Skoči do osrednje vsebine

Odziv na druge »Dneve cepljenja« dober, glede na pretekli teden se je cepilo 68% več ljudi

Včeraj ob 20.00 uri zvečer se je končala druga akcija »Dnevi cepljenja«, ki je potekala pod geslom »Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej«. Potekala je med četrtkom 13. 1. in soboto 15. 1. 2022. Cepilni centri so bili v teh treh dneh odprti od osme ure zjutraj do osme ure zvečer, v nekaterih lokalnih skupnostih so bile organizirane tudi mobilne enote.

Z odzivom prebivalcev na drugo akcijo »Dnevi cepljenja« je Ministrstvo za zdravje zadovoljno.

Po trenutnih podatkih NIJZ se je za cepljenje v teh dneh s prvim odmerkom skupaj odločilo 2.102 posameznikov, za drugi odmerek 4.671 in za tretji odmerek 34.427. V četrtek 13. 1. 2022 se je cepilo skupaj 16.116 ljudi, v petek 15.732 in v soboto 9.352. Skupaj se je za cepljenje, za zaščito svojega zdravja in zdravja naše skupnosti v teh dneh odločilo 41.200 ljudi. Ob tem pojasnjujemo, da imajo izvajalci cepljenja 48 ur časa za vnos podatkov v sistem, zato se lahko ti še spreminjajo, predvsem sobotni.

V enakem obdobju teden pred tem (6., 7., in 8. 1. 2022) se je cepilo 24.467 posameznikov. To pomeni, da je bil odziv na Dneve cepljenja za 68 % boljši kot pretekli teden. Če bi v tem trenutku v populaciji krožila  različica delta koronavirusa, potem z IJS ocenjujemo, da bi z prihranili 1000 hospitalizacij, 250 sprejemov v intenzivno enoto in 150 življenj. Glede na trenutno vedenje, ki ga imamo o novi različici seva omikron, pa skupaj z Inštitutom Jožef Štefan ocenjujemo, da smo s tem prihranili 500 hospitalizacij, 60 obravnav v enotah intenzivne terapije in 15 smrti.Izjemna zahvala in pohvala gre celotni primarni ravni, ki se je kljub izjemnim obremenitvam in sočasnemu delu na več deloviščih hkrati, ponovno organizirala, stopila skupaj in s pomočjo lokalnih skupnosti, Civilne zaščite, Rdečega križa, društev in gospodarstva ljudem na terenu približala cepljenje. Delamo vse kar je v moči zdravstva, da cepljenje približamo vsakemu in da vsakemu omogočimo čim bolj enostaven dostop do cepljenja.

Tudi z akcijo  »Dnevi cepljenja« sporočamo, da je stališče zdravstva glede cepljenja enotno in nedvoumno. Cepljenje je najboljši ukrep in zaščita za vaše zdravje.