Skoči do osrednje vsebine

Evropski poslanec Thomas Weitz je obiskal Mejno veterinarsko postajo Koper

Poslanec Evropskega parlamenta (EP) Thomas Weitz je s svojo ekipo v soboto 15.1.2022 obiskal Mejno veterinarsko postajo Koper. Poslanca, ki v EP zastopa interese Skupine Zelenih/Evropske svobodne zveze in je član odbora ANIT (Preiskovalni odbor EP o zaščiti živali med prevozom), je zanimalo, kako se v praksi izvaja zakonodaja na področju dobrobiti živali med prevozom na daljših razdaljah.

Do obiska, ki je bil sicer načrtovan že lansko leto, je prišlo na podlagi povabila ministra za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano dr. Jožeta Podgorška, ko se je kot predsedujoči Svetu kmetijskih ministrov sestal s predstavniki omenjenega preiskovalnega odbora.

Predstavniki Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so poslanca seznanili s praktičnimi postopki ravnanja ob sprejemu in razkladanju živali ter njihovem nameščanju v hleve, nadalje s postopki nakladanja živali na ladje ter z načinom komunikacije z ladijskimi posadkami. Dotaknili so se tudi področja ravnanja z živalskimi stranskimi proizvodi in ukrepi v primeru izrednih dogodkov. Poslanca in njegovo ekipo je zanimalo tudi, kako poteka postopek pregleda ladij za namen njihove odobritve za prevoz živih živali.

Gostje so bili z videnim zadovoljni in so pohvalili delo uradnih veterinarjev. Poudarili so, da bodo izkušnje, pridobljene pri tovrstnih obiskih, zelo koristne pri kreiranju nove EU zakonodaje na področju dobrobiti živali pri prevozu na daljših razdaljah.