46 so v naselju Videm pri Ptuju gasilci PGD Videm nudili pomoč pri prenosu preminule osebe iz stanovanjskega objekta.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.17. je v Ulici talcev v Zagorju ob Savi v stanovanjskem objektu počila cev centralnega ogrevanja. Gasilci PGD Zagorje – mesto so preprečili nadaljnje iztekanje vode ter posesali približno 200 litrov iztekle vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/