Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. januarja 2022.

Potres

Ob 21.12 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,6 v bližini Zagorja ob Savi, 36 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Zagorja ob Savi, Litije, Sevnice, Mokronoga, Trebnjega in Šentruperta. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.49 se je v Y grapi v Vrtači, občina Tržič, poškodovala oseba. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič in helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno posadko Gorske reševalne zveze Slovenije – Helikopterske nujne medicinske pomoči (GRZS-HNMP) Brnik. Na kraju nesreče je že bil avstrijski helikopter, ki je oskrbel poškodovanega in ga prepeljal na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico v Celovcu.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.00 je na poti na Kamniško sedlo, občina Kamnik, planinec padel v prepad Bosova grapa in se pri tem tako hudo poškodoval, da je na kraju nesreče umrl. Posredovali so reševalci GRS Kamnik in helikopter SV z ekipo GRS Brnik, ki so preminulega prepeljali v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 13.11 je na Rogli, občina Zreče, prišlo do nesreče pri smučanju, v kateri je ena oseba utrpela telesne poškodbe. Posredovali so dežurni reševalci iz smučišča, ki so osebi nudili prvo pomoč poškodovanemu, nato pa je na kraj poletela ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči iz Maribora, ki je osebo prepeljala v nadaljnje zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Kranj

Ob 12.14 je nad naseljem Gozd, občina Tržič, jadralni padalec pristal na drevesu. Reševalci GRS Tržič so padalca in padalo rešili z drevesa.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 8.58 je v Črni vasi, občina Ljubljana, kjer poteka prenova cestišča, voznica iz neznanega vzroka z vozilom zdrsnila na sosednji pas, ki se je nahajal en meter pod nivojem. Pri tem se je vozilo prevrnilo na streho. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cestišče. Lažje poškodovano voznico so reševalci Reševalne postaje (RP) Ljubljana odpeljali na dodatne preiskave.

Izpostava Maribor

Ob 1.27 se je v naselju Trniče, občina Starše, osebno vozilo zaletelo v stanovanjsko hišo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine in vozilo s pomočjo avtodvigala izvlekli iz hiše. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor so tri poškodovane osebe odpeljali v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.03 je na Šentjernejski cesti v Novem mesto osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa in pomagali avto vleki. V nesreči ni bilo poškodovanih. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.14 je v naselju Griže občina Žalec prišlo do požara mansardnega stanovanja. Požar je preko strešnega okna prešel na ostrešje hiše in v celoti uničil streho ter stanovanje. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Griže, Vrbje, Zabukovica in Gotovlje so zavarovali kraj, omejili in pogasili požar, nudili prvo pomoč stanovalcem in pregledali objekt.

Izpostava Kranj

Ob 8.28 je v Praprotnem, občina Škofja Loka, zagorelo v kleti stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Stara Loka, Škofja Loka in Bukovica. Reševalci NMP Škofja Loka so oskrbeli osebi, ki sta se nadihali dima. Na kraju so prisotni tudi policisti Policijske uprave (PU) Kranj, delavci Elektro Gorenjska, ki so odklopili elektriko in dežurna zimska služba Cestnega podjetja (CP) Kranj za posip ceste.

Ob 15.51 so na Kidričevi cesti v Škofji Loki zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj in PGD Škofja Loka so dimniški požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.23 so Ob železnici v Ribnici, zagorela drva ob peči za ogrevanje balona, v katerem je teniško igrišče. Gasilci PGD Ribnica so pogasili požar. Požar je poškodoval peč in ožgal suha drva.

Ob 21.09 so v Trinkovi ulici v Ljubljani gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Požar se je razširil tudi del ostrešja v velikosti 5x6 metrov. Pogasili so ga gasilci GB Ljubljana ter PGD Kozarje in Vič. Ob poskusu gašenja požara se je ena oseba nadihala dima. Reševalci NMP Ljubljana so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10. 28 je v Črnem vrhu, občina Idrija, zagorelo v prostoru garaže ob večstanovanjskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Črni Vrh in Idrija kateri so požar pogasili. Garaža je pogorela v celoti, sosednji stanovanjski objekti pa so v celoti obvarovani.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.34 je v naselju Šmiklavž, občina Novo mesto, gorela bivalna zidanica. Gasilci GRC Novo mesto, PGD Dolž in Stopiče so požar pogasili. V objektu so našli mrtvo osebo. Na kraju so bili reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstveni dom (ZD) Novo mesto in policisti. Pri gašenju se je poškodoval en gasilec. Dežurni delavec Elektra Ljubljana je odklopil elektriko. Pol objekta je uničeno.

Izpostava Postojna

Ob 13.45 so v Selcah, občina Pivka, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Pivka, ki so požar pogasili. Gasilci so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja, ki bo dimnik dokončno očistil. Škode ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.56 je na Suhem vrhu, občina Prevalje, gorel čebelnjak v velikosti 3x4 metre. Požar so pogasili gasilci PGD Prevalje. Čebelnjak je uničen.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.08 se je na Kopališki cesti v Domžalah kadilo iz električne napeljave v notranjosti osebnega vozila. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Domžale - mesto so zavarovali kraj ter odklopili akumulator na vozilu.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.02 je v Dobrovniku zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Dobrovnik so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 17.52 je na Goriški cesti v Velenju zagorelo odpadno vejevje. Posredovali so gasilci PGD Šalek in požar pogasili.

Izpostava Koper

Ob 10.30 je v Cetorah, občina Izola, pri kurjenju v naravi ogenj ušel izpod nadzora. Požar na površini 40 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Korte.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.12 so v naselju Smrekec v Grosuplju gasilci PGD Grosuplje pogasili dva kupa smeti.

Izpostava Maribor

Ob 3.32 se je na odlagališču posebnih odpadkov na Pragerskem, občina Slovenska Bistrica, iz enega izmed šotorov z deponiranimi biološkimi odpadki valil dim. Gasilci PGD Pragersko so ugotovili, da je zaradi napake na sistemu prezračevanja prišlo do reakcije odpadkov, zaradi česar se je pričelo močneje kaditi. Gasilci so šotor prezračili in ga preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.09 je na Vogrskem, občina Renče-Vogrsko, v bližini gozdnate površine gorelo zapuščeno vozilo. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica ter PGD Renče-Vogrsko so požar lokalizirali in pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 19.11 so v Šembijah, občina Ilirska Bistrica, goreli bioodpadki in zeleni odrez na površini okoli 5 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Knežak so požar pogasili.

Izpostava Trbovlje

Ob 21.03 je na Gimnazijski cesti v Trbovljah ob stanovanjskem bloku gorela živa meja v dolžini okoli 15 metrov. Gasilci PGD Trbovlje mesto so požar pogasili in območje pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.58 so v Ledarski ulici v Ljubljani goreli trije plastični zabojniki. Gasilci GB so požar pogasili. Zabojniki so v celoti uničeni.

Ob 17.58 je v Industrijsko obrtni coni (IOC) Logatec, občina Logatec, zagorel komunalni zabojnik ob enem od objektov. Ogenj je delno zajel tudi fasado in zunanji del klime. Požar so pogasili gasilci PGD Dolnji Logatec ter pregledali okolico s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 13.08 je v Matajčevi ulici v Kranju pri pretakanju olja prišlo do razlitja. Posredovali so gasilci GARS Kranj, ki so razlito olje sanirali. Obveščeni so bili tudi policisti PU Kranj.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.42 je na Ljubljanski cesti v Novem mestu na bencinskem servisu iz osebnega vozila iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci GRC Novo mesto so madež posuli z vpojnimi sredstvi, očistili in odstranili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.50 sta v Solkanu, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) s parcele občana odstranila topovsko granato kalibra 100 mm, mase 11 kg in topovsko granato kalibra 75 mm, mase 6,1 kg. Obe najdbi sta avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Najdbi sta odpeljani v za to namenjeno skladišče, kjer bosta hranjeni do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.54 so na Šaleški cesti v Velenju, gasilci PGD Velenje, iz dvigala s tehničnim posegom rešili štiri osebe.

Ob 15.04 je v Pongracu, občina Žalec, mlajša oseba padla iz višine na tla. Posredovali so gasilci PGD Griže, ki so zavarovali kraj ter nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so poškodovanega prepeljali v nadaljnje zdravljenje v celjsko bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.25 je v Podsmreki v občini Dobrova - Polhov Gradec, med sprehodom v gozdu nenadno obolela oseba. Gorski reševalci GRS Ljubljana so nudili pomoč reševalcem pri reanimaciji ter pri prenosu pokojnika.

Izpostava Maribor

Ob 12.39 so Pri šoli v Razvanju v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem pri prenosu bolne osebe iz stanovanjske hiše v reševalno vozilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.34 je v Cankarjevi ulici v Črnomlju, onemogla oseba padla v stanovanju. Gasilci PGD Črnomelj so s tehničnim posegom ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu ter pomagali osebi.

Izpostava Postojna

Ob 13.30 so na Tržaški cesti v Postojni gasilci PGD Postojna obolelo osebo prenesli v reševalno vozilo. Reševalci so potem osebo prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.22 so v naselju Adama Dušaka na Dolu v občini Hrastnik gasilci PGD Turje odprli vrata enostanovanjske hiše ter pomagali starejši osebi, ki je padla in se ni mogla pobrati s tal.

Ob 21.57 so na Kešetovem v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto ob prisotnosti policistov in reševalcev NMP s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli mrtvo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/