Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. januarja 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.08 je pri sestopu z Malega Triglava planincu zdrsnilo na snegu in je padel v Snežno konto, kjer je podlegel poškodbam. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana in helikopter Slovenske vojske, ki je mrtvega planinca prepeljal v dolino.

Ob 11.10 je pri sestopu z Malega Triglava na istem mestu zdrsnilo še drugemu planincu in je prav tako padel v Snežno konto, kjer je podlegel poškodbam. Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana in helikopter Slovenske vojske, ki je mrtvega planinca prepeljal v dolino.

Ob 12.36 si je planinec pri sestopu od Planinskega doma na Zelenici do parkirišča, občina Žirovnica, poškodoval koleno, zato je potreboval pomoč. Gorski reševalci GRS Tržič so ga prepeljali v dolino.

Ob 12.30 je pod goro Jelenkamen, občina Jesenice, onemogel planinec. Gorski reševalci GRS Jesenice so iskali planinca, vendar je ta medtem ob pomoči mimoidoče planinke sestopil v dolino.

Ob 14.27 je na pobočju gore Vitranc omagala planinka in ni več mogla nadaljevati poti. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so planinko nepoškodovano pospremili v dolino

Ob 20.22 sta pri sestopu iz Komne, občina Bohinj, osebi padli čez prepadne stene. Gorski reševalci GRS Bohinj, Radovljica in Tržič so v nočni iskalno-reševalni akciji našli eno preminulo osebo. V jutranjih urah pa so s pomočjo drona locirali tudi drugo preminulo osebo.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.37 se je pri vzponu na Španov vrh, občina Jesenice, ob smučišču poškodovala turna smučarka. Oskrbela sta jo gorska reševalca GRS Jesenice in jo prepeljala do spodnje postaje žičnice, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.08 je na poti z Rožnika proti Mostecu v Ljubljani občanka med hojo padla in si poškodovala nogo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in gorski reševalci GRS Ljubljana so poškodovanko oskrbeli na kraju in jo z nosili prenesli do Mosteca, kjer so jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana. Reševalci so poškodovanko prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 5.58 je na avtocesti v predoru Dekani v smeri proti Kopru, občina Koper, osebno vozilo trčilo v dostavno nišo in pristalo na strehi. Udeležena oseba je kraj nezgode zapustila pred prihodom interventnih služb. Zaradi nesreče je bil predor zaprt. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so na kraju dogodka izvajali protipožarno varovanje in odklopili akumulator osebnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.44 je v Vanča vasi, občina Tišina, voznik osebnega vozila zapeljal s ceste in se zaletel v leseno ograjo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Murska Sobota so odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. Voznik v nesreči ni bil poškodovan.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.45 sta v bližini Podsabotina, občina Brda, trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so nudili pomoč poškodovanem motoristu in reševalcem NMP Nova Gorica.

Ob 17.52 je v bližini Ajševice, občina Nova Gorica, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri reševanju dveh poškodovanih oseb in odklopili akumulator poškodovanemu vozilu.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 22.55 je v naselju Anovec, občina Krško, zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Zdole so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika, očistili kurišče peči ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Zdole.

Izpostava Celje

Ob 2.40 je v kraju Gorenje, občina Šmartno ob Paki, gorela zapuščena uta. Gasilci PGD Paška vas so požar pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Maribor

Ob 12.42 je na Koroški cesti v Mariboru v stanovanju prišlo do tlenja v električni vtičnici. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor mesto so odklopili elektriko ter s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.44 je v Gortanovi ulici v Novi Gorici zagorelo v garaži stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GRD GE in PGD Nova Gorica so požar pogasili, prezračili prostore in opravili pregled z termo kamero. Zgorel je delovni pult in nekaj orodja.

Ob 16.22 so v Ulici Cirila Kosmača v Tolminu gasilci PGD Tolmin pogasili dimniški požar v stanovanjski hiši.

Izpostava Ptuj

Ob 14.08 so v Zaklu , občina Podlehnik, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Podlehnik so nadzorovali gorenje saj, dimnik očistili in pregledali s termo kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.37 je v bližini naselja Lozice, občina Vipava, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Podnanos so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.23 je na Prapreški poti na Otočcu, občina Novo mesto, gorelo kombinirano vozilo. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra GRC Novo mesto in PGD Otočec so požar pogasili. Vozilo je popolnoma uničeno.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 10.14 je v ulici Stagne v kraju Zasip, občina Bled, gorel zabojnik za smeti. Gasilci PGD Zasip so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

Ob 16.32 je v naselju Ambrož pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, gorelo v zabojniku za smeti. Gasilci PGD Cerklje, Zgornji Brnik in Šenturška Gora so požar pogasili.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 19.14 je na Nasipni ulici v Benediktu, v četrtem nadstropju stanovanjskega bloka, v stanovanju na plinski jeklenki puščala cev. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Benedikt in Gornja Radgona so prezračili prostore v stanovanjskem bloku in opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.55 sta v bližini Kostanjevice, občina Miren-Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) odstranila na varno neeksplodirana ubojna sredstva v skupni masi 87,5 kilogramov. Vse najdbe so iz obdobja prve svetovne vojne.

Izpostava Maribor

Med 8.20 in 14.50 so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS na območju Industrijske cone Tezno v Mariboru uspešno deaktivirali letalsko bombo iz 2. svetovne vojne. Gasilke in gasilci Javne gasilske službe v Mariboru so pomagali pri obveščanju in evakuaciji prebivalstva. Sodelovali so tudi pripadniki Civilne zaščite (CZ) Maribor, reševalci NMP in Policijska postaja Maribor ter druge pristojne službe občine Maribor.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.14 so v Miklošičevi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč ekipi NMP Celje. S pomočjo avto lestve so ponesrečenca spravili iz stanovanja in ga prenesli do reševalnega vozila.

Ob 14.34 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala v več stanovanjskem objektu rešili ujeto osebo.

Izpostava Koper

Ob 11.06 so v Ulici Oktobrske revolucije v Izoli gasilci GB Koper s tehničnim posegom so odprli vrata stanovanja, v katerem je bila neodzivna oseba. Reševalci NMP v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.34 so v Šolski ulici v naselju Dob, občina Domžale, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 12.42 je v stanovanjskem objektu na Ulici Bena Zupančiča v Ljubljani padla starejša oseba in se poškodovala. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata objekta in omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana. Reševalci so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Ob 18.34 so na Črtomirovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v večstanovanjskem objektu s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je puščala voda in pronicala v spodnje stanovanje. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.32 je občan nad vasjo Lokavec, občina Ajdovščina, našel sumljivo vrečko z improvizirano vžigalno vrvico. Gasilci GRC Ajdovščina so ob prisotnosti policije pregledali vrečko in ugotovili, da se v njej nahaja plin, ki so ga pod nadzorom izpustili iz vreče. O najdbi vreče je bil obveščen tudi poveljnik CZ Ajdovščina.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

Onesnaženje zraka z delci PM10

Podatki o onesnaženju zraka z delci PM10 so dostopni na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/zrak/opozorila/