Skoči do osrednje vsebine

Kadrovski trendi v Slovenski vojski tudi lani optimistični

Na današnji novinarski konferenci Ministrstva za obrambo je generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve mag. Valter Vrečar predstavil podatke o popolnjevanju Slovenske vojske v lanskem letu, učinke in novosti enotne vstopne točke za vse oblike služenja domovini in načrte v letošnjem letu.

V letu 2021 smo uvedli enotno vstopno točko za vse oblike služenja domovini – prostovoljno služenje vojaškega roka (PSVR), pogodbeno rezervno sestavo in stalno sestavo Slovenske vojske. S poenotenjem vstopa so se nekoliko preoblikovale tudi vsebine in koncept. K spremembam smo pristopili z željo, da bi temeljno vojaškostrokovno usposabljanje, ki je podlaga tako za prostovoljno služenje vojaškega roka kot za vključitev v pogodbeno rezervno sestavo in stalno sestavo Slovenske vojske, približamo čim širšemu krogu zainteresiranih.

Vse uvedene spremembe so se odražale tudi v pozitivnih kadrovskih številkah, ki smo jih zabeležili v lanskem letu. Zanimanje za prostovoljno služenje vojaškega roka se je povišalo. V letu 2021 je željo za PSVR izrazilo 578 kandidatk in kandidatov (leto prej 197), v slovenske vojašnice je bilo na PSVR napotenih 285 kandidatk in kandidatov (leto prej 106). Več je bilo tudi zaposlitev v stalno sestavo Slovenske vojske – in sicer v letu 2021 258, v letu 2020 pa 222. Naraslo je zanimanje za opravljanje vojaške službe v rezervni sestavi Slovenske vojske – v letu 2021 je bilo 92 sklenjenih pogodb, leto prej 73.

S temeljnim vojaškim strokovnim usposabljanjem nadaljujemo tudi v letošnjem letu – vse zainteresirane vabimo, da se nam pridružijo 28. februarja, prijave zbiramo do 27. januarja.

Direktor sedi za mizo. Pred njim so zapiski in mikrofon, zadaj pa zastavi Slovenije in EU ter pano ministrstva

Generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve mag. Valter Vrečar predstavil podatke o popolnjevanju Slovenske vojske v lanskem letu | Avtor: Monika Sušanj