Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. januarja 2022.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.53 je na gozdni poti od Litijske ceste proti Golovcu, občina Ljubljana, starejša sprehajalka padla in si poškodovala nogo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana so jo na kraju oskrbeli in z nosili prenesli okoli 500 metrov daleč v dolino do Litijske ceste, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana in jo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 10.39 so v Zabočevem, občina Borovnica, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Borovnica in Brezovica pri Borovnici do prihoda reševalcev NMP Ljubljana oživljali obolelo osebo ter nudili pomoč reševalcem pri njeni oskrbi in prenosu do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.06 je bližini naselja Dobrova, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo s cestišča po brežini, se obrnilo na bok in zaletelo v drevo. V prometni nesreči je umrla ena oseba. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz avtomobila izvlekli dve ukleščeni osebi, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Krško pri prenosu preminule in poškodovane osebe. Reševalci NMP Krško so poškodovano osebo oskrbeli na kraju. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 11.48 je v naselju Češnjevek, občina Cerklje na Gorenjskem, tovorno vozilo ovinku trčilo v škarpo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.20 sta na regionalni cesti Litija–Ljubljana, med Litijo in Zgornjim Logom, občina Litija, čelno trčila kombinirano in osebno vozilo, ki je obstalo na boku. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, postavili osebno vozilo nazaj na kolesa in s tehničnim posegom iz njega izvlekli preminulo osebo. Poškodovanega voznika kombiniranega vozila so reševalci NMP Litija na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.08 sta na cesti Grosuplje–Spodnja Slivnica, občina Grosuplje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulator in posuli vpojna sredstva po razlitih tekočinah. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

Ob 18.57 se je na Poti na Tojnice na Vrhniki tovorno vozilo pri vzvratni vožnji prevrnilo na bok. Gasilci PGD Verd, Stara Vrhnika, Sinja Gorica in GB Ljubljana so iz rezervoarja vozila prečrpali okoli 400 litrov goriva, zavarovali morebitno iztekanje v reko Ljubljanico in vpojna sredstva posuli po iztekli tekočini.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.59 je izven naselja Boreci, občina Križevci pri Ljutomeru, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča in obstalo na boku v obcestnem jarku. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, poškodovano osebo rešili iz vozila, pomagali reševalcem NMP in policiji ter osebno vozilo postavili nazaj na cestišče. Poškodovano osebo so reševalci NMP odpeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.43 je na cesti med Gradiščem nad Prvačino in Prvačino, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo pod cesto. V nesreči se ni nihče poškodoval. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in vozilo izvlekli na vozišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 20.30 je v Ukmarjevi ulici v Luciji, občina Piran, gorelo v kolesarnici večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so požar pogasili in prezračili stopnišče objekta.

Izpostava Kranj

Ob 20.40 so v Šolski ulici v Ribnem, občina Bled, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ribno so pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali dimniško tuljavo in okolico dimnika ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.40 je v bližini Gramozne poti v Ljubljani gorela barka velikosti okoli 3 x 3 metrov. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.36 je v Prešernovi ulici v Ljutomeru v industrijskem objektu zagorela prezračevalna naprava. Požar so lokalizirali delavci podjetja, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Ljutomer in prostor pregledali ter prezračili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.45 so v naselju Kozana v občini Brda gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dobrovo so s termovizijsko kamero pregledali okolico okoli dimnika in lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.32 so v ulici Bršljin v Novem mestu gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so goreče saje in ogenj, ki se razširil na bližnje ostrešje pogasili, očistili dimniško tuljavo, s termovizijsko kamero pregledali ostrešje in dimnik ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.44 je v Vučji Gomili, občina Moravske Toplice, gorelo vejevje v gozdu. Požar, ki se je razširil na površini okoli 20 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Vučja Gomila, Tešanovci, Moravske Toplice in Suhi vrh.

Izpostava Postojna

Ob 14.33 je v naselju Koseze, občina Ilirska Bistrica, v sadovnjaku gorela suha trava. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so požar omejili in pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 14.09 je v Regentovi ulici v Ankaranu gorela vsebina v košu za odpadke. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili mimoidoči. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so opravili strokovni ogled in žarišče dokončno pogasili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 22.12 so na Glavnem trgu v Celju gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se našli preminulo osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.01 so v Finžgarjevi ulici na Dobu, občina Domžale, gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 17.47 so na Študljanski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe z stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Ob 19.49 so v Ulici Nikole Tesle v Domžalah gasilci CZR Domžale z lestvijo preko okna stanovanjskega bloka vstopili v stanovanje, v katerem so našli starejšo občanko, ki je padla. Na kraju so jo oskrbeli reševalci NMP Domžale.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/