Skoči do osrednje vsebine

Atlas podnebnih projekcij za Slovenijo do leta 2100

Podnebni scenariji imajo pomembno vlogo pri pripravi ocene tveganj, ki jih prinašajo podnebne spremembe in pri načrtih za prilagajanje. Za pomoč pri prilagajanju smo na Agenciji za okolje pripravili Atlas podnebnih projekcij za Slovenijo do leta 2100.

Podnebnim spremembam so zelo podvrženi naravni ekosistemi, vodni viri in človeško zdravje. Posledice sprememb pa vplivajo tudi na gospodarske dejavnostih, ki so v večji meri odvisne od naravnega okolja, med njimi kmetijstvo, gozdarstvo, energetika, turizem, promet, gradbeništvo, finančni sektor in zavarovalništvo. Pripravljene vsebine so tako namenjene vsem, ki se ukvarjajo, ali pa se bodo morali ukvarjati z načrti za prilagajanje podnebnim spremembam na različnih področjih.

Na Agenciji smo v preteklih letih dopolnili nabor meteoroloških, hidroloških in agrometeoroloških spremenljivk. Grafične prikaze le-teh si lahko ogledate v Atlasu podnebnih projekcij.

V Atlasu boste našli:

  • Kako se bosta spreminjala število dni s snežno odejo in količina vode v novozapadlem snegu.
  • Spremembe v sončnem obsevanju.
  • Spremembe v povprečni hitrosti vetra.
  • Kazalnike suše do konca 21. stoletja (kazalniki SPI, SPEI in EDDI).
  • Spremembe v rabi energije za ogrevanje in hlajenje (temperaturni primanjkljaj, temperaturni presežek, trajanje kurilne sezone).
  • Pri vodni bilanci smo referenčni evapotranspiraciji dodali še skupni odtok in napajanje podzemne vode.
  • Hidrološke spremenljivke, ki smo jih dopolnili s hidropotencialom.

Dopolnjen Atlas podnebnih projekcij vsebuje 2248 grafičnih prikazov. V predhodni različici Atlasa ste si lahko ogledali le 1329 različnih prikazov za različne meteorološke, hidrološke in agrometeorološke spremenljivke.

Prikaz upada števila dni s snežno oddejo

Prikaz uprada števila dni s snežno oddejo treh scenarijih (optimistični, črni in realni)

Prikazana je sprememba števila dni s snežno odejo glede ba povprečje v obdobju 1981-2010. Črte prikazujejo glajeno mediano modelskih projekcij, zgornji in spodnji rob ovojnic največjo in najmanjšo vednost modelskih projekcij. | Avtor: ARSO

Podzemna voda se bo napajala tudi pozimi, saj bo padal v glavnem deževalo in ne snežilo

Prikaz treh scenarijev kdaj in koliko se bodo polnile zaloge podzemne vode.

Napajanje podzemne vode se proti koncu stoletja najbolj spremenilo pozimi, kjer napovedi kažejo na povečanje. Zimsko povečanje pa največ prinese tudi k letnemu povečaju, saj v preostalih letnih časih ne pričakujemo izrazitejših sprememb. | Avtor: ARSO

Kurilna sezona se bo krajšala

Konec stoletja bo v primeru pesimističnega scenarija kurilna sezona za več kot mesec dni krajša kot danes.

Povprečni razponi sprememb za trajanje kurilne sezone po posameznih regijah za celo leto za tri scenarije izpustov. Konec stoletja bo v primeru pesimističnega scenarija kurilna sezona za več kot mesec dni krajša kot danes. | Avtor: ARSO