Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. januarja 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.16 je na poti s Kokrske Kočne proti Suhadolniku, občina Preddvor, zdrsnil planinec in se poškodoval. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj in združena ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči - Gorske reševalne službe (HNMP-GRS) Brnik so s helikopterjem Slovenske vojske (SV) poleteli na kraj nesreče, kjer so oskrbeli poškodovanega in ga prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.00 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, poškodoval smučar. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske je v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik poškodovanca prepeljala v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.23 so v Gorenji vasi, občina Gorenja vas - Poljane, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Gorenja vas nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 00.17 je v bližini naselja Tremerje v občini Celje osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na njivi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so jo odpeljali v SB Celje.

Ob 5.51 sta na cesti Mozirje–Golte v naselju Brezje, občina Mozirje, trčili dve osebni vozili. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč policiji in vlečni službi. Reševalci NMP Mozirje so oskrbeli eno poškodovano osebo in jo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 14.14 sta na Cesti Staneta Žagarja v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so odklopili akumulatorja, protipožarno in protinaletno zavarovali kraj dogodka do prihoda policistov Policijske uprave (PU) Kranj

Ob 14.33 je na gozdni cesti pod Valvazorjem, občina Žirovnica, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom postavili vozilo nazaj na cesto in posuli del cestišča s peskom ter omogočili vozniku povratek v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.59 je na regionalni cesti Litija–Zagorje, v naselju Renke, občina Litija, prišlo do trčenja osebnega in tovornega vozila. Gasilci PGD Litija, Trbovlje in Zagorje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, posuli razlite motorne tekočine in pomagali pri prenosu poškodovane osebe. Reševalci NMP UKC Ljubljana in NMP Trbovlje so poškodovano osebo oskrbeli ter z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.31 je na Cesti 5. maja v Ajdovščini osebno vozilo zbilo peško. Pomoč so ji nudili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in reševalci NMP Ajdovščina.

Ob 18.19 sta na hitri cesti med Vrtojbo in Razdrtim, na odseku med priključkom Ajdovščina in izvozom Vipava, v občini Ajdovščina, trčila kombinirano vozilo in kombinirano vozilo s priklopnikom. Pri tem se je poškodovala ena oseba, ki so jo oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Ajdovščina in jo prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico v Šempetru pri Gorici. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, na enem vozilu odklopili akumulator, razlite motorne tekočine posuli z absorbentom in cestišče počistili ter pomagali vzdrževalcem ceste pri odstranjevanju avtomobilskih delov z vozišča.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.07 je na Hmeljarski cesti v Žalcu zagorelo pod lesenim objektom. Posredovali so gasilci PGD Žalec, ki so ogenj pogasili ter objekt pregledali s termovizijsko kamero. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 22.04 so v Šenbricu, občina Velenje, zagorele saje v dimniku objekta. Požar je še pred prihodom gasilcev PGD Šalek pogasil lastnik sam. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo ter celoten objekt. Odsvetovali so nadaljnje kurjenje do pregleda dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 17.43 so v naselju Glinje, občina Cerklje na Gorenjskem, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zalog, Zgornji Brnik in Cerklje so pogasili požar, pregledali okolico tuljave s termovizijsko kamero in svetovali lastniku naj ne kuri do prihoda dimnikarja.

Ob 20.54 so v Mavčičah, občina Kranj, gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci GARS Kranj in PGD Mavčiče so goreče saje pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.44 je v Mestnem Logu, občina Kočevje, zagorelo ostrešje nenaseljene montažne stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.18 je v Kamniku pod Krimom, občina Brezovica, na parkirišču pred stanovanjsko hišo zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Kamnik pod Krimom so zavarovali območje in požar pogasili. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.16 so v Kromberku, občina Nova Gorica, gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Nova Gorica pogasili požar na tovornem vozilu.

Izpostava Ptuj

Ob 7.16 je na Volkmerjevi cesti na Ptuju na parkirišču šolskega centra gorelo osebno vozilo. Požar v notranjosti vozila je lastnik pogasil še pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Ptuj so gorečo elektroniko pod armaturo dokončno pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 15.23 je ob Oljčni poti v Kopru gorelo podrastje. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so manjši požar pogasili.

Ob 23.36 je ob železniški progi pred naseljem Dekani, občina Koper, gorela trava. Gasilci JZ GB Koper so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 13.42 je nad Gornjim Zemonom, občina Ilirska Bistrica, gorelo v naravi. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili požar trave in grmovja na površini okoli treh hektarjev. O dogodku je bil obveščen Operativni komunikacijski center (OKC) Koper.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 9.53 so sprehajalci v potoku na Sinji Gorici, občina Vrhnika, opazili snovi različnih barv. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Verd so opravili osnovne meritve, ki niso pokazale prisotnosti ogljikovodikov. Nadaljnje analize snovi bo opravila enota Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME). Na kraju so bili tudi predstavniki občine Vrhnika.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.20 so v bližini naselja Merljaki, občina Renče-Vogrsko, pri delu v gozdu našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov. Nevarno najdbo italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne sta do uničenja ustrezno uskladiščila.

Ob 14.35 sta bili nad Skalniško cesto v Solkanu, občina Nova Gorica, pri zemeljskih delih najdeni neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja spravila na varno mesto topovski vžigalnik kalibra 100 milimetrov, mase 2 kilograma, avstrijske izdelave in ročno bombo mase 0,6 kilograma, italijanske izdelave. Obe nevarni najdbi izvirata iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.44 so v Lokah pri Mozirju, občina Mozirje, gasilci PGD Nazarje s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in tako omogočili vstop reševalcem do onemogle osebe. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 9.38 je v naselju Praše, občina Kranj, obstajala nevarnost, da se drevo podre na stanovanjsko hišo. Gasilci GARS Kranj so drevo odstranili.

Ob 17.55 je na Ulici Tončka Dežmana v Kranju voda zamakala v stanovanje v večstanovanjskem objektu. Gasilci GARS Kranj so v zgornjem stanovanju zaprli ventil, ki je puščal. Na kraju so bili prisotni tudi policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.25 so v Slamnikarski ulici v Mengšu gasilci PGD Mengeš s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem dostop do obolele osebe. Gasilci so pomagali pri prenosu osebe v reševalno vozilo.

Ob 16.00 je v stanovanju bloka na Celovški cesti v Ljubljani iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so na kraju zaprli vodovodni ventil in obvestili hišnika, ki bo saniral napako.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.11 so na Cankarjevi ulici v Črnomlju gasilci PGD Črnomelj nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/