Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. januarja 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 15.39 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Kočevja v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 20.13 so na Partizanski cesti v Višnji Gori, občina Ivančna Gorica, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Višnja Gora nudili pomoč oboleli osebi in jo prenesli do reševalnega vozila Nujne medicinske pomoči (NMP) UKC Ljubljana. Reševalci so obolelo osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 10.53 so v naselju Hruševje, občina Postojna, gasilci PGD Hruševje nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Postojna, ki so nato osebo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v bolnišnico. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebo iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.50 je na Ljubljanski cesti v Velenju osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in vozilo postavili nazaj na vozišče. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Velenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.51 je na primorski avtocesti med priključkom Vrhnika in cestninsko postajo Log, občina Log-Dragomer, osebno vozilo zapeljalo z vozišča v obcestni jarek. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Gasilske Brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. Osebo pa so na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v UKC Ljubljana reševalci NMP Ljubljana.

Ob 13.37 sta na Miheličevi cesti v Ljubljani trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli po vozišču razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 18.24 sta pri Rogozi, občina Hoče-Slivnica, trčila osebno in tovorno vozilo. Voznik osebnega vozila je poškodovan ostal ukleščen v vozilu. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulatorja na vozilih, voznika so s tehničnim posegom rešili iz osebnega vozila, reševalci pa so ga oskrbeli na kraju in nato prepeljali na zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.56 se je na cesti Duplje–Vrhpolje, občina Vipava, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na kolesa, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.21 sta na cesti Štrekljevec – Jugorje pri naselju Osojnik, občina Semič, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, z vpojnim sredstvom posuli po vozišču razlitih motornih tekočin in nudili pomoč reševalcem NMP Črnomelj, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in na nadaljnjo zdravljenje prepeljali v Zdravstveni dom Črnomelj.

Izpostava Ptuj

Ob 23.46 je v naselju Drstelja, občina Destrnik, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča in se prevrnil. Gasilci PGD Ptuj so na kraju nesreče nudili pomoč dvema poškodovancema do prihoda NMP Ptuj, zavarovali kraj nesreče in počistili vozišče v dolžini približno 200 metrov.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 19.54 je v naselju Jarčja Dolina, občina Žiri, prišlo do dimniškega požara v stanovanjskem objektu. Pred prihodom gasilcev PGD Dobračeva so saje v dimniku pogorele. Gasilci so dimnik očistili in pregledali.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.13 je na Šmarski cesti v Litiji v večstanovanjski stavbi zagorelo v kopalnici stanovanja. Požar, ki je uničil kopalnico z inventarjem, so pogasili gasilci PGD Litija in Šmartno pri Litiji. Gasilci so tudi pregledali prostore s termovizijsko kamero in nato na prosto iznesli ožgan inventar.

Ob 15.10 so se na Tržaški cesti v Logatcu vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Gornji Logatec in Dolnji Logatec so očistili dimnik, zadimljeno podstrešje prezračili in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 17.58 je ob Litostrojski cesti v Ljubljani gorela vrtna baraka. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška, ki so požar pogasili in pregledali okolico.

Ob 20.32 je na Skrbinškovi ulici v Ljubljani gorelo na terasi v pritličju večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Barjso požar pogasili, odkrili nadstrešek terase površine pet kvadratnih metrov in pogasili žarišča, prav tako so odstranili in pogasili žarišča na delu fasade ob terasi. Eni osebi, ki se je nadihala dima, so gasilci nudili prvo pomoč do prihoda ekipe NMP UKC Ljubljana ter prezračili zadimljeno stanovanje.

Ob 20.55 je v Radanji vasi, občina Ivančna Gorica, prišlo do manjšega požara v kurilnici stanovanjskega objekta. Požar je pogasil lastnik pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Temenica so preventivno pregledali kraj požara in iznesli nekaj ožganih predmetov.

Izpostava Maribor

Ob 5.04 je v Mladinski ulici, občina Maribor, zagorelo v zapuščeni stanovanjski hiši. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor mesto so pogasili požar v pritličju hiše, objekt pregledali s termovizijsko kamero in ga prezračili. Gasilci PGD Maribor mesto so ostali na gasilski straži.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.38 so na Viniški cesti v Črnomlju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Črnomelj so nadzorovali izgorevanje saj, pregledali okolico s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Postojna

Ob 17.14 so v naselju Račice, občina Ilirska Bistrica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Podgrad so goreče saje pogasili in delno očistili dimnik.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.33 so se v naselju Lokovica, občina Prevalje, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Prevalje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.26 je na avtocesti Krtina–Domžale, občina Domžale, na tovornjaku zagorela pnevmatika, požar se je razširil na več koles. Požar so pogasili gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale. Vozilo ni v voznem stanju.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.04 je v naselju Orehovlje, občina Miren–Kostanjevica, pred stanovanjskim objektom zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je tudi uničil del objekta, so pogasili gasilci PGD Kostanjevica in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 6.58 so na Cesti k Dravi v Mariboru gorele palete in odpadni material v kovinskem zabojniku. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Brezje so požar pogasili in pregledali okolico.

Ob 21.38 sta ob Meznaričevi ulici v naselju Sv. Trojica v Slov. goricah goreli suha trava in podrast na površini približno 150 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Sveta Trojica so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 11.30 sta pri naselju Ponikve, občina Sežana, goreli suha trava in podrast. Požar so pogasili domačini pred prihodom gasilcev ZGRS Sežana, ki so preventivno zalili požarišče na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Ob 18.29 sta pri naselju Koseze, občina Ilirska Bistrica, goreli suha trava in podrast. Travniški požar na površini okrog 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ilirska Bistrica.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 18.57 so na Gasilski cesti v Grosuplju pri raztovarjanju s prikolice na bagru počile hidravlične cevi. Po prikolici in asfaltni površini je izteklo približno 30 litrov hidravličnega olja. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so z absorbentom in pivniki sanirali oljni madež na prikolici in asfaltu. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.09 se je na ulici Mirce v Ajdovščini na bencinski črpalki razlila nafta. Gasilci GRC Ajdovščina so onesnaženo površino nevtralizirali z absorbentom in iz lovilnega kanala v posode prečrpali okoli 120 litrov iztekle nafte.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 7.50 je bila v bližini naselja Bukovje, občina Brežice, v gozdu najdena protitočna raketa jugoslovanske izdelave. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske regije ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarno najdbo varno uničila na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.55 so na Ljubljanski cesti v Celju gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje s tehničnim posegom odprli vrata na balkonu, preko gradbenega odra vstopili v stanovanje večstanovanjskega objekta in omogočili reševalcem NMP Celje vstop v stanovanje, v katerem je bila onemogla oseba. Onemoglo osebo so nato reševalci NMP Celje oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 17.23 so na Goriški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeto osebo.

Ob 17.34 so v naselju Ivenca, občina Vojnik, gasilci PGD Nova Cerkev ob prisotnosti Policije očistili vozišče. Dežurni delavci cestnega podjetja pa so oprano vozišče posuli proti poledici.

Ob 21.24 so na Cesti Miloša Zidanška v Šentjurju gasilci PGD Šentjur s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako reševalcem omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 7.52 je na Alpski cesti v Lescah, občina Radovljica, v poslovnih prostorih zaradi napake na napeljavi iztekala voda. Gasilci PGD Lesce so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje in prečrpali vodo iz poplavljenih prostorov.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/